Τοπικά

Ζωή στα αποκαΐδια για 65χρονο στο Φυτόκο – Κοιμάται με τις στάχτες σε ένα απόκοσμο σκηνικό (photos)

Ό,τι σώθηκε από το νοικοκυριό του, μικρά αντικείμενα της καθημερινότητας, προσπαθεί να ανασύρει από τις στάχτες ο Γιώργος Ρίζος. Τα υπάρχοντά του κάηκαν όταν η φωτιά που ξέσπασε στις 10 Ιουλίου στο Φυτόκο, έφτασε στα σπίτια. Καταστράφηκε η οικοσκευή, τμήμα της στέγης και κάηκαν τα ζωντανά του.
Παντού στάχτες και αποκαΐδια, η ατμόσφαιρα βαριά και ο καπνός «κλείνει» τα ρουθούνια. Κι όμως μέσα σε αυτό το καμένο τοπίο υπάρχει ζωή. Η δική του.
Αντικείμενα, φωτογραφίες, πράγματα μικρά και ασήμαντα για τους περισσότερους προσπαθεί να περισώσει μέσα από τα αποκαΐδια, με τα οποία ζει ο Γιώργος Ρίζος. Όλοι οι βοηθητικοί χώροι του σπιτιού έχουν καταστραφεί και τα σημάδια από το πέρασμα της πύρινης γλώσσας είναι πάνω σε κάθε πράγμα, στη μυρωδιά μέσα στους χώρους, στο ανυπόφορο απόκοσμο σκηνικό που άφησε πίσω της η φωτιά με το χαλί από τις στάχτες.


Όλα τα αντικείμενα, ακόμη και εκείνα που φαίνεται να έχουν σωθεί, έχουν καλυφθεί από μαυρίλα, μουντζούρα. Ξεδιαλέγει μέσα από τις στάχτες ό,τι μπορεί να συνδέεται με τις μνήμες του.
«Όλα καταστράφηκαν. Δεν ζούσα σε καμία πολυτέλεια, φτωχός άνθρωπος είμαι, αλλά είχα καταφέρει να ρυθμίσω τη ζωή μου και να ζω με αξιοπρέπεια. Τώρα δεν έμεινε τίποτα και από νοικοκύρης της ζωής μου έγινα παρίας. Δεν το αντέχω, να είμαι βάρος σε κανέναν. Πόσο να με φιλοξενήσουν τα αδέρφια μου, δεν μπορώ να είμαι βάρος», λέει στη «Θ».
Επέστρεψε στο σπίτι του λίγες ημέρες μετά τη φωτιά και έπιασαν τα μπουρίνια. Η βροχή πλημμύρισε τα πάντα, γιατί τμήμα της στέγης έχει καεί.


Οι πόροι του είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η εθελοντική διαδικτυακή ομάδα Βόλος-Μαγνησία-όλοι μαζί Μπορούμε ανέλαβε πρωτοβουλία να βρει εθελοντές για την αποκατάσταση της στέγης, ώστε να μπορεί να μείνει ο 65χρονος στο σπίτι του. Εθελοντές πρέπει να βρεθούν άμεσα και να καλυφθούν τα έξοδα αποκατάστασης της στέγης.
«Είναι ένα σπίτι ακατοίκητο, αλλά εάν επισκευαστεί η στέγη όλα θα γίνουν με τα χέρια μου. Είναι ένα σπίτι καμένο που δεν μπορώ να μαγειρέψω ούτε αυγό. Είναι φοβερό να ζεις λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο της πόλης και να καίγεσαι. Δεν υπάρχουν τα ζώα μου, τα μάζεψα καμένα με τα χέρια μου», αναφέρει δακρυσμένος.
Ο ίδιος θέλει να μείνει «ζωντανός», να φτιάξει τη ζωή του από την αρχή και να αποκαταστήσει τα καμένα υπάρχοντά του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το