Photo Gallery, Τοπικά

Έχουν μέλλον οι μεταλλικές κατασκευές

 

 

Διεθνούς φήμης επιστήμονες συμμετέχουν στο 7ο Εθνικό Συνέδριο Μεταλλικών Κατασκευών στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας

 

Το αυξημένο κόστος ισοφαρίζεται από την ταχύτερη ολοκλήρωση της εγκατάστασης

 

Οι μεταλλικές κατασκευές έχουν μέλλον στην Ελλάδα τόσο όσον αφορά τα έργα υποδομών, αλλά και τις βιομηχανικές και λοιπές εγκαταστάσεις, ακόμη και τα κτίρια γραφείων και κατοικίας. Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, χθες στο περιθώριο του 7ου Εθνικού Συνεδρίου Μεταλλικών Κατασκευών που ξεκίνησε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα Βόλου. Το Συνέδριο συνεχίζεται σήμερα και λήγει αύριο με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης επιστημόνων και ερευνητών πάνω στις μεταλλικές κατασκευές.

 

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

«Στη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει μια πολύ μεγάλη διείσδυση και γενικώς έχει ανεβεί σημαντικά το ποσοστό των κατασκευών από χάλυβα. Βέβαια ο πολύς κόσμος δεν το βλέπει αυτό, διότι οι κατασκευές που γίνονται, αφορούν βιομηχανικούς χώρους ή έργα υποδομής, όπως γέφυρες ή άλλου τύπου κατασκευές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ε. Μυστακίδης, πολιτικός μηχανικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου. «Στην κατοικία ο χάλυβας δεν έχει πολύ μεγάλη διείσδυση και αυτό οφείλεται στην έλλειψη υποστήριξης από πλευράς κατασκευαστικών λεπτομερειών, από πλευράς αρχιτεκτόνων κ.λπ. Που σημαίνει πως είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, αυτά τα συνέδρια, να φέρουν κοντά και τους πολιτικούς μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες, ούτως ώστε να γεφυρωθεί αυτό το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή και να επεκταθεί η χρήση του χάλυβα και στις συμβατικές κατασκευές, στις πολυκατοικίες. Υπάρχουν παραδείγματα αρκετά και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη κατασκευών πολυκατοικιών που έχουν γίνει από χάλυβα, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο χάλυβας είναι ένα πολύ ανθεκτικό και ελαφρύ υλικό, προσφέρει ίδια επίπεδα αντοχής με τις κατασκευές από σκυρόδεμα, έχει το πλεονέκτημα ότι κατά τη διάρκεια των σεισμών τα στοιχεία που θα υποστούν κάποια βλάβη, μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν, ενώ αντίστοιχα το σκυρόδεμα παθαίνει βλάβες δύσκολα επισκευάσιμες. Από πλευράς κόστους μπορεί να φαίνονται πιο ακριβές οι κατασκευές, αλλά επειδή γίνονται πολύ γρήγορα, γλιτώνει κανείς εργατικό κόστος και το κόστος του ΙΚΑ», πρόσθεσε ο κ. Μυστακίδης.

Ενδιαφέρουσα είναι και η παράλληλη Έκθεση στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου, η οποία πέρα των άλλων προτείνει και τη διοργάνωση μικρών εταιρικών παρουσιάσεων και συναντήσεων με στόχο την παρουσίαση θεμάτων εξειδικευμένου χαρακτήρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Άρης Ν. Θεοδώρου, πολιτικός μηχανικός, ειδικευμένος στις μεταλλικές κατασκευές, η εταιρία του οποίου σχεδιάζει τρισδιάστατα μοντέλα μεταλλικών κατασκευών, «αποκτήσαμε τεχνογνωσία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ υπάρχει παράδοση στο Βόλο στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών. Τα πλεονεκτήματά τους δεν είναι το κόστος. Είναι βιομηχανοποιημένο υλικό, προέρχεται από ανακύκλωση, αλλά είναι 20% ακριβότερο από το μπετό, μόνον όσον αφορά το σκελετό του κτιρίου, που αντιπροσωπεύει το 30% του συνολικού κόστους. Το κέρδος είναι στο σύντομο χρόνο κατασκευής του κτιρίου».

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σ. Αναγνώστου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το Εθνικό Συνέδριο Μεταλλικών Κατασκευών πραγματοποιείται σε μια άσχημη συγκυρία για τη χώρα μας. Το θέμα κατασκευή γενικότερα βρίσκεται σε τραγική συρρίκνωση. Όπου και να στρέψουμε το μάτι μας ή οδηγήσουμε τη σκέψη μας, θα βρούμε μισοτελειωμένα έργα, προπαντός ασυντήρητα έργα ή και έργα που έχουν μείνει στα σχέδια, για να ξεκινήσουν αργότερα ή και ποτέ. Αποτέλεσμα, συνεχής αυξανόμενη ανεργία στους συναδέλφους, υποαπασχόληση ή στην καλύτερη περίπτωση ετεροαπασχόληση (βλέπετε πού φτάσαμε η ετεροαπασχόληση να είναι σανίδα σωτηρίας για κάποιους). Και το χειρότερο μπορώ να πω είναι το ψυχολογικό θέμα, που γεννά η αβεβαιότητα για το αύριο και το φάσμα της τραγικής υποβάθμισης της ζωής πολλών, που αγγίζει πλέον τα όρια της φτώχειας».

Το Συνέδριο οργανώνεται από την ΕΕΜΕ-ΕΜΠ – ΤΕΕ Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το