Ελλάδα

Ζητείται αναλογική που θα βγάζει κυβερνήσεις

kalpi

Στην αρχή είναι συνήθως άχαρη και αδιάφορη η συζήτηση, στη συνέχεια συνοδεύεται από πολυεπίπεδες πολιτικές διεργασίες, και προς το τέλος της είτε διαμορφώνει συνθήκες συναίνεσης και θετικού φινάλε είτε προκαλεί έντονες αντιδράσεις και αρνητικές πλειοψηφίες από τα κόμματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης.

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ανοίξει διάπλατα τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτή τη χρονική στιγμή δείχνει αν μη τι άλλο ότι δεν αποκλείει παρά τις προφανείς σημαντικές διαφορές να εξασφαλίσει συναινετικό κλίμα, δηλαδή 200 βουλευτές, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες και όχι τις μεθεπόμενες εθνικές κάλπες. Και στην αντίθετη όμως περίπτωσηαν η Νέα Δημοκρατία με τους 75 βουλευτές επιλέξει επιθετική στάση και καταψηφίσει τον σχετικό νόμο η κυβερνητική πλειοψηφία αφενός ενδέχεται να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τορπιλίζει το κλίμα συναίνεσης και ποντάρει σε τακτικισμούς, και αφετέρου, ψηφίζοντας αναλογικότερο σύστημα μαζί πιθανότατα με τα κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς του εκλογικού νόμου για τις μεθεπόμενες κάλπες, να