Πολιτισμός

«Ζωντανό» το παρελθόν των Αφετών σε μόνιμη έκθεση

Κειμήλια που αναδεικνύουν το παρελθόν των Αφετών φιλοξενούνται στη μόνιμη έκθεση με παραδοσιακά πηλιορείτικα τεχνήματα του Γυναικείου Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι αφέντρες των Αφετών». Τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν πριν από μία πενταετία από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία της προέδρου των δραστήριων γυναικών, Λίτσας Παρισάκη και πρόσφεραν αντικείμενα που είχαν μέχρι πρότινος στα σπίτια τους.

Η αγάπη της κ. Παρισάκη για τον τόπο καταγωγής της είναι η κινητήριος δύναμη για την αφοσίωση που δείχνει στις δράσεις που υλοποιούν οι «Αφέντρες των Αφετών» από το 1990 μέχρι σήμερα. Ηγείται της προσπάθειας εδώ και 32 χρόνια και έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διάσωση και ανάδειξη μεγάλου μέρους της πολιτιστικής κληρονομιάς του πηλιορείτικού χωριού, το οποίο απέχει 27 χιλιόμετρα από τον Βόλο και απλώνεται ανάμεσα σε απέραντους ελαιώνες, με φόντο τα νερά του Παγασητικού κόλπου. «Ποτέ μου δεν διέκοψα τους δεσμούς μου με το χωριό. Ερχόμουν κάθε εβδομάδα όσο ζούσα στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους. Επί 28 χρόνια αυτό ήταν το δρομολόγιο. Αγαπώ τον τόπο που γεννήθηκα, δεν τον απαρνήθηκα ποτέ. Γι’ αυτό και ενδιαφέρθηκα να ιδρύσω τον σύλλογο. Και το γεγονός ότι οι «Αφέντρες» υπάρχουν ακόμη, έχοντας πάμπολλες εκδηλώσεις στο ενεργητικό τους και αναβιώνοντας παλιά έθιμα, αυτό σημαίνει πολλά. Είμαστε σε διαρκή κίνηση», παραδέχθηκε, ενώ στη συνέχεια αποκάλυψε πως έχει στα υπ’ όψιν την έκδοση ενός βιβλίου, για να αξιοποιήσει το υλικό που έχει στη διάθεσή της.

Στον χώρο που παραχωρήθηκε από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου και έχουν την έδρα τους οι «Αφέντες των Αφετών» στην πλατεία του χωριού, ακριβώς πίσω από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο – μία εκκλησία που κτίστηκε το 1800 – οι γυναίκες του συλλόγου υποδέχονται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών. «Κάποια εποχή είχαμε συγκεντρώσει πολύ υλικό και κινδύνευε να καταστραφεί, εάν δεν βρίσκαμε άμεσα στέγη. Αρκεί μόνο να αναφέρω ότι έχουμε πάνω από 2.500 χιλιάδες τίτλους βιβλίων. Κάναμε, λοιπόν, μια αναφορά στον Δήμο και μας παραχώρησε έναν χώρο στο πρώην κοινοτικό κατάστημα, τον οποίο διαμορφώσαμε κατάλληλα με μεγάλο προσωπικό αγώνα», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου.
Αν και την τελευταία διετία, τα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid-19, επηρέασαν την επισκεψιμότητα στις Αφέτες, η έκθεση με τα εγχώρια τεχνουργήματα δεν παύει να προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου. «Η έκθεσή μας θεωρείται η καλύτερη στο Πήλιο», επισήμανε η Πηλιορείτισσα καθηγήτρια μουσικής, για να καταλήξει λέγοντας: «Εκθέτουμε όσα συγκεντρώσαμε από τους συγχωριανούς μας, πέρα από τα αντικείμενα που διέθεσα προσωπικά και πιστεύω ότι κάναμε μία αξιόλογη προσπάθεια, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το