Πολιτική

“Πράσινο φως” για εκταμίευση της δόσης

Αναμένεται πράσινο φως στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες

Η επιχείρηση επαναγοράς από την Ελλάδα του χρέους της υπήρξε “ικανοποιητική” και θα πρέπει να επιτρέψει -την Πέμπτη (σήμερα)- στην ευρωζώνη να αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Αθήνα, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

“Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, βρισκόμαστε πάνω στις ράγες και μέσα στο πλαίσιο αυτού που είχαμε προβλέψει”, δήλωσε ο Μοσκοβισί την επομένη του τερματισμού αυτής της επιχείρησης.

“Έχω καλές ελπίδες ότι η αυριανή συζήτηση” (σημερινή) μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης “θα επιτρέψει να αποδεσμεύσουμε τη βοήθεια για την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, το Eurogroup είχε ήδη το βράδυ της Τρίτης μια “θετική” τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα αυτό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το αποτέλεσμα της επαναγοράς χρέους, η οποία θεωρείται προοίμιο, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αποδέσμευση δανείων ύψους 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Αθήνα που έχουν παγώσει από τον Ιούνιο.

Στο τέλος αυτής της επιχείρησης εξαγοράς του χρέους, προσφέρθηκαν στην Ελλάδα από τους ιδιώτες πιστωτές της ομόλογα 31,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μπορεί να εξαγοράσει στο σύνολό τους με την προϋπόθεση ότι το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης θα της καταβάλει 1,29 δισεκατομμύριο επιπλέον απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Ο στόχος είναι για την Αθήνα να εξαγοράσει σε σπασμένες τιμές το χρέος της που βρίσκεται σε κυκλοφορία και στη συνέχεια να το διαγράψει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο Eurogroup, της Πέμπτης, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ικανοποίηση στο Βερολίνο

Υπέρ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά την επιτυχή έκβαση του ελληνικού προγράμματος επαναγοράς χρέους, τάσσεται η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, την οποία επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Στην επιστολή, σύμφωνα με το πρακτορείο, επισημαίνεται ότι οι τροποποιήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς χρέους σημαίνουν ότι το επίπεδο σταθερότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι τέτοιο ώστε “η γερμανική κυβέρνηση να στηρίζει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα”.

“Πολύ καλά” πήγε το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη των μελών του Eurogroup, υποστήριξε η γερμανική κυβέρνηση.

Κατά 20,5 δισ. ευρώ θα μειωθεί το ελληνικό χρέος 

Περίπου 31,9 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το συνολικό αρχικό ποσό των ομολόγων που μετέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς από το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΕΕ και το ΔΝΤ ενέκριναν να αυξηθεί κατά 1,29 δισεκατομμύρια το συνολικό αρχικό ποσό που θα λάβει η χώρα μας από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου  να μπορέσει να πληρώσει τους ομολογιούχους.

Το συνολικό ποσό που θα λάβει η χώρα μας από τον EFSF (συμπεριλαμβανομένων δεδουλευμένων τόκων) αναμένεται να ανέλθει ανέρχεται σε 11,29 δισεκατομμύρια , προκειμένου να εξαγοραστούν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 31,9 δισ. που θα διαγραφούν για να μειωθεί το ελληνικό χρέος κατά περίπου 20,5- δισ. ευρώ.

Ωστόσο η επαναγορά γίνεται σε αισθητά υψηλότερο κόστος από αυτό που συμφωνήθηκε στη μαραθώνια σύσκεψη του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα αφού η τιμή αγοράς (σταθμισμένος μέσος όρος) που πρέπει να πληρώσει η Ελληνική Δημοκρατία φτάνει πλέον σε περίπου 33,8% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, αντί για 28% που υπολογιζόταν.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανταλλαγή αναμένεται στις 18 Δεκεμβρίου, εάν και εφόσον πάντα όμως επικυρωθεί και πολιτικά η συμφωνία από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να δοθεί η χρηματοδότηση από το EFSF. Θεωρητικά μπορεί να καθυστερήσει ή και να ματαιωθεί ακόμα, αφού εξαρτάται απολύτως από το εάν στο αυριανό Γιούροργκρουπ συμφωνήσουν όλοι ή όχι, πως η ανταπόκριση των funds και τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα ήταν αρκετό και ικανό, για να «πιαστεί» ο στόχος μείωσης του χρέους κατά 20 δισ. για να μην ξεπερνά το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να θεωρείται «βιώσιμο».

\Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο αυριανό Eurogroup, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το