Photo Gallery, Πολιτισμός

Η Άλκη Ζέη στο Βόλο και στη Λάρισα

 

Η βραβευμένη συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας

 


 

 

Η Άλκη Ζέη, η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, θα βρεθεί στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου στο Βόλο και 1 με 2 Νοεμβρίου στη Λάρισα και θα επισκεφτεί σχολεία, για να παρουσιάσει το έργο της στα παιδιά, τα οποία θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν το σημαντικό έργο της σπουδαιότερης εν ζωή συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011, στις 7:30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, τα εκπαιδευτήρια Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ και το βιβλιοπωλείο ΠΑΙΔΕΙΑ σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν μια θερμή βραδιά αφιερωμένη στην Άλκη Ζέη. Για τη συγγραφέα και το έργο της θα μιλήσει ο Μιχάλης Αργυρίδης, εκπαιδευτικός και από τους πιο έγκυρους μελετητές της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας. Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων, μέσα από το λόγο, την κίνηση και τη μουσική θα μας αποκαλύψουν τα μυστικά της ζωής και του έργου της μεγάλης αυτής κυρίας των γραμμάτων μας, ενώ η ίδια θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία, τα βιβλία της Άλκης Ζέη που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες προτείνονται επίσης για ανάγνωση και για μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της: Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Η μοβ ομπρέλα, Κοντά στις ράγιες, Αρβυλάκια και γόβες, Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο θείος Πλάτων, Θέατρο για παιδιά, Τα παπούτσια του Αννίβα, Μια Κυριακή του Απρίλη.

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε το θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά.

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας.

Από το 1954 έως το 1964 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα.

Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχουν αποσπάσει σημαντικά διεθνή και εγχώρια βραβεία, ενώ το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το