Πολιτική

Μπαρόζο: Μειώστε μισθούς κατά 15% έως το 2014

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην απελευθέρωση της αγοράς και τις μεταρρυθμίσεις

Παραινέσεις προς την Ελλάδα, προς τους Έλληνες πολίτες αλλά και τους πολιτικούς ταγούς που θα κληθούν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας μετά τις επικείμενες εκλογές, να συνεχίσουν τις «δομικές αλλαγές», τον «εξορθολογισμό των δημοσιονομικών της» και την «μείωση του ονομαστικού κόστους εργασίας» απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επικεφαλής της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Επιμένει στην απελευθέρωση της αγοράς, τις μεταρρυθμίσεις και την κατά 15% μείωση μισθών έως το 2014.
Στην έκθεση, σωστότερα στο «σχέδιο» του Ζοζέ Μπαρόζο για την Ελλάδα, έτσι όπως το παρουσίασε ο ίδιος από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό προγράμματα δράσης ήδη γνωστά αλλά παράλληλα είναι εμφανής η ανησυχία των Ευρωπαίων ταγών για μια ενδεχόμενη «εκτροπή» στην πορεία της χώρας αναλόγως του αποτελέσματος της κάλπης της 6ης Μαΐου.
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του ο κ. Μπαρόζο τονίζει πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις δομικές αλλαγές, να εξορθολογήσει τα οικονομικά της, να βάλει σε τάξη τη δημόσια διοίκηση κατά τρόπο ώστε να διασφαλίσει την πορεία προς την ανάπτυξη και να περιορίσει κατά το δυνατόν την ανεργία.
Ο κ. Μπαρόζο απευθύνθηκε χαρακτηριστικά προς όλους τους Έλληνες υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να νιώθουν μόνοι ή παραγκωνισμένοι και «προβλέποντας» πως .. σύντομα μέσα από την κρίση θα αναδυθεί ένα νέο οικονομικό σύστημα.
Αισθάνθηκε δε την ανάγκη να υπερασπισθεί το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα λέγοντας πως τα αποτελέσματά του θα φανούν μέσα στους επόμενους μήνες, υπό την προϋπόθεση όμως πως «οι Έλληνες πολιτικοί θα μείνουν πιστοί στην εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις εκλογές».
Επί τούτου δήλωσε πως μέχρι σήμερα οι προσπάθειες διαχείρισης της ελληνικής κρίσης δεν έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα όχι γιατί τα σχέδια των εταίρων μας ήταν λανθασμένα, αλλά επειδή καταγράφηκαν «αστοχίες της δημόσιας διοίκησης στην προώθηση των αλλαγών». Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στα «μεγάλα προβλήματα του μηχανισμού είσπραξης των φόρων αλλά και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης το οποίο θα πρέπει να κινείται ταχύτερα».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε παράλληλα ότι τα χρήματα που συνολικά δίνονται ως βοήθεια προς την Ελλάδα από τους διεθνείς εταίρους της αγγίζουν τα 380 δισ. ευρώ, ήτοι περί το 177% του ΑΕΠ της χώρας και «ξεπερνούν κατά πολύ το σχέδιο Μάρσαλ». Μάλιστα φαίνεται πως κάθισε και τα υπολόγισε και τα έβγαλε στις 33.600 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη.
Αναλυτικότερα, στην έκθεσή του ο κ. Μπαρόζο χωρίζει σε συγκεκριμένες κατηγορίες τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν εφεξής για την αποτελεσματική διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
Έτσι, όσον αφορά στα δημοσιονομικά, η χώρα μας καλείται να εκπληρώσει τους στόχους του δεύτερου προγράμματος διάσωσης μέσα από «μέτρα που θα εστιάζουν στις δαπάνες». Ουσιαστικά η έκθεση αναφέρεται στο νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα πρέπει να υλοποιήσει η χώρα μας την περίοδο 2013-2014.

Μνεία γίνεται και για την ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης της αγοράς. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν τονίζει πως μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να χορηγηθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περί τα 4 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο 8μηνο. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να βάλει σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυήσεων προς μικρομεσαίους με στόχο 160 εκατ. ευρώ το 2012 και επιπλέον 400 εκατ. το 2013.
Στο «ευαίσθητο» πεδίο της ανταγωνιστικότητας η Κομισιόν «προτείνει» μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 15% το 2012-2013. Μάλιστα η χώρα μας καλείται να προχωρήσει έως τον Ιούλιο του 2012 σε μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ως προς τον καθορισμό των αμοιβών και των εισφορών.
Ομοίως τα κλειστά επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν για να πέσουν οι τιμές ενώ πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας.
Πέραν αυτών ξεχωριστό κεφάλαιο της έκθεσης αφιερώνεται στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης.
Τέλος, ως προς τις επιδοτήσεις, ο κ. Μπαρόζο αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έλαβε λιγότερα από τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι διαθέσιμα γι’ αυτήν από τα προγράμματα της περιόδου 2007 -2013. Με δυο λόγια εκτιμά πως υπάρχει από αυτά τα αδιάθετα κεφάλαια «μια αρκετά μεγάλη ανεκμετάλλευτη δυνατότητα για την τόνωση της ζήτησης και των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα, ταυτόχρονα με την δημιουργία θεμελίων για βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον»…

Σφοδρή επίθεση

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο πρόεδρος της Κομισιόν δέχθηκε σφοδρή επίθεση τόσο από τον επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλιστών για τη συνεχιζόμενη λιτότητα στην Ευρώπη, που οδηγεί σε άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, όσο και από τον επικεφαλής των φιλελευθέρων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών κομμάτων την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις.

Ο Χάνες Σβόμποντα επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ευρωκοινοβουλίου, είπε απευθυνόμενος στον Ζ.Μ. Μπαρόζο: “Πώς μιλάμε για δημοκρατία στην Ευρώπη όταν υπάρχουν τόσοι άνεργοι νέοι οι οποίοι απομακρύνονται και ψηφίζουν ακραία κόμματα διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και τη δημοκρατία της;”

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχοφστατ, ο οποίος τόνισε: “Θεωρώ σκανδαλώδες ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να κάνουν θυσίες και οι Ευρωπαίοι εταίροι να συνεχίσουν να πληρώνουν, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν τις φαύλες πρακτικές του παρελθόντος”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το