Τοπικά

Ζητούν άμεσα νεφρολόγο και αγγειοχειρουργό οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας 

Την ανάγκη για άμεση πρόσληψη ενός νεφρολόγου και ενός αγγειοχειρουργού στο Νοσοκομείο Βόλου, για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι αιμοκαθαρούμενοι, τονίζει σύλλογος νεφροπαθών Μαγνησίας με τα 240 μέλη.
Οι νεφροπαθείς αναμένουν εδώ και καιρό την υλοποίηση των υποσχέσεων που τους έδωσαν οι αρμόδιοι φορείς για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς προς το παρόν διαπιστώνουν ότι τα λόγια έχουν μείνει λόγια.
Την ίδια στιγμή οι νεφροπαθείς αυξάνονται, καθώς μόλις στην τρέχουσα περίοδο της πανδημίας άλλα περίπου 20 άτομα ήρθαν και εγγράφηκαν στον σύλλογο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Μαγνησίας «Άγιοι Ανάργυροι» κ. Βασίλης Γιαννάκος τόνισε πως «εδώ και καιρό αναμένουμε να έρθουν στο Νοσοκομείο οι δεκατέσσερις μόνιμοι γιατροί και δυστυχώς ελάχιστα έγιναν. Εμείς πραγματοποιήσαμε συναντήσεις στην Αθήνα με τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας, είχαμε επικοινωνία με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Σερέτη και τους τονίσαμε την ανάγκη για προσλήψεις, καθώς η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι επιβαρυμένη με πολλούς ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό έχει μειωθεί. Από όλους εισπράξαμε τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις. Ωστόσο μέχρι στιγμής οι υποσχέσεις έχουν μείνει στα χαρτιά και δεν έγιναν πράξη».

Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε πως «εμείς ζητούμε την πρόσληψη ενός μόνιμου νεφρολόγου, καθώς η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει αυτή τη στιγμή μόλις τρεις γιατρούς που πρέπει να εξυπηρετήσουν 105 αιμοκαθαρούμενους, 25 νεφροπαθείς που βρίσκονται σε περιτοναϊκή κάθαρση, καθώς και 50 μεταμοσχευμένους. Όπως μας αναφέρουν γιατροί, κάνουν μέχρι και 11-12 εφημερίες τον μήνα για να καλύψουν τις ανάγκες της Μονάδας. Παράλληλα έχουμε ζητήσει την πρόσληψη και ενός μόνιμου αγγειοχειρουργού, προκειμένου να μπορεί να κάνει επεμβάσεις στους αιμοκαθαρούμενους τελικού σταδίου, ώστε να υποβάλλονται στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Οι άνθρωποι αυτοί για να εξυπηρετηθούν μεταβαίνουν σε άλλα νοσοκομεία καταβάλλοντας αρκετά χρήματα. Και κάποιοι νεφροπαθείς έχουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα, όμως υπάρχουν και άλλοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν».

Μία μόνο δωρεά
Ο κ. Γιαννάκος έθιξε και το ζήτημα των ελάχιστων δωρεών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στη Μαγνησία. «Συμπληρώνουμε τους δέκα μήνες και μέχρι στιγμής έχουμε μόνο μια δωρεά οργάνων και μια μεταμόσχευση. Τα πράγματα είναι δύσκολα και σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχουν δεκάδες νεφροπαθείς που ακόμη περιμένουν να λάβουν το θείο δώρο, όπως είναι το μόσχευμα. Παράλληλα έχουμε ακόμη ένα ζήτημα, καθώς έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες μεταμόσχευσης και για τους ανθρώπους που θα ήθελαν να δώσουν τον ένα από τους δύο νεφρούς τους σε συγγενικά τους πρόσωπα. Στη Μαγνησία έχουμε τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις που απέστειλαν τους φακέλους στον «Ευαγγελισμό», αλλά, επειδή αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, δεν γίνονται χειρουργεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το