Ελλάδα

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Παρών για την τοποθέτηση του Λ. Ταγματάρχη ως «μάνατζερ» της ΕΡΤ

ερτ επιτροπή
Μετά από μια μαραθώνια και «βασανιστική» -κατά τον α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής Αλ. Μητρόπουλο– συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η τοποθέτηση στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου της νέας ΕΡΤ του Λ. Ταγματάρχη χωρίς όμως την θετική ψήφο της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία επέλεξε τελικώς το «παρών». Έτσι ο κ. Ταγματάρχης έλαβε την θετική γνώμη 7 βουλευτών έναντι 5 που δήλωσαν αρνητική γνώμη και 3 «παρών» και άρα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία (εκτός της κυρίας Κωνσταντοπούλου «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι).Όσον αφορά τον Δ. Τσακνή για την θέση του προέδρου του ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. υπήρξαν 9 θετικές γνώμες έναντι 4 αρνητικών και 2 «παρών». Με 9 θετικές γνώμες εγκρίθηκαν και οι τοποθετήσεις ως μελών του νέου ΔΣ της εταιρείας των Μιχ. Γρηγορίου, Ν. Τρανού καιΕλισάβετ Παπακωνσταντίνου (καταψηφίστηκε μόνο από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑΡαχήλ Μακρή, όπως και ο κ. Ταγματάρχης). Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης και Όλγα Κεφαλογιάννη απουσίαζαν από την διαδικασία διατύπωσης γνώμης, κάτι που έκρινε το θετικό αποτέλεσμα υπέρ του κ. Ταγματάρχη (θα υπήρχε ισοψηφία).

Χρειάστηκαν σχεδόν 10 ώρες συνεδρίασης εκ των οποίων πάνω από 2 ώρες η κυρία Κωνσταντοπούλου «σφυροκοπούσε» τον προτεινόμενο για την θέση του «μάνατζερ» της ΕΡΤ Α.Ε. με ερωτήσεις και σχόλια για την πρότερη θητεία του στο τιμόνι της εταιρείας την περίοδο 2010-2012. «Σας έκανα τις ερωτήσεις που ήταν δίκαιο να σας τεθούν», του είπε αιτιολογώντας την θέση της και υπογράμμισε ότι «είναι γνωστή η διαφωνία μου» για το πρόσωπο που επελέγη από την κυβέρνηση. Μάλιστα είπε ότι «προς τιμήν του πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας ουδείς επιχείρησε να μεταβάλλει την άποψή μου».

«Η Δημοκρατία μπορεί να λειτουργεί και εκεί που υπάρχουν διαφωνίες», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, ενώ απευθυνόμενη προς τον κ. Ταγματάρχη είπε: «Νομίζω ότι σας αναλογούν περισσότερα από αυτά που πράξατε για το ΄΄μαύρο΄΄ της ΕΡΤ, δηλαδή μια δημόσια τοποθέτηση και όχι το ένα άρθρο που γράψατε». Ωστόσο, αν και είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα καταψηφίσει την πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου επέλεξε τελικώς το «παρών» διευκρινίζοντας ότι η ένστασή της «δεν σημαίνει ότι θεωρώ καταδικασμένη την πρόταση αυτή».

«Ότι σας περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός σας επιφορτίζει με την ευθύνη που αναλαμβάνετε», του είπε και στρεφόμενη προς τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, ο οποίος τον πρότεινε για την θέση αυτή, του είπε: «Ελπίζω να δώσουμε τέλος στην φιλολογία που οργιάζει», όσον αφορά τις σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως δήλωσε στον κ. Ταγματάρχη ότι θα χαρεί να την διαψεύσει με το έργο του, διότι όπως σημείωσε «οφείλω να πω ότι η άποψη που έχω διαμορφώσει είναι ότι το μοντέλο που έχετε υιοθετήσει είναι ένα άλλο μοντέλο από αυτό που οραματίστηκε η κοινωνία».

Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την (μερική) διαφοροποίησή της από την επιλογή του αρμοδίου υπουργού Επικρατείας να προτείνει τον κ. Ταγματάρχη για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου, η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι «την ώρα που εμείς συνεδριάζουμε τα ιδιωτικά κανάλια εξυφαίνουν διάφορα σενάρια διότι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η δημοκρατική λειτουργία έχει ποικιλία και διαφορές» και χαρακτήρισε «ίντριγκες και σπέκουλες» όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Βουλής αλλά και του υπουργού Επικρατείας. Και υπογράμμισε ότι και ο πρωθυπουργός και η ίδια έχουν την αδιαμφισβήτητα κοινή επιθυμία να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ.

