Κόσμος

Ζόραν Zάεφ: Προτροπή για συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες

Nα αξιοποιήσουν τις προοπτικές που δημιουργεί η Συμφωνία με την Ελλάδα (Συμφωνία των Πρεσπών) και να συνεργαστούν με Ελληνες εταίρους, κάλεσε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε συνάντηση που είχε σήμερα μαζί τους στη Γευγελή.

Τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ απασχόλησαν θέματα διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας καθώς και τα μέτρα στήριξης για την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο διευθυντής της Τελωνειακής Διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας Γκόκο Τανάσοσκι καθώς και ο δήμαρχος της Γευγελή Σάσο Πάσκοφ.

«Συζητήσαμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η επιχειρηματική κοινότητα και για τις δυνατότητες που δημιουργούνται για την περιοχή μετά και τη συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο Ζ. Ζάεφ, προσθέτοντας ότι αυτή δημιουργεί σοβαρές προοπτικές για την ένταξή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην επιχειρηματική κοινότητα, στις επιχειρήσεις, στην εγχώρια παραγωγή και στις εξαγωγές. «Στην περιοχή της Γευγελή αυτές πρέπει να είναι πολλαπλάσιες αφού θα είναι ο πρώτος αντίκτυπος της φιλίας με την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι ευκαιρίες και οι προοπτικές που υπάρχουν από τη διάθεση κονδυλίων μέσω των διασυνοριακών προγραμμάτων και των χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Κότσο Ανγκιούσεφ επεσήμανε ότι η σύνδεση του αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα δώσει περιθώρια για νέα έργα και ακόμη να μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Μετά την Συμφωνία των Πρεσπών πολλαπλασιάζονται τα πεδία συνεργασίας των δύο χωρών. Ελληνες και Ολλανδοί ιατροδικαστές με την χρηματοδότηση της Ε.Ε. έχουν αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής των Σκοπίων. Οπως αναφέρθηκε στη διάρκεια ειδικής παρουσίασης στα Σκόπια το έργο επιδιώκει να προσθέσει τέσσερα στοιχεία. Την εναρμόνιση των πρωτοκόλλων εργασίας με την τυποποίηση και τους κανονισμούς ISO. Την προώθηση της ποιότητας της εργασίας, την ώθηση θεωρητικών βάσεων και πρακτικών ανάλυσης και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω της παροχής αποδείξεων για τη δίκαιη δικαστική διαδικασία, όπως είπε η εμπειρογνώμονας Χάρα Σπηλιοπούλου, που είναι επικεφαλής του σχεδίου, προσθέτοντας ότι «η εγκληματολογική πληροφόρηση πρέπει να πληροί αυστηρά πρότυπα ποιότητας, ώστε η αστυνομία στην περιοχή να μπορεί να καταπολεμά το έγκλημα».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το