Άρθρα

Ζωϊκά τρόφιμα από φυτικά συστατικά: Το παρόν και το μέλλον

Tου Νίκου Κατσαρού*

Στα επόμενα χρόνια και είμαι βέβαιος πριν το 2030, θα ληφθούν παγκόσμια μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε αυτό μετέχει περισσότερο από τις μεταφορές η κτηνοτροφία.
Τα κτηνοτροφικά ζώα, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού, απαιτούν τεράστιες εκτάσεις χορτολιβαδικής γής, εκπέμπουν απίστευτες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, δαπανούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για την παραγωγή λιπασμάτων, αγροχημικών, φροντίδας των ζώων κ.λπ.
Παράλληλα οι δαπάνες για την υγεία των ζώων συνεχώς αυξάνονται, και όλο περισσότερες ζωονόσοι μεταδίδονται στον άνθρωπο, ενώ συγχρόνως η κακοποίηση των κτηνοτροφικών ζώων αποτελεί πραγματική μάστιγα (σφαγεία κ.λπ).

Τέλος, η αστικοποίηση περιορίζει όλο και περισσότερο τις εκτάσεις γης που διατίθενται για κτηνοτροφία και να μην ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός προήλθε από τις νυχτερίδες επειδή ο άνθρωπος κατέστρεψε δάση, βιότοπους κ.λπ – ήρθε δηλαδή ο άνθρωπος πολύ κοντά στο φυσικό περιβάλλον των άγριων ζώων και κάποια στιγμή ο κορωνοϊός που ζει μαζί με τις νυχτερίδες χωρίς να τις προσβάλει, πήδησε από μια νυχτερίδα σε έναν άνθρωπο και έτσι προκλήθηκε η πανδημία σε όλο τον πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερο από το 60% των κάθε είδους ασθενειών οφείλονται στην κακή διατροφή από κάθε είδους κρέατα και κρεατοσκευάσματα. Η υπέρταση, οι γαστρεντερικές διαταραχές, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η χοληστεριναιμία, η παχυσαρκία, ορισμένες μορφές καρκίνου κ.λπ. οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αλόγιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων. Τέλος, οι ιχθυοκαλλιέργειες, με την πρωτοφανή εξάπλωση τους κοντά στις ακτές, ρυπαίνουν όλο και περισσότερο το θαλάσσιο περιβάλλον και τα ιχθυρά αυτών περιέχουν όλο και περισσότερο τοξικές ουσίες. Για όλους τους παραπάνω λόγους η παραγωγή ζωϊκών τροφίμων από το φυτικό βασίλειο συνεχώς θα αυξάνεται έως ότου μια ημέρα καθιερωθεί νομοθετικά.
Εταιρείες ήδη παράγουν κιμά, κρέας κόκκινο και λευκό, όπως η Beyond Meat και η Impossible, άλλες εταιρείες παράγουν γάλα, γαλακτοκομικά, ψάρια, αυγά κ.λπ. από φυτικά συστατικά όπως σόγια, φασόλια, καρύδα, με πρόσθετα βότανα κ.λπ.

Τα μέχρι σήμερα εμφανιζόμενα μειονεκτήματα ότι είναι προϊόντα υπερ-επεξεργασμένα και περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού σύντομα θα ξεπερασθούν.
Οι ελληνικές εταιρείες που καλλιεργούν βότανα ή παράγουν συστατικά βοτάνων ή ρητίνες, μπορούν άμεσα να επιδιώξουν συνεργασίες με εταιρείες παραγωγής ζωϊκών τροφίμων από φυτικές ουσίες, διότι όλες αυτές χρειάζονται συστατικά βοτάνων για χρώμα, γεύση, υφή και σύσταση κ.λπ..

Τα ΑΕΙ σε συνεργασία με βιομηχανίες τροφίμων να αναπτύξουν έρευνα R&D για τη συμμετοχή της βιομηχανίας τροφίμων στην παραγωγή ζωϊκών τροφίμων από φυτά, που σε λίγα χρόνια θα είναι μονόδρομος.
Η Πολιτεία να καθιερώσει κίνητρα και θεσμικό πλαίσιο για τη συμμετοχή των αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων στην εξελισσόμενη επανάσταση της γεωργικής παραγωγής «ζωϊκά τρόφιμα από το φυτικό βασίλειο».

*Ο Νίκος Κατσαρός είναι π. πρόεδρος ΕΦΕΤ, π. διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το