Πάντως είπε ότι το ευκταίο θα ήταν να λειτουργούσε η ΕΡΤ από τις 26 Ιανουαρίου με την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ακύρωνε την προηγούμενη. «Εκείνο που προκρίθηκε με ευθύνη του υπουργού Επικρατείας ήταν να επιτευχθεί κάτι πιο ολοκληρωμένο», είπε και χαρακτήρισε «λογικό το να υπάρχει ανυπομονησία». «Είναι λογικό μετά από τρεις μήνες όλοι να αγωνιούμε, όμως αυτό δεν συρρικνώνει την ευθύνη μας να τοποθετούμαστε και να διαφωνούμε», υπογράμμισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή η διαφωνία δεν υποκρύπτει κάποια μείζονα διαφορά και δεν σηματοδοτεί σύγκρουση ή βαθύ ρήγμα. «Αυτό πολύ θα το ήθελαν τα δελτία των οκτώ αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», είπε χαρακτηριστικά.

«Ναι» με αστερίσκο από τον Ν. Φίλη

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη οποίος αν και έδωσε θετική ψήφο για την τοποθέτηση του κ. Ταγματάρχη είπε ότι η είναι «ψήφος υπό δοκιμή» και όχι «λευκή επιταγή». «Μην διαψεύσετε τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν», είπε απευθυνόμενος προς τους προτεινόμενους για την διοίκηση της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι «δεν άκουσα ένα πρόγραμμα για το πώς θα προχωρήσουμε σύντομα ώστε η ΕΡΤ να μην γυρίσει σε αυτό που ήταν όταν την έκλεισαν». «Μια νέα ΕΡΤ δεν μπορεί να γίνει με πρόσωπα που έχουν βεβαίως θετικά, όμως έχουν και αρνητικά στοιχεία που πρέπει να κρίνουμε», είπε και διευκρίνισε ότι η θετική ψήφος του δίνεται γιατί «θέλω η ΕΡΤ να ανοίξει γρήγορα και δεν θέλω να δοθεί μήνυμα από διάφορους καλοθελητές ότι οποιαδήποτε επιφύλαξη είναι σε αντίθεση με την κυβέρνηση». Όμως ξεκαθάρισε ότι δεν είναι «λευκή επιταγή». «Θα σας κρίνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τσακνής: Δεν θα δεχθώ κανένα «μπιλιέτο» υπουργού

Από την πλευρά του ο προτεινόμενος για την θέση του Προέδρου του ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. μουσικοσυνθέτης Δ. Τσακνής, δήλωσε ότι δεν φιλοδοξεί να περνάει την κυβερνητική «γραμμή»: «Κανένα ΄΄μπιλιέτο΄΄ υπουργού, θέλω να πιστεύω, δεν θα φτάσει στο γραφείο μου, αλλά και να φτάσει θα έχω ένα μεγάλο καλάθι των αχρήστων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν θα είμαι ένας πρόεδρος που θα φροντίζει να περνάει η ΄΄γραμμή΄΄ της κυβέρνησης». Επίσης, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει «κανένας διπλοθεσίτης στο σπίτι της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης» και τόνισε ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς είχε δηλώσει ότι «σε μια εποχή που τα δημόσια αγαθά δέχονται σφοδρή επίθεση, το άνοιγμα της ΕΡΤ μπορεί να ενοχλεί κάποιους εκτός Κοινοβουλίου». Όπως είπε, ο διορισμός της διοίκησης σε συνδυασμό με την Συμφωνία Αρχών που θα συναφθεί μεταξύ ΕΡΤ και των αρμοδίων υπουργείων, «μπορούν να αποτελέσουν τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας». Όπως είπε εξάλλου υπήρξαν στο opengov 153 αιτήσεις ενδιαφερομένων για το ΔΣ της νέας ΕΡΤ, από τα οποία προκρίθηκαν 13 άτομα και από αυτούς προέκυψαν οι πέντε προτεινόμενοι (εκτός των κκ. Τσακνή και Ταγματάρχη προτείνονται και τρία μέλη για το ΔΣ, η κυρία Παπακωνσταντίνου και οι Μιχ. Γρηγορίου και Ν. Τρανός).

Ο κ. Παππάς διατύπωσε αιχμές στις «κριτικές από συνδικαλιστές», όπως είπε αναφερθείς στην ΠΟΣΠΕΡΤ, καλώντας τους «να αποφύγουν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς» και απαντώντας στο επιχείρημα ότι αποκλείονται οι εργαζόμενοι από το νέο ΔΣ, είπε ότι «κάθε άλλο, θα συμπληρωθεί με αυτούς που οι εργαζόμενοι θα επιλέξουν μέσα από καθολική ψηφοφορία».

Όσον αφορά το νέο φορέα, τόνισε ότι «δεν ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε απλώς ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση». Και πρόσθεσε ότι οι προτεινόμενοι «μπορούν να είναι το πρόσωπο της ΕΡΤ προς την κοινωνία και της συμφιλίωσης ανάμεσα στην ΕΡΤ και τη ΝΕΡΙΤ».

