Πολιτική

Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων η Ελλάδα

Με αφορμή την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Νέος γύρος πιέσεων προς την Ελλάδα φαίνεται ότι ξεκινά πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να προωθήσει τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, αναφέρουν σε γερμανική εφημερίδα κυβερνητικοί κύκλοι από το Βερολίνο, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο επιμήκυνσης.

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στη Sueddeutsche Zeitung (SZ) πως «είναι αδιανόητο η Γερμανίδα καγκελάριος να εμφανιστεί ξανά στο γερμανικό Κοινοβούλιο για να ζητήσει τρίτο πακέτο για την Ελλάδα».

Σε περίπτωση που στην Ελλάδα δινόταν περισσότερος χρόνος, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον  χρηματοδότηση σε διψήφιο αριθμό δισ. προς την Αθήνα, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Αναφερόμενη στις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να μην είναι διατεθειμένο να συμμετέχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, η SZ γράφει ότι «οι σημαντικότεροι πιστωτές της Ελλάδα, και κυρίως η Γερμανία, δεν προτίθενται να δώσουν επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα.

Έτσι, επειδή το Βερολίνο δεν είναι πρόθυμο για περαιτέρω χρηματοδότηση «αλλά η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον 50 δισ. ευρώ, γίνεται πιο πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει την έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Εάν προκύψουν καθυστερήσεις, «η Ελλάδα θα πρέπει να τις καλύψει» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Bild.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειες

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε νουθέτησε την Ελλάδα να διπλασιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εκπληρώσει τους όρους του σχεδίου “διάσωσης” από τους πιστωτές της, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild.

“Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, η Ελλάδα πρέπει να τις αναπληρώσει”, τόνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στην εφημερίδα. Αρνήθηκε να προβλέψει εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και είπε ότι αναμένει τα νέα συμπεράσματα της Τρόικας. “Δεν θέλω να προκαταλάβω την Τρόικα. Όταν η έκθεσή της θα είναι έτοιμη, θα συναντηθεί το Eurogroup”, σημείωσε.

Ο Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι δεν κάνει παραλληλισμούς ανάμεσα στην κατάσταση στην Ελλάδα και εκείνη στην Ισπανία, στην περίπτωση της οποίας το Γιούρογκρουπ ενέκρινε ένα σχέδιο δανεισμού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, την Παρασκευή.

“Τα αίτια των κρίσεων στις δύο χώρες είναι εντελώς διαφορετικά. Η ισπανική οικονομία είναι πολύ πιο ανταγωνιστική και έχει μια διαφορετική δομή. Η χώρα θα σταθεί στα πόδια της ξανά γρήγορα”, εκτίμησε.

Ρέσλερ: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ πλέον δεν τρομάζει

Αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω πληρωμές, δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ και προέβλεψε ότι «δυστυχώς η Ελλάδα πιθανόν δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Αυτό σημαίνει αδυναμία πληρωμών, πρόσθεσε και σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανότατα συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας και «οι ίδιοι οι Έλληνες θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν ίσως λογικότερο να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη».

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει πλέον πάψει να τρομάζει», τόνισε ο κ. Ρέσλερ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο κρατικό κανάλι ARD και δήλωσε «κάτι περισσότερο από σκεπτικός» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση εκ μέρους της Ελλάδας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Ο αρχηγός των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) διευκρίνισε ότι αναμένει την Έκθεση της τρόικας το φθινόπωρο, ενώ, ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν και άλλες χώρες να ακολουθήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη, δήλωσε ότι «αυτοί οι οποίοι προσπαθούν, αυτοί που υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους για την ενίσχυση της οικονομίας τους, αξίζουν την πλήρη στήριξή μας» και τόνισε ότι, αντιθέτως, “για να στηρίξουμε την αξιοπιστία του δικού μας συστήματος που προσπαθούμε να χτίσουμε για τη σταθερότητα στην Ευρώπη, πρέπει και αυτοί οι οποίοι δεν καταφέρνουν τις μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις τις οποίες οι ίδιοι συμφώνησαν, να αισθανθούν τις συνέπειες”.

Ο κ. Ρέσλερ υποστήριξε πάντως ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία και στην Πορτογαλία βρίσκονται σε καλό δρόμο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το