Τοπικά

Μικρομεσαίοι στη Μαγνησία «γονατίζουν» από προμήθειες τραπεζών «Θ»

trapeza

Η προμήθεια στο ποσοστό της τάξης του 1% που ζητούν τράπεζες για την αποπληρωμή κάθε παραγγελίας εισαγωγής πρώτων υλών ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων «γονατίζει» οικονομικά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του Νομού Μαγνησίας σε περίοδο κρίσης, ύφεσης, αναδουλειάς και κεφαλαιακών ελέγχων. Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες επιχειρηματιών που δέχεται καθημερινά η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), η οποία ζητεί την παρέμβαση των βουλευτών του Νομού προς την κυβέρνηση. Επίσης, μικρομεσαίοι αναφέρουν στην ΟΕΒΕΜ ότι τράπεζες ζητούν δύο ευρώ για κάθε χαρτονόμισμα των 500 ευρώ που αποσύρουν.
Ισχυρό πλήγμα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες του Νομού Μαγνησίας που προσπαθούν να κρατήσουν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας σε περίοδο ύφεσης, αβεβαιότητας και αναδουλειάς, με μείωση των παραγγελιών και του δανεισμού, αλλά και με κεφαλαιακούς ελέγχους επιφέρει η απαίτηση τραπεζών για την επιβολή προμήθειας στο ποσοστό της τάξης του 1% για την αποπληρωμή κάθε παραγγελίας πρώτων υλών ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων.
Πρόκειται για υψηλά ποσά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης της ΟΕΒΕΜ, που προκύπτουν από τα πολλές διαμαρτυρίες επιχειρηματιών μελών της που δέχεται καθημερινά, το κόστος των περισσοτέρων παραγγελιών από το εξωτερικό ανέρχεται κατά μέσο όρο από 2.000 μέχρι και 5.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στις 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την ΟΕΒΕΜ, για κάθε παραγγελία της τάξης των 2.000 και 5.000 ευρώ που αποπληρώνουν σε τράπεζες οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες για την εισαγωγή πρώτων υλών ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν για προμήθεια ποσά 20 και 50 ευρώ αντίστοιχα.
Οι μικρομεσαίοι εκφράζουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την τακτική τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ύφεσης, αβεβαιότητας και αναδουλειάς, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους να συνεχίζονται, αδυνατούν να αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους και θα αναγκαστούν να διακόψουν τις παραγγελίες με επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους και στο προσωπικό που απασχολούν.
Η διοίκηση της ΟΕΒΕΜ από την πλευρά της ζητεί την άμεση παρέμβαση των βουλευτών του Νομού Μαγνησίας προς την κυβέρνηση για τη διευθέτηση του ζητήματος που πλήττει την τοπική οικονομία.
Επιπλέον, αρκετοί είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΕΒΕΜ, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που προτίθενται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους στη Μαγνησία και να περάσουν τα σύνορα με δραστηριοποίηση στις χώρες των Βαλκανίων.
Παράλληλα, πολλές είναι οι διαμαρτυρίες επιχειρηματιών που αναφέρουν στη διοίκηση της ΟΕΒΕΜ ότι τράπεζες ζητούν προμήθεια δύο ευρώ για κάθε χαρτονόμισμα 500 ευρώ που αποσύρουν και 0,50 ευρώ για κάθε αποπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ.
«Είναι πολλές οι διαμαρτυρίες που δεχόμαστε καθημερινά από μικρομεσαίους επιχειρηματίες» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Τρ. Πλαστάρας «για την προμήθεια στο ποσοστό της τάξης του 1% που ζητούν τράπεζες από επιχειρηματίες για την αποπληρωμή κάθε παραγγελίας εισαγωγής πρώτων υλών ημικατεργασμένων και τελικών προϊόντων. Πρόκειται για επιθετική συμπεριφορά τραπεζών που οδηγούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε έξοδο στα Βαλκάνια. Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας και ζητούμε την παρέμβαση των βουλευτών. Επίσης, είναι ανεπίτρεπτο τράπεζες να ζητούν προμήθεια δύο ευρώ για κάθε χαρτονόμισμα 500 ευρώ που αποσύρουν επιχειρηματίες» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το