Τοπικά

Ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) κ. Αλέξανδρος Κοντός και ο A’ Αντιπρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Νικήτας Πρίντζος έστειλαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη καθώς και στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, επιστολή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουν.

Η επιστολή:
H κτηνοτροφία είναι ένας από τους κλάδους που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την πανδημία στη χώρα μας.
Δεδομένης της ανάγκης επαρκούς διάθεσης στο καταναλωτικό κοινό υγιεινών και ασφαλών αγροδιατροφικών προϊόντων, θεωρούμε ότι απαιτείται άμεση λήψη μέτρων με σκοπό την επάρκεια ελληνικού ποιοτικού κρέατος και άλλων κτηνοτροφικών προϊόντων στους καταναλωτές.
Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε., επιβεβαιώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και εν προκειμένου για την στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση και στήριξη του κλάδου σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία και κατ΄ επέκταση την απρόσκοπτη επάρκεια της ελληνικής αγοράς με ποιοτικά προϊόντα.
Ειδικότερα ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. θεωρεί αναγκαία τη λήψη των κάτωθι μέτρων:
· Να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος στις εισαγωγές των αμνοεριφίων, ο οποίος θα βεβαιώνει ότι, τα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα μας, πληρούν τους απαραίτητους όρους υγιεινής και ασφάλειας, για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών.
· Να εξαιρεθεί ο τομέας της κτηνοτροφίας από την παράταση της λήξης των μεταχρονολογημένων επιταγών και άλλων αξιογράφων κατά 75 ημέρες, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, αλλά και στους προμηθευτές των ελληνικών προϊόντων. Παράλληλα, να ενταχθούν οι κτηνοτρόφοι σε ειδική ρύθμιση αναστολής των υποχρεώσεών τους προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
· Να ενεργοποιηθεί, μετά το Πάσχα, το deminimis, έτσι ώστε, εφόσον διαπιστωθεί σημαντική διαφορά μεταξύ των τιμών των αμνοεριφίων που θα διατεθούν την τρέχουσα περίοδο, σε σχέση με τις τιμές αυτών που διατέθησαν το αντίστοιχο διάστημα του 2019, να υπάρξει οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων.
· Να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες Αρχές, του κυκλώματος διακίνησης και διάθεσης του ελληνικού κρέατος, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών. Σε περιπτώσεις δε, όπου διαπιστώνονται τέτοια φαινόμενα, να επιβάλλονται αυστηρές ποινές και να προωθούνται οι υποθέσεις προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω ενέργειες.
· Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εξωτερικών, ώστε, στις επαφές που έχουν με ομολόγους τους από τις χώρες που εισάγουν ελληνικά αμνοερίφια, να επιτευχθεί περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών μας.
· Να γίνει μεγάλη καμπάνια προβολής, μέσα από τα ΜΜΕ, της υψηλής διατροφικής αξίας που έχει το κρέας των ελληνικών αμνοεριφίων, αλλά κυρίως των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, με τις οποίες αυτά παράγονται, αναπτύσσονται και διακινούνται.
· Να ενεργοποιηθεί ο κανονισμός της ΕΕ για την επισιτιστική βοήθεια, προκειμένου, μετά το Πάσχα, αμνοερίφια που θα μείνουν αδιάθετα, να σφαγούν σε πιστοποιημένα σφαγεία και να διατεθούν σε κοινωνικές δομές αλλά και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το