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αντικαταστάθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθ. Πετράκος από άλλον βουλευτή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διαφωνήσει με την επιλογή του κ. Ταγματάρχη, κατά της οποίας, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δήλωσε στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν μπορεί να υποστηριχθεί η επιλογή Ταγματάρχη». Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης απέφυγε να αποδοκιμάσει την στάση της λέγοντας ότι «η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει τοποθετηθεί αρνητικά και επικριτικά», ωστόσο, «δεν τίθεται κάποιο ζήτημα πάνω στην έκφραση του δικαιώματος να λέει την γνώμη της».

Η εισήγηση του υπουργου Επικρατείας Νίκου Παππά

Με την κατηγορηματική δήλωση «τηρήσαμε το νόμο και όλα τα προβλεπόμενα για την ΕΡΤ με μία καθαρή διαδικασία», ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εισηγήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την τοποθέτηση του Διονύση Τσακνή ως πρόεδρου της ΕΡΤ, του Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου και ως μελών του ΔΣ του Μιχάλη Γρηγορίου, της Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και του Νίκου Τρανού.

Απαντώντας δε ο κ. Παππάς στην κριτική που δέχθηκε «γιατί δεν επέλεξε πρόσωπα με το κριτήριο της εγγύτητας στις ιδεολογικές του θέσεις ή την κομματική τους ένταξη», ανέφερε πως αν γίνονταν επιλογές με αυτό το κριτήριο η κυβέρνηση θα ήταν «ανοικτή» και «ευάλωτη» σε τέτοιες κριτικές. «Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε. Τι είχε ψηφίσει στο παρελθόν ή τι θα ψηφίσει στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικώς με τις αιτιάσεις συνδικαλιστών περί αποκλεισμού των εργαζόμενων από το ΔΣ, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι γίνεται ακριβώς το αντίθετο, αφού, όπως υπογράμμισε, μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας, το ΔΣ θα συμπληρωθεί με δύο από αυτούς που θα εκλέξουν οι εργαζόμενοι μέσα από καθολική ψηφοφορία. «Καλό θα ήταν να αποφεύγουν τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ακόμη, ο κ. Παππάς έκανε λόγο για κριτικές εκατέρωθεν «αλληλοεξουδετερούμενες», επισημαίνοντας πως όλοι καλούνται να τοποθετηθούν και επανέλαβε πως «δεν ήρθαμε με το νομοσχέδιο αυτό να αποκαταστήσουμε ένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας στην έγκυρη ενημέρωση». «Η ΕΡΤ μπορεί να είναι το βήμα σε μία αλλαγή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που δεν θα έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση και η οποία καθυπόταξε την πολιτική και εγκαθίδρυσε συμφέροντα που έκαμψαν την πολιτική βούληση» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Αφού ο κ. Παππάς είπε πως ο ορισμός της διοίκησης της ΕΡΤ σε συνάρτηση με την χάρτα αρχών αποτελεί εχέγγυο, γνωστοποίησε στην Επιτροπή ότι κατατέθηκαν για την πλήρωση των θέσεων της νέας διοίκησης 153 αιτήσεις, από ανθρώπους που στην πλειονότητά τους δεν είχαν διοικητική εμπειρία. Προκρίθηκαν 13 υποψήφιοι και καταλήξαμε σε αυτούς τους πέντε, ενημέρωσε και προσέθεσε πως υπήρχαν και άλλα βιογραφικά ενδιαφερόμενων, στους οποίους ζητήθηκε «να έχουν τα μάτια ους και τα αυτιά τους ανοιχτά εφόσον τους ζητηθεί, μετά τον ορισμό, να συμβάλουν στην νέα ΕΡΤ».

Εξαίροντας τα προσόντα των προτεινόμενων στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως ο Διονύσης Τσακνής είναι το πρόσωπο-εγγύηση συμφιλίωσης μεταξύ των εργαζόμενων της ΝΕΡΙΤ και της ΕΡΤ και ο Λάμπης Ταγματάρχης είναι ο εκείνος που στην προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ κατάφερε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως το Σύνταγμα προβλέπει ότι η Ραδιοφωνία και η Τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους, κι αυτό που προέχει είναι η υποχρέωση της Βουλής να εγγυάται τη ρύθμιση αυτή. «Γνωρίζουμε ότι επειδή τα δημόσια αγαθά δέχονται επίθεση, κάποιοι εκτός Βουλής ενοχλούνται από αυτή τη διάταξη» είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε πως οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο υπεράσπισης της πολιτικής και της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη, ωστόσο, αναβλήθηκε λόγω της μετάβασης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στη Ρίγα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Πηγή:tovima.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το