Πολιτική

«Ανάσα» η επιστροφή ΦΠΑ

Τη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών

Τη διαδικασία για την αυτοματοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ προς τους επιχειρηματίες και επιτηδευματίες καθορίζει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, διαδικασία που θα γίνει βάσει της ημερομηνίας της αίτησης των φορολογούμενων αλλά και της συνέπειάς τους, όσον αφορά στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου, το πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει με την υποβολή περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον ο υποκείμενος στο φόρο δεν επιθυμεί τη μεταφορά του για συμψηφισμό στην επόμενη φορολογική ή διαχειριστική περίοδο, επιστρέφεται από το Δημόσιο ως εξής:

1. Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλει αίτηση επιστροφής ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού συστήματος TAXISnet.

2. Η υλοποίηση της επιστροφής ενεργείται αυστηρά κατά προτεραιότητα με κριτήριο το χρόνο υποβολής της αίτησης επιστροφής.

3. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), μέχρι τη 15η ημέρα του μήνα που ακολουθεί το μήνα εντός του οποίου υποβάλεται η αίτηση επιστροφής, πραγματοποιεί ηλεκτρονική επεξεργασία διαθέσιμων στοιχείων, σχετικά με τη συμμόρφωση των υποκείμενων στο φόρο και τη συμφωνία των αιτούμενων προς επιστροφή ποσών με τα δεδομένα των υποβαλλόμενων δηλώσεων, χρησιμοποιώντας μέθοδο ανάλυσης κινδύνου και αποστέλλει στις αρμόδιες ΔΟΥ ηλεκτρονικό αρχείο με αιτήσεις για τις οποίες η επιστροφή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατόπιν διενέργειας προσωρινού ελέγχου. Στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται σε κάθε περίπτωση και οι αιτήσεις για τις οποίες το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή ανώτερο των 100.000 ευρώ.

4. Οι αρμόδιες ΔΟΥ υποχρεούνται:

α) Να πραγματοποιήσουν την επιστροφή για όσες αιτήσεις επιστροφής δεν απαιτείται προσωρινός έλεγχος εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του αρχείου, σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και στη συνέχεια ενημερώνουν τη ΓΓΠΣ, απολογιστικά.

β) Να διενεργήσουν προσωρινό έλεγχο για τις αιτήσεις επιστροφής που απαιτείται το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή του αρχείου.

γ) Στην περίπτωση που από τον ανωτέρω προσωρινό έλεγχο κριθεί απαραίτητο, διενεργείται τακτικός έλεγχος, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός πέντε (5) μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής, εκτός από την περίπτωση που η αίτηση επιστροφής αφορά φορολογική περίοδο για την οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οπότε ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε (5) μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Το σχετικό ΑΦΕΚ εκδίδεται το αργότερο εντός μηνός από την ολοκλήρωση των ανωτέρω ελέγχων (προσωρινού ή τακτικού).

δ) Οι ΔΟΥ αποστέλουν στη ΓΔΦΕ&Ε μέσω της ΓΓΠΣ κατάλογο των περιπτώσεων για τις οποίες κρίθηκε απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος με αιτιολόγηση της απόφασης αυτής.

5. Ανάλογη με τα ανωτέρω διαδικασία ακολουθείται για αιτήσεις επιστροφής που εκκρεμούν ή που θα υποβληθούν μέχρι την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας.

6. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, από τους δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο, επιλέγεται δείγμα, για τη διενέργεια ελέγχου.

Διαδικασία καταβολής του επιστρεφόμενου ποσού
1. Οι αρμόδιες ΔΟΥ μετά την παραλαβή ή έκδοση του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης προβαίνουν εντός 15 ημερών στις προβλεπόμενες ενέργειες.

Το επιστρεφόμενο ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση, συμψηφίζεται οίκοθεν με χρέη του δικαιούχου προς το Δημόσιο, διαφορετικά αποστέλεται σχετική ειδοποίηση σε αυτόν.

