Τοπικά

Ζητούν παράταση του προγράμματος αντιπυρικής εργασίας οι 133 απασχολούμενοι στη Μαγνησία

Την παράταση του κοινωφελούς προγράμματος αντιπυρικής εργασίας πέραν του 8μήνου, καθώς λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο ή την προκήρυξη προσλήψεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ πριν από τη λήξη αυτού, όπου να προηγούνται οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα της αντιπυρικής, ζητούν οι 133 απασχολούμενοι στο Πρόγραμμα στη Μαγνησία, με επιστολή-πρότασή τους προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Οι απασχολούμενοι στο Πρόγραμμα προτείνουν μάλιστα να εμφανίζονται στην Κατηγορία 1 της προκήρυξης, γιατί πραγματοποιούν και θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση, αλλά κύρια έχουν εργασιακή εφαρμογή για 8 μήνες στο πεδίο.
Η προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ ζητούν επίσης να είναι σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή του δικαιώματος στην εργασία, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διάκριση (ηλικία, φύλο, κοινωνική προέλευση).

Μεσοπρόθεσμα προτείνουν τη μετατροπή του Προγράμματος σε πενταετούς υποχρέωσης και μακροπρόθεσμα τη δημιουργία Δασικού Σώματος Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών και Αντιπυρικής Προστασίας, έτσι ώστε η συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας να οδηγήσει στη δραστική μείωση των δασικών πυρκαγιών. Η πρόταση έχει κατατεθεί στη γενική γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Χριστίνα Μπαριτάκη, στην κ. Αικατερίνη Ιγγλέση, δασολόγο και πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής στην Προστασία Περιβάλλοντος, σε όλους τους υπουργούς-βουλευτές της Μαγνησίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Στέφανος Κουτσούκης, δασολόγος, πληροφορικός, πρώην επικεφαλής δασοκομάντος Κεντρικής Ελλάδος, το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών είναι πολιτειακό και όχι κομματικό. «Στην πρώτη αξιολόγηση που έγινε για το Πρόγραμμα από το Δασαρχείο Βόλου, μεταξύ άλλων τονίζεται ότι τέτοια Δράση στην περιοχή έχει να αναπτυχθεί πάνω από 10 έτη, καθώς γίνονται κλαδεύσεις σε περιαστικά δάση στο Σαρακηνό και στη Γορίτσα, απομάκρυνση βιομάζας, καθαρισμός θάμνων, δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στη Γορίτσα σε συνεργασία, με διανομή του ξύλου σε οικονομικά αδύναμους, καθαρισμός μονοπατιών και δασικών δρόμων, δημιουργία κλαδοπλεγμάτων στη Γορίτσα για συγκράτηση του εδάφους, βελτίωση του δάσους με απομάκρυνση των ασθενικών δέντρων κ.λπ.».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το