Τοπικά

Zητούν επαναφορά μισθών στο 2012 οι πανεπιστημιακοί “Θ”

πανεπιστήμιο

Η επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012, προτού δηλαδή γίνει το «κούρεμα» στις μηνιαίες απολαβές τους, είναι ένα από τα αιτήματα που έθεσαν τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν χθες το βράδυ.

Ήταν η πρώτη συνέλευση του ενιαίου συλλόγου διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και αποφασίστηκε το πλαίσιο των προτάσεων που θα κατατεθούν στο πανελλήνιο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ που ξεκινά αύριο Παρασκευή στην Αθήνα.

Επίσης οι καθηγητές ζητούν τη μη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης που λαμβάνουν, αλλά και την κάλυψη των κενών σε διδάσκοντες που προκύπτουν μετά τις συνταξιοδοτήσεις.

Στη γενική συνέλευση συζητήθηκαν θεσμικά, οικονομικά και εργασιακά θέματα.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βύρων Κοτζαμάνης τόνισε πως «στη γενική συνέλευση συζητήθηκαν οι προτάσεις του συλλόγου για αλλαγή στο νόμο-πλαίσιο, αλλά και οικονομικά θέματα, οι διαθεσιμότητες, οι προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων. Και με αυτές τις προτάσεις θα μεταβούμε στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ».

Για τα οικονομικά ζητήματα ο κ. Κοτζαμάνης υπογράμμισε πως «έχει παρθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012 και η οποία ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί, αν και προβλέπεται από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Με το κούρεμα που είχε γίνει στους μισθούς κάθε καθηγητής έχανε κατά μέσο όρο γύρω στα 150 ευρώ το μήνα. Επίσης ζητάμε τη μη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης για το οποίο έχει αποφασίσει σχετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι μια διαδικασία που διαρκεί έξι μήνες και ακόμη δεν έχει λυθεί».

Ο μισθός ενός λέκτορα ως καθαρές αποδοχές μαζί με το επίδομα βιβλιοθήκης ανέρχεται στα 1200 ευρώ και ενός καθηγητή μετά από 40 χρόνια εργασίας στις 2200 ευρώ.

Ο κ. Κοτζαμάνης αναφέρθηκε και στο θέμα των προϋπολογισμών των ΑΕΙ, λέγοντας πως με τη σημερινή κατάσταση της χώρας είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στην κατάσταση με τη χρηματοδότηση που υπήρχε προ κρίσης. Θα πρέπει, όμως με κάποιο τρόπο να διασφαλίσουμε με κριτήρια, ποιο είναι το μίνιμουμ ευπρεπούς λειτουργίας ενός Ιδρύματος στην Ελλάδα και πόσοι οικονομικοί πόροι χρειάζονται. Οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ έχουν μειωθεί μέχρι και 50%-60%.

Μεταξύ των θεσμικών θεμάτων ο σύλλογος διδασκόντων τάσσεται κατά της λειτουργίας του Συμβουλίου Ιδρύματος.

Για το θέμα της κάλυψης των κενών διδασκόντων ο κ. Κοτζαμάνης είπε πως θα πρέπει να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε αυτοί που παραιτούνται ή συνταξιοδοτούνται, να αντικαθίστανται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, διαφορετικά δεν θα υπάρχει πρόγραμμα σπουδών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το