Τοπικά

Ζητούν να επιτραπεί η μετακίνηση για κυνήγι εντός Μαγνησίας

Τους λόγους που απαγορεύεται το κυνήγι όλο αυτό το διάστημα αναζητούν οι κυνηγοί, με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου κ. Γιάννη Μόσδρομο να επισημαίνει ότι θα μπορούσε να επιτραπεί εντός των ορίων του νομού, θέτοντας οι ειδικοί μέτρα προστασίας, τα οποία και θα τηρούνταν. Ο ίδιος ανέφερε την ανάγκη επέκτασης της κυνηγετικής περιόδου για τον αγριόχοιρο, διότι οι καταστροφές σε καλλιέργειες είναι μεγάλες, ενώ δεν είναι λίγα τα οδικά ατυχήματα, ακόμα και κοντά σε πόλεις. Πάντως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα επιτραπεί το κυνήγι.

«Όταν άρχισε η απαγόρευση του κυνηγιού σεβαστήκαμε την απόφαση ως Συνομοσπονδία και κυνηγετικοί σύλλογοι. Καταρχάς να διευκρινίσουμε πως δεν υπάρχει απαγόρευση του κυνηγιού, αλλά απαγόρευση μετακίνησης για το κυνήγι» τόνισε ο κ. Γιάννης Μόσδρομος για να προσθέσει: «Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο υπουργό και δεν κατέστη δυνατό. Ποτέ δεν μας αιτιολόγησαν για ποιον λόγο σταμάτησε το κυνήγι, ενώ στο Δασαρχείο το κυνήγι φαίνεται ως αθλητική δραστηριότητα».
Ο ίδιος επισημαίνει πως «ό,τι θα μας έλεγαν από θέμα μέτρων, θα τα τηρούσαμε και με το παραπάνω. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει από δύο άτομα όπως προβλέπεται. Στο λεγόμενο καρτέρι ο ένας κυνηγός απέχει 50 μέτρα από τον άλλον».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες ήταν πολλές και οι πρόεδροι των κυνηγετικών συλλόγων έγιναν δέκτες παραπόνων.

«Θα ήταν πολύ απλό να έμπαιναν κάποια μέτρα, τα οποία και θα τηρούσαμε. Ποτέ δεν έδωσαν εξηγήσεις. Αν μας έλεγαν ότι το κυνήγι απαγορεύεται για αυτούς τους λόγους, θα το σεβόμασταν. Δεν γίνεται να «ανοίγεις» τα πάντα, και καλώς το κάνεις, και να απαγορεύεις το κυνήγι. Θα μπορούσε να μην επιτρέπεται κάθε μέρα, αλλά 3 ή 4 φορές την εβδομάδα, με τήρηση όλων των μέτρων» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Σωστό να μην υπάρχει μετακίνηση από νομό σε νομό, αλλά το κυνήγι στον τόπο που κατοικείς, γιατί να μην επιτρέπεται; Έχουν πλημμυρίσει οι παραλίες από χιλιάδες κόσμο, κάθε μέρα, το κυνήγι ενόχλησε;».
Όσον αφορά στα αγριογούρουνα, όπως ο ίδιος σημείωσε, αυτά έφτασαν ακόμα και μέσα στις πόλεις: «Τεράστιες ζημιές από την αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, μεγάλες οι καταστροφές καλλιεργειών, οι ζημιές σε αρδευτικά συστήματα και πολλοί οι κίνδυνοι οδικών ατυχημάτων, ενώ η πανώλη των χοίρων βρίσκεται «στην πόρτα μας», στον Έβρο, και για αυτό θέλουν να δοθεί παράταση στο κυνήγι του αγριόχοιρου».

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλος έχει γίνει δέκτης παραπόνων και διαμαρτυριών για τους κινδύνους από τους αγριόχοιρους: «Μόνο στον δρόμο Βόλου-Νέας Αγχιάλου, στη Μεγάλη Βελανιδιά, γνωρίζω τέσσερις περιπτώσεις οδηγών οχημάτων που «πήραν σβάρνα» αγριόχοιρους».
Ο ίδιος σημείωσε πως η Ελλάδα είναι από τις μοναδικές χώρες στην Ευρώπη που διατηρεί το παραδοσιακό κυνήγι: «Σε άλλες χώρες της Ευρώπης ο κυνηγός πάει σε περιφραγμένα μέρη. Αν θέλουν να το πάνε προς αυτήν την κατεύθυνση, ας μας το πούνε».
Τέλος ο κ. Γ. Μόσδρομος ανέφερε πως ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου έχει εκτροφείο ορεινής πέρδικας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, και κάθε χρόνο απελευθερώνονται εκατοντάδες πουλιά: «Αυτοί είμαστε οι κυνηγοί…».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το