Η εκταμίευση των προς επιστροφή ποσών, εν γένει, πραγματοποιείται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία καταχώρησής τους στο βιβλίο «Επιστροφών και διαγραφών», τηρώντας τις διατάξεις της ΠΟΛ 1140/28.12.2006 και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

2. Προκειμένου για ποσά προς επιστροφή άνω των 300.000 ευρώ, για τα οποία απαιτείται έγκριση για δημοσιονομικούς λόγους, σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 3220/2004, η εκταμίευση πραγματοποιείται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία καταχώρησής τους στο βιβλίο «Επιστροφών και διαγραφών», τηρώντας τις διατάξεις της ΠΟΛ 1140/28.12.2006 και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

3. Με την άπρακτη παρέλευση του παραπάνω οριζόμενου μέγιστου χρόνου εκταμίευσης, ο τίτλος επιστροφής (ΑΦΕΚ) χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμος. Τυχόν ανείσπρακτες επιστροφές με υπαιτιότητα του δικαιούχου δεν χαρακτηρίζονται ληξιπρόθεσμες, ούτε οι επιστροφές που έχουν τεθεί σε αναστολή με βάση το άρθρο 35 του ν. 2214/94.

Διεκπεραίωση εκκρεμών επιστροφών
Τα ποσά των ήδη διαμορφωμένων εκκρεμών επιστροφών, που θα έχουν σωρευτεί μέχρι την πλήρη εφαρμογή της παρούσας διαδικασίας, θα εκταμιευτούν με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2016.

Τα «φέσια» του Δημοσίου

Τα «φέσια» του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο παραμένουν, παρά τις εκκλήσεις της αγοράς που βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία, αλλά αυξάνονται μήνα με το μήνα. Το Φεβρουάριο του 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν στα 6,32 δισ. ευρώ, από 5,93 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (στοιχεία γενικής κυβέρνησης) που δόθηκαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τρίτης από το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης το μηνιαίο δελτίο Γενικής Κυβέρνησης, καταγράφει πλεόνασμα σε ταμειακή βάση 2,17 δισ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο του 2012, έναντι 964 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2012 διαμορφώνεται στα 3,085 δισ. ευρώ έναντι 1,87 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2011.

Κακοπληρωτές τα Ταμεία με χρέη 2,79 δισ. ευρώ
Στην πρώτη θέση της λίστας των κακοπληρωτών του Δημοσίου παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία που χρωστούν 2,79 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που οφείλει 1,13 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με χρέη 1,46 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί με νόμο του 2010. Τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανέρχονται σε 1,045 δισ. ευρώ.  Οι οφειλές των υπουργείων διαμορφώνονται στα 731 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τακτικού προϋπολογισμού 555 εκατ. ευρώ και οφειλές προς επενδυτές μέσω ΠΔΕ 188 εκατ. ευρώ) και των υπολοίπων νομικών προσώπων στα 258 εκατ. ευρώ. Από τα υπουργεία, για τις οφειλές τους ξεχωρίζουν το Εθνικής Άμυνας (στα 271 εκατ. ευρώ από 238 εκατ. τον προηγούμενο μήνα) και του Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (στα 145 εκατ. ευρώ από 137 εκατ. τον Ιανουάριο).

Τα ληξιπρόθεσμα

Στα 945,8 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που εισπράχθηκε από βεβαιωμένες οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στο μεταξύ με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου ορίστηκε, ως χρόνος περάτωσης των πράξεων ισολογισμού της διαχειριστικής περιόδου που λήγει την 31/12/2011, ο χρόνος της εμπρόθεσμης υποβολής της αντίστοιχης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για όλους τους επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας.

Τέλος, «έως τα μέσα του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί η παραγωγική λειτουργία του ELENXIS (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσιών) στις σημαντικότερες Ελεγκτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών», σύμφωνα με έγγραφο του αρμοδίου υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το