Photo Gallery, Τοπικά

Έγγραφη πρόταση για το 5ωρο

 

 

Από τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων στη Χαλυβουργία

 

 

Ζητούν οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία από την εταιρεία, όπως αποφασίστηκε στη συνέλευσή τους

 

Θα την αξιολογήσουν σε νέα συγκέντρωσή τους, οπότε και θα καθορίσουν τη στάση τους

 

Την έγγραφη πρόταση της διεύθυνσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος ΑΕ για την εφαρμογή καθημερινού ωραρίου απασχόλησης πέντε ωρών θα ζητήσει το Σωματείο Εργαζομένων, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

 

 

 

 

Στη Συνέλευση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, καθώς απαγορεύτηκε η είσοδος μελών της διοίκησης του ΕΚΒ και εκπροσώπων των ΜΜΕ, έγινε ενημέρωση για τις προτάσεις της διεύθυνσης και αποφασίστηκε να ζητηθεί από την εταιρεία έγγραφη πρόταση για την εφαρμογή ωραρίου πέντε ωρών και όταν παραληφθεί από το Σωματείο, να συγκληθεί εκ νέου η Γενική Συνέλευση να τοποθετηθεί επί του περιεχομένου του εγγράφου.

Για το ίδιο θέμα, τα μέλη του Σωματείου, επισκέφθηκαν χθες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Βόλου και παρουσίασαν στα μέλη της διοίκησης τις προτάσεις που τους παρουσίασε ο πρόεδρος του ΔΣ της Χαλυβουργίας Ελλάδας ΑΕ κ. Νικ. Μάνεσης κατά την επίσκεψή του στο Βόλο.

Σα ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου «καταγγέλλει και καταδικάζει την αιφνιδιαστική διατύπωση εκβιαστικών όρων στους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας από τον ιδιοκτήτη της κ. Μάνεση, να αποδεχθούν είτε τη μείωση του εργασιακού χρόνου απασχόλησής τους και του μισθού τους, είτε να απολυθούν, είτε να τεθούν σε διαθεσιμότητα, για να μην… κλείσει το εργοστάσιο!

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, με τη γνωστή εργοδοτική επιχειρηματολογία περί «οικονομικής κρίσης» και «αντιμετώπισης παραγωγικών δυσχερειών», επιχειρείται η συρρίκνωση μισθών και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με την εμπέδωση κλίματος εκφοβισμού, πίεσης και ανασφάλειας στα μοναδικά θύματα αυτής της κρίσης, τους εργαζόμενους.

Το ΕΚΒ συμπαραστέκεται στους δοκιμαζόμενους συναδέλφους της Χαλυβουργίας και, σε κάθε περίπτωση, θα στηρίξει με συνδικαλιστικά ή νομικά μέσα τις όποιες αποφάσεις τους».

 

Τριγμοί στη ΔΑΚΕ και στη διοίκηση του ΕΚΒ

Σοβαρό προβληματισμό στη συνοχή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου αλλά και στην παράταξη της ΔΑΚΕ, φαίνεται πως προκαλεί η συμπεριφορά του προέδρου του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη Χαλυβουργία κ. Θ. Γκλαβίνη και του μέλους του ΔΣ κ. Γ. Σούκια, οι οποίοι παράλληλα είναι και εκλεγμένα μέλη με τη ΔΑΚΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΒ κ.κ. Ρούσας και Κόφας, δεν κλήθηκαν από το Σωματείο να παραστούν στην πρωινή ενημερωτική συνάντησή τους στο ΕΚΒ με τη διοίκησή του. «Οι ίδιοι άνθρωποι, δηλαδή οι κ.κ. Γκλαβίνης και Σούκιας που ως μέλη της διοίκησης του ΕΚΒ, συνυπογράφουν τις ανακοινώσεις της διοίκησης για ενωτικό αγώνα και διεύρυνση του κοινωνικού αγωνιστικού μετώπου, οι ίδιοι επιλέγουν την απομόνωση. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν από τη διοίκηση του ΕΚΒ την αίθουσα εκδηλώσεων για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων της Χαλυβουργίας και απαγόρευσαν την είσοδο σε αυτή μελών της διοίκησης του ΕΚΒ.»

Προβληματισμός όπως από την πρωτοφανή συμπεριφορά των εκλεγμένων μελών της ΔΑΚΕ, υπάρχει και στην παράταξη καθώς εκθέτουν το γραμματέα του ΕΚΒ και επικεφαλής της παράταξης κ. Δημ. Βασιλείου, ο οποίος διακηρύττει σε όλους τους τόνους, όπως πρόσφατα στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Πλ. Ελευθερίας την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου αντίστασης.

Κάλεσε δε προχθές τους εργαζόμενους «να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση κλείνοντας τα αυτιά στις φωνές ηττοπάθειας και καταδικάζοντας πρακτικές διάσπασης του αγώνα, από όπου και αν προέρχονται…».

Μόνο που όπως προκύπτει από την προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του 9μελούς ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της Χαλυβουργίας στο οποίο συμμετέχουν τα δύο εκλεγμένα στη διοίκηση του ΕΚΒ μέλη της ΔΑΚΕ (Γκλαβίνης, Σούκιας), οι πρακτικές διάσπασης του αγώνα με αποκλεισμούς και απαγορεύσεις, ακόμη και στο δικαίωμα στην ενημέρωση, προέρχονται από τη «γαλάζια» παράταξη.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το