Photo Gallery, Τοπικά

«Καμπανάκι» για την πανίδα στη λίμνη Κάρλα

Εντοπίστηκαν από τους επιστήμονες δύο τοξικοί-παρασιτικοί μικροοργανισμοί

 

«Καμπανάκι» κινδύνου για την επιβίωση των ψαριών και των πουλιών στη λίμνη Κάρλα, κρούει έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη, για πρώτη φορά παγκοσμίως εντοπίστηκαν ταυτόχρονα οι δύο τοξικοί-παρασιτικοί μικροοργανισμοί Pfiesteria και Prymnesium, όπου ο μεν πρώτος ευθύνεται για τους μαζικούς θανάτους ψαριών κυρίως στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ο δε δεύτερος είναι ύποπτος για τους μαζικούς θανάτους ψαριών και πουλιών σε διάφορες περιοχές, όπως στη λίμνη Κορώνεια.

Η έρευνα αφορούσε στην αναγέννηση της λίμνης Κάρλας, πραγματοποιήθηκε το 2010 και στόχο είχε την ανίχνευση μικροοργανισμών που εμφανίζονται στα νερά των λιμνών και μπορούν να αποτυπώσουν την οικολογική κατάστασή τους. Σημειώνεται πως το 2010 είναι η χρονιά που επανασυστήνεται η λίμνη.

Συντονιστής της έρευνας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Κορμάς ο οποίος έχει ειδίκευση στον τομέα της οικολογίας των υδρόβιων μικροοργανισμών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ταυτόχρονη συνύπαρξη των δύο μικροοργανισμών που, αν η αφθονία τους αυξηθεί υπέρμετρα, μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι για την επιβίωση των ψαριών και των πουλιών αλλά και για όποιον καταναλώνει αυτούς τους οργανισμούς.

Μάλιστα, το Μάρτιο του 2010 είχαν σημειωθεί θάνατοι πολλών ψαριών στη λίμνη Κάρλα, ενώ διερευνάται ως πιθανή αιτία η παρουσία αυτών των μικροοργανισμών.

Στο ερώτημα, πώς προέκυψαν οι προαναφερθέντες μικροοργανισμοί ο αναπληρωτής καθηγητής τόνισε πως «υπάρχουν σε πολλά φυσικά συστήματα, αλλά το αν θα αυξηθούν ή όχι εξαρτάται από τις επικρατούσες συνθήκες στο νερό. Το μικροοργανισμό Pfiesteria τον εντοπίσαμε και φέτος το 2012 στη λίμνη, ενώ για τον Prymnesium ο εντοπισμός του διερευνάται. Πάντως συνεχώς βρίσκουμε στις αναλύσεις των νερών τα κυανοβακτήρια, μερικά από τα οποία χαρακτηρίζονται ως δυνητικώς τοξικά».

Στην επιστημονική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2010, είχαν ανιχνευτεί στα νερά της Κάρλας και υψηλά επίπεδα αλατότητας που συνδέθηκαν με το γεγονός ότι στα χρόνια που ήταν αποξηραμένη η λίμνη, γινόταν εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων.

Μάλιστα στην έρευνα καταγράφηκε ότι οι ποσότητες αλατιού στο νερό της λίμνης αντιστοιχούσαν περίπου στο 1/3 έως 1/4 της τιμής που απαντάται στη θάλασσα.

Δύο χρόνια μετά όμως η αλατότητα έχει μειωθεί σημαντικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Κορμάς από το 25% η τιμή πλέον μειώθηκε στο 1%.

Πάντως η λίμνη παραμένει στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με προφανή στόχο της διαφύλαξη του οικοσυστήματος.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το