Τοπικά

Ζητούν ετήσιες συμβάσεις για το αιγοπρόβειο γάλα οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας 

Την υπογραφή ετήσιων συμβολαίων που θα περιλαμβάνουν σαφείς όρους για την παραλαβή του γάλακτος από τα τυροκομεία και τις γαλακτοβιομηχανίες ζητούν οι αιγοπροβατοτρόφοι μέλη της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Κτηνοτρόφων. Σύμφωνα, μάλιστα με την πρόεδρο του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη «οι τιμές στο γάλα είναι εξευτελιστικές και ο κλάδος των κτηνοτρόφων στην κυριολεξία σβήνει».

Σε σχετική, ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Κτηνοτρόφων επισημαίνεται η ανάγκη συμβασιοποίησης των πωλήσεων γάλακτος από τις κτηνοτροφικές μονάδες στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην αλλάζουν οι τιμές από μήνα σε μήνα και να διευκολυνθεί η καταγραφή των παραδόσεων και η κατάρτιση των ισοζυγίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αιτηθούν ακόμη και αναπλήρωση διαφυγόντος κέρδους, εξαιτίας των πλημμελών ελέγχων που υποστηρίζουν ότι γίνονται από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, από τους κτηνοτρόφους διατυπώνονται ενστάσεις διατυπώνονται και για πτυχές της τελευταίας υπουργικής απόφασης, με βάση την οποία αυξάνονται οι εισφορές των κτηνοτρόφων υπέρ ΕΛΓΟ (από 0,25% σε 0,375%).
Στο θέμα των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη τονίζοντας πως «πλέον είναι εξευτελιστικές για τους κτηνοτρόφους».
Με βάση τα στοιχεία που διαθέτει αυτή την περίοδο το πρόβειο γάλα πωλείται από τους κτηνοτρόφους από 0,80 έως 0,85 ευρωλεπτά το κιλό, ενώ η κ. Διβάνη επισήμανε ότι «έχουν κοπεί και τιμολόγια με 0,78 λεπτά το κιλό».
Σύμφωνα με την ίδια το γίδινο γάλα πωλείται στα 0,45 ευρωλεπτά το κιλό.

«Με αυτές τις τιμές δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, αφού δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ούτε στα βασικά έξοδα. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και οι αρμόδιοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να ενδιαφερθούν πραγματικά και να δώσουν λύση άμεσα, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση» προσέθεσε η κ. Διβάνη.
Σχετικά με το αίτημα για την υπογραφή ετήσιων συμβολαίων που θα περιλαμβάνουν σαφείς όρους για την παραλαβή του γάλακτος από τα τυροκομεία και τις γαλακτοβιομηχανίες, η ίδια τόνισε πως «πρόκειται για ένα αίτημα πολλών ετών, που ήρθε και πάλι στο προσκήνιο, καθώς αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση των κτηνοτρόφων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το