Τοπικά

Ζωντανό κύτταρο πολιτισμού με 36 χρόνια ζωής – Πλούσια και πολυποίκιλη δράση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Νομού Μαγνησίας

Αποτελεί ζωντανό κύτταρο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας του Βόλου. Ιδρύθηκε το 1981 και για 36 χρόνια λειτουργεί αδιάκοπα προσφέροντας πλούσια και πολυποίκιλη δράση. Ο λόγος για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Νομού Μαγνησίας. Σήμερα ζουν στον Βόλο περίπου τριακόσιες οικογένειες που συνδέονται με τη λαϊκή παράδοση του τόπου τους. Βασικό στοιχείο του Συλλόγου είναι να προβάλλει τον πολιτισμό της γενέθλιας γης στην πόλη που τώρα ζουν τα μέλη του. Για την επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις με κυριότερη να αποτελεί η ετήσια έκδοση του «Ημερολογίου», που εκδίδεται ανελλιπώς από το 2002 έως σήμερα. Πρόκειται για μια μικρή λαογραφική μελέτη, με διαφορετικό κάθε χρόνο θέμα.

Το καμάρι του Συλλόγου, το παιδικό τμήμα του χορευτικού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Νομού Μαγνησίας είναι ένα ζωντανό κύτταρο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας του Βόλου. Από το 1981 και χωρίς διακοπή έως σήμερα λειτουργεί με πλούσια και πολυποίκιλη δράση.

Ο Σύλλογος συγκροτήθηκε αρχικά από μια μικρή ομάδα Σοφαδιτών, που δραστήριοι πρόεδροι και Διοικητικά Συμβούλια αύξησαν τα μέλη του και με το πέρασμα του χρόνου ενίσχυσαν τους δεσμούς μεταξύ τους και εξέλιξαν τον Σύλλογο σε σημαντικό πολιτιστικό παράγοντα της κοινωνίας του Βόλου και των Σοφάδων.

Σήμερα ζουν στον Βόλο περίπου τριακόσιες οικογένειες, που μέσα από τον Σύλλογο, συνδέονται με τη λαϊκή παράδοση του τόπου που τους γέννησε.

Τιμητική εκδήλωση για τους πρωτεργάτες του Συλλόγου

Στόχοι, δράσεις και εκδηλώσεις

Μερικοί από τους βασικούς στόχους του συλλόγου είναι να καλλιεργεί φιλικούς δεσμούς και πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του, αλλά και αγάπη προς τη γενέτειρα και τον τόπο που τους φιλοξενεί όπως επίσης να χαρίζει ευχάριστες στιγμές, αλλά και να δημιουργεί, παράλληλα, προβληματισμό για τη διάσωση του ήθους και της ποιότητας στη ζωή τους.

Βασικό στοιχείο του Συλλόγου είναι να προβάλλει τον πολιτισμό της γενέθλιας γης στην πόλη που τώρα ζουν τα μέλη του και να μεταλαμπαδεύει στη νέα γενιά αξίες της φυλής μας που τείνουν να εξαλειφθούν μέσα στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης.

Τους στόχους αυτούς προσπαθεί το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο να πετύχει με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, που απευθύνονται στα μέλη, αλλά και στους Βολιώτες φίλους του Συλλόγου κάθε ηλικίας.

–Δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με προσφορά ηθική και υλική σε άτομα και ομάδες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, αλλά και με επισκέψεις σε ευαγή ιδρύματα των Σοφάδων και του Βόλου.

–Πολυήμερες και ημερήσιες εκδρομές, καθώς και μικρές εξορμήσεις και επισκέψεις, που πάντα συνδυάζουν το πολιτιστικό, περιηγητικό ή θρησκευτικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία και τη σύσφιξη σχέσεων.

–Συναντήσεις αποκλειστικά για διασκέδαση με φαγοπότι, τραγούδι και χορό που έχουν τις γεύσεις και το άρωμα της ιδιαίτερης πατρίδας.

–Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Σοφάδων και Βόλου.

–Λειτουργία δύο χορευτικών τμημάτων για παιδιά και ενήλικες, σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου. Η εκμάθηση παραδοσιακών χορών συνδυάζεται με την αναβίωση εθίμων της σοφαδίτικης παράδοσης.

–Συνεργασίες με τους Δήμους Βόλου και Σοφάδων, τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Καρδίτσας, καθώς και με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς πολιτισμού σε εκδηλώσεις ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Σοφάδων και Αθήνας, οι Δημοτικές Χορωδίες Βόλου και Σοφάδων, ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος και ο Σύλλογος Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου, η Χ.Ε.Ν. Βόλου, η Επιτροπή Αδελφοποίησης Πορταριάς – Τουρτούρ είναι κάποιοι από αυτούς.

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας 2017 σε ξενοδοχείο του Βόλου

Πολλές και επιμελημένες οι εκδηλώσεις του Συλλόγου, έχουν κερδίσει το στοίχημα της ποιότητας, αλλά και το κοινό του Βόλου και των Σοφάδων. Η βράβευση του Συλλόγου με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών το 2009 για το βιβλίο – συλλογή παραμυθιών με τίτλο «Όπως τ’ άκουσα από τη γιαγιά μου…» ήταν μια επιβεβαίωση της επιτυχημένης του προσπάθειας.

Κύριο μέσο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων του Συλλόγου Σοφαδιτών Νομού Μαγνησίας είναι η ετήσια έκδοση του «Ημερολογίου», που εκδίδεται ανελλιπώς από το 2002 έως σήμερα. Πρόκειται για μια μικρή λαογραφική μελέτη, με διαφορετικό κάθε χρόνο θέμα, που από το 2002 έως σήμερα εκδίδεται χωρίς διακοπή.

Εμπνευστής της ιδέας και συντάκτρια των πρώτων «Ημερολογίων» η φιλόλογος και πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβη Γκιζάνη-Σταφυλά. Αργότερα στη συντακτική επιτροπή προστέθηκε και η επίσης φιλόλογος Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, η οποία από το 2008 ανέλαβε τη σκυτάλη της σύνταξης, ενώ στην επιμέλεια συνεργάζεται πάντα με την κ. Σταφυλά.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς

Η μελέτη αυτή παρουσιάζεται κάθε χρόνο στο κοινό του Βόλου και των Σοφάδων. Η παρουσίαση γίνεται σε κεντρική αίθουσα, πλαισιωμένη πάντα από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το «Ημερολόγιο» αυτό αποσπά κάθε χρόνο ευνοϊκά σχόλια και θερμότατες κριτικές από επώνυμους ανθρώπους των γραμμάτων στην πόλη του Βόλου και όχι μόνο. Διατίθεται στους Σοφαδίτες Βόλου και Σοφάδων, στους Βολιώτες φίλους του Συλλόγου, αλλά και στους Σοφαδίτες της Αθήνας και σε νοσταλγούς μετανάστες της Γερμανίας, της Αυστραλίας και της Αμερικής.

Σε πείσμα των χαλεπών καιρών, ο Σύλλογος Σοφαδιτών όχι μόνο δεν κάμπτεται, αλλά ανθίζει και καρπίζει, σαν τα χρυσά από το στάρι χωράφια του τόπου καταγωγής των μελών του. Κι η σοδειά του πάντα καλή και μπόλικη, για να χορτάσει το κάθε μέλος του, αλλά κι όλους τους συμπολίτες και τους φίλους στην πόλη που τους φιλοξενεί.

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σοφάδων με κλιμάκιο Γάλλων φιλοξενούμενων

Τιμηθέντες πρόεδροι και σημερινό ΔΣ

Ο Κλεισθένης Βασιλείου επί πενταετία, ο Νίκος Βλόντζος, ο Βασίλης Μπαζιάνας, ο Τόμης Παπανικολάου, ο Γιάννης Αθανασιάς, ο Απόστολος Τσέργας και ο επίτιμος, σήμερα, πρόεδρος Νίκος Σταφυλάς επί 12ετία υπήρξαν πρόεδροι. Όλοι τιμήθηκαν για την προσφορά τους το 2014 από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο, σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση.

Από το 2012 έως σήμερα στο τιμόνι του Συλλόγου είναι η Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα ως πρόεδρος, με τη Χρυσούλα Μπαζιάνα αντιπρόεδρο, Νίκο Τσιμπίδα γραμματέα, Χρήστο Βαϊόπουλο ταμία, Απόστολο Τσιώτα κοσμήτορα, Βασιλική Φλώρου έφορο, Γιάννη Ντελή μέλος και Τάκη Τομαρά και Βάια Κουρομπλή αναπληρωματικά μέλη.

Λοΐζος Ασβεστάς 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το