Photo Gallery, Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Αφήστε μας ήσυχους

Ευθύνη μας να βγούμε από την κρίση, τονίζει ενώπιον του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

«Η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό μονοπάτι και έχει ήδη πετύχει εντυπωσιακές αλλαγές»

 

ΠΑΡΙΣΙ 25.-

Είναι ευθύνη της Ελλάδας να βγάλει την οικονομία της από την κρίση και τα σενάρια χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυσχεραίνουν τις προσπάθειές της, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Παρακαλώ, αφήστε μας ήσυχους» είπε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό μονοπάτι και έχει ήδη πετύχει εντυπωσιακές αλλαγές.

Αν η Ελλάδα είχε περισσότερο χρόνο, το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν να διορθώσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες που αποκαλύφθηκαν με την ένταξή της στην Ευρωζώνη, είπε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι η χώρα πέφτει θύμα της κερδοσκοπίας στις αγορές, οι οποίες«κινούνται ταχύτερα από τις κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στη διεύρυνση των spread των ελληνικών ομολόγων, είπε ότι αυτή καθιστά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης δυσκολότερη και οδηγεί σε ένα «σπιράλ διάχυσης» της κρίσης.

Εν τω μεταξύ ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2012 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (χθες).

Για εφέτος η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,9%, η ανεργία στο 16% (και το 16,4% το 2012), ενώ ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η χώρα είναι στη σωστή πορεία για να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011 και 6,5% το 2012.

«Οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο από την κυβέρνηση για να αντισταθμιστεί η υπέρβαση των στόχων του 2010», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Το 2012 η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα επεκταθεί κατά 0,6%. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «η οικονομία υποφέρει από μία σοβαρή ύφεση» και εκτιμά πως η πορεία θα είναι θετική, αρχής γενομένης από το 2012, καθώς «ενισχύεται η εξωτερική ζήτηση, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και οι διαρθρωτικές αλλαγές αρχίζουν να αποδίδουν».

Πάντως, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι «ο δρόμος για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την οικονομική ανάπτυξη είναι γεμάτος κινδύνους».

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και να αναπτυχθεί η οικονομία, σε συνδυασμό με τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους κρατικού δανεισμού.

«Το περιθώριο [σ.σ. η διαφορά απόδοσης με τα γερμανικά ομόλογα] αναμένεται να παραμείνει σταθερό για το υπόλοιπο του 2011 και στη συνέχεια να υποχωρήσει το 2012, καθώς θα φαίνονται τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών και δομικών προγραμμάτων, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη ή καθώς θα αυξάνονται οι προσδοκίες για επιπλέον χρηματοδότηση σύντομα, αν χρειαστεί».

Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται ότι θα μειωθεί 5,4% το 2011 και 0,2% το 2012, οι δημόσιες δαπάνες κατά 7,2% και 4,3% αντίστοιχα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να υποχωρήσει στο 8,6% του ΑΕΠ και 7,2% αντίστοιχα, από 10,4% το 2010.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 9,4% το 2011, αλλά και το 2012, ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 8,7% εφέτος, αλλά θα αυξηθούν κατά 2,7% το 2012.

Για τον πληθωρισμό, τέλος, προβλέπει ότι εφέτος θα είναι 2,6% και το 2012 θα υποχωρήσει στο 0,7%.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το