Τοπικά

Ζωντανεύουν οι αγώνες οπλιτών της αρχαιότητας από μαθητές

 

Ένα παιχνίδι άθλημα που προσομοιάζει στους αγώνες των οπλιτών της ελληνικής αρχαιότητας και έχει την ονομασία Metahoplite δημιουργήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Βόλου σε σύμπραξη με το 5ο και 6ο ΓΕΛ Βόλου με στόχο τη διασκεδαστική αεροβική άσκηση.
Το όλο εγχείρημα εντάσσεται στη δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών.
Εμπνευστής της όλης πρωτοβουλίας είναι ο καθηγητής αγγλικών κ. Στρατής Χατζηπροκοπίου. «Δημιουργήσαμε μια εικονική επιχείρηση με την ονομασία Metahoplite που αποτελείται από το «meta» το οποίο ακούγεται ιδιαίτερα στην τεχνολογία και τον οπλίτη. Θέλουμε να επαναφέρουμε την τεχνική μάχης του αρχαίου οπλίτη με ασφαλή τρόπο και έτσι να δημιουργήσουμε ένα νέο παιχνίδι» τόνισε ο κ. Χατζηπροκοπίου και πρόσθεσε πως «ο αθλητής μέσα από το παιχνίδι μπορεί να ερευνήσει ιστορικά δεδομένα για τον εξοπλισμό και να γνωρίσει για τους αγώνες οπλιτικομαχητικής στην αρχαιότητα. Με το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορούμε να μυηθούμε σε όποια ιστορική εποχή θέλουμε».
Ήδη από την ομάδα έχει κατασκευαστεί ο εξοπλισμός που αποτελεί από σωλήνα pvc, μονωτικό υλικό, υφασματοταινία και άλλα υλικά. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί τρία σετ με εξοπλισμού.
Το παιχνίδι με τον αρχαίο εξοπλισμό παρουσιάστηκε στους μαθητές οι οποίοι παίζουν στο παιχνίδι.
Συνολικά στην ομάδα συμμετέχουν 27 μαθητές. Η εικονική επιχείρηση συμμετέχει στον διαγωνισμό JAGreece.
Οι μαθητές δραστηριοποιούνται στην κατασκευή, στην παρουσίαση του εξοπλισμού, στο παιχνίδι, αλλά και στην προώθηση.
Επίσης έφτιαξαν βίντεο μικρής διάρκειας για την παρουσίαση του εξοπλισμού.


Ο Στάθης Ακρίβος της Β’ τάξης του 1ου ΓΕΛ Βόλου δραστηριοποιήθηκε στο κατασκευαστικό κομμάτι του εξοπλισμού. «Είναι πολύ ωραία η αίσθηση να κατασκευάζεις αυτόν τον εξοπλισμό. Είναι κάτι καινούργιο ως παιχνίδι, μαθαίνουμε για τα όπλα στην αρχαιότητα».
Από την πλευρά του ο Λάζαρος Βόικος της Β’ Τάξης Λυκείου σημείωσε πως ασχολείται περισσότερο με την προώθηση του προγράμματος. «Χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ έχουμε εκπροσώπους και σε άλλα σχολεία» είπε.
Η μαθήτρια Φαίδρα Αθανασία Βάσιλα τόνισε πως «βοηθώ στο κατασκευαστικό κομμάτι, ενώ έχω συμμετάσχει στην ανεύρεση υλικών για να δημιουργήσουμε τα ξίφη και τις ασπίδες. Επίσης συμμετείχα στο βίντεο. Το συγκεκριμένο άθλημα είναι πολύ ωραίο, γιατί έχεις την αίσθηση της οργάνωσης των κινήσεών σου. Είναι ένας συνδυασμός γυμναστικής και στρατηγικής. Μετά από πέντε λεπτά που παίζεις, έχεις γυμναστεί πραγματικά».
Στο σχολείο έχουν κατασκευαστεί ξίφος, ασπίδα και δόρυ.
Ο κ. Χατζηπροκοπίου ανέφερε πως «η ομάδα μας απέκτησε μέντορα. Πρόκειται για τον Συμεών Γιοβάνη, παγκόσμιο πρωταθλητή Brazilian Jiu-jitsu, με έδρα τον Μαχητικό Γυμναστικό Σύλλογο 360 μοίρες, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο στον Άναυρο».
Πώς, όμως, μια τέτοια επιχείρηση μπορεί αν αντλήσει έσοδα; «Υπάρχει το κομμάτι της εκπαίδευσης των ενδιαφερομένων, αλλά και της ενοικίασης και πώλησης του εξοπλισμού. Ακόμη μπορούν να διατεθούν πληροφορίες για την κατασκευή. Στην αρχαία Αθήνα οι οπλίτες συντηρούσαν μόνοι τους τον εξοπλισμό».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το