Ελλάδα

Ζυγίζει το Βέτο για τη μάχη της 7ης Μαρτίου

tsipras

Μια «ανάσα» από κορυφαίες αποφάσεις και πρωτοβουλίες που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας αλλά και της ενωμένης Ευρώπης με φόντο το φλέγον προσφυγικό ζήτημα, βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ταυτόχρονα ηγείται κινήσεων για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος με τους εταίρους.

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ανθρωπιά, αλλά δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τη μετατρέψει σε μόνιμη αποθήκη ψυχών», είναι ο «μόνιμος» πρόλογος στις δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και στις συζητήσεις που έχει με κορυφαίους παράγοντες τα τελευταία 24ωρα ο κ. Τσίπρας, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να αποδείξει στους Ευρωπαίους ομόλογούς του ότι η Αθήνα έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ενώ η Ευρώπη έδειξε αρχικά ότι δεν μπορεί να επιβάλει στα μέλη της τις αποφάσεις, με αποτέλεσμα τις μονομερείς ενέργειες με το κλείσιμο των συνόρων.

«Θα αντιδράσουμε ανάλογα» είναι το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα υλοποιεί δέκα φορές περισσότερα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί, ενώ άλλα κράτη αρνούνται να κάνουν και το ελάχιστο παρά τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει πέσει ακόμη και η χρήση του βέτο στην προσεχή Σύνοδο της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, αλλά συνεργάτες του προσδοκούν ότι η εξέλιξη θα είναι τέτοια που δεν θα χρειαστεί το τελευταίο χαρτί κι ότι η Ευρώπη θα αποδείξει ότι θέλει να διαφυλάξει τους κώδικες αλληλεγγύης, ισονομίας και κοινής πλεύσης, ειδικά όταν το Προσφυγικό απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση.

«Δεν μπορεί να συναινούμε στις ομοφωνίες που μας χρειάζονται και τις ομοφωνίες που δεν τους αρέσουν να τις γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Σε αυτήν τη γραμμή θα αναζητήσουμε συμμάχους», είπε χωρίς περιστροφές σε κορυφαίο παράγοντα προχθές ο Ελληνας πρωθυπουργός, φιλοδοξώντας όπως συμπλήρωσε ότι «οι χώρες που σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού και αναγνωρίζουν το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα, θα κατανοήσουν αυτήν τη στάση».

Ο κ. Τσίπρας έχει άλλωστε καταστήσει σαφές, εντός και εκτός των τειχών, και με αυτήν τη γραμμή θα προσέλθει κατ’ αρχάς στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσα στην εβδομάδα, ότι: «Ο στόχος είναι όχι να έρθουμε αντιμέτωποι με ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά να μεταφερθεί η πίεση σε αυτούς που την παρούσα στιγμή λειτουργούν αντιευρωπαϊκά. Δηλαδή την Αυστρία, το Βίσεγκραντ και τους διάφορους ακροδεξιούς. Η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ισχύσει άμεσα η μετεγκατάσταση, αναλογικά για όλες τις χώρες και υποχρεωτικά».

Παιχνίδια
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πάντως, αν και ο Αλ. Τσίπρας αποδέχθηκε την πρόταση για τη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών της Φώφης Γεννηματά προκειμένου να αποφασιστεί μια στιβαρή εθνική γραμμή, στην κυβέρνηση διατηρούν αμφιβολίες για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – κάποια δε κυβερνητικά στελέχη διαβλέπουν ότι η γραμμή του Κ. Μητσοτάκη να στηρίξει τις πρωτοβουλίες για το Προσφυγικό αμφισβητείται σοβαρά στο εσωτερικό από το «σύστημα Σαμαρά», όπως ισχυρίζονται. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν δηλαδή ότι «το εν λόγω σύστημα επιχειρεί να τον αποτραβήξει από το κλίμα συναίνεσης για το Προσφυγικό, με την πρόβλεψη ότι αν η κατάσταση καταστεί ανεξέλεγκτη θα ωφεληθούν πολιτικά».

Εκεί αποδίδουν μάλιστα και το προφίλ των προτάσεων του αρχηγού της ΝΔ την Παρασκευή, εστιάζοντας στη φράση περί «ασύδοτης μετακίνησης προσφύγων» και την οποία χαρακτήριζαν απαράδεκτη και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο (σ.σ.: για στρατόπεδα συγκέντρωσης) και γενικόλογη. Επίσης πρόσεξαν και διαπίστωσαν, όπως τόνιζαν, ότι ο Γ. Κουμουτσάκος έσπευσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την κρίση με την κυβέρνηση της Αυστρίας, κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου ότι οδηγεί τη χώρα στην απομόνωση, παρότι ο Αυστριακός πρόεδρος εμφάνισε κλίμα συνεννόησης.

Στις 12 Μαρτίου

Ολάντ καλεί Τσίπρα στο Παρίσι

Ενα έντονο παρασκήνιο που φανερώνει την ανοιχτή γραμμή του Αλέξη Τσίπρα με την ευρωσοσιαλδημοκρατική οικογένεια με στόχο οι δυνάμεις μαζί με αυτές της Αριστεράς να δώσουν μάχη στην Ευρώπη για το Προσφυγικό και την απομάκρυνση των πολιτικών της λιτότητας, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Εκεί, στο Παρίσι θα προσκληθεί στις 12 Μαρτίου (μετά τη Σύνοδο Κορυφής) με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ ο κ. Τσίπρας για να συμμετάσχει ως παρατηρητής στη συνάντηση προοδευτικών ηγετών της Ευρώπης.

Το μήνυμα μετέφερε προχθές στην Αθήνα ο Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος στη δήλωσή του έσπευσε (κατά την κοινή συνέντευξη με τον Αλ. Τσίπρα) να μιλήσει για την ανάγκη συνεργασίας των ευρωσοσιαλδημοκρατών και των αριστερών της Ευρώπης. Πριν από το Παρίσι πάντως ο κ. Τσίπρας, που είναι και αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, σκοπεύει να ενημερώσει σχετικά τη δική του ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως και την Κουμουνδούρου, όπου κάποια στελέχη δυσφορούν στο άκουσμα μιας τέτοιας προοπτικής…

Να πιεστούν οι αντι­ευρωπαίοι
«Ο στόχος είναι όχι να έρθουμε αντιμέτωποι με ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά να μεταφερθεί η πίεση σε αυτούς που την παρούσα στιγμή λειτουργούν αντιευρωπαϊκά. Δηλαδή την Αυστρία, το Βίσεγκραντ και τους διάφορους ακροδεξιούς» λέει ο Αλ. Τσίπρας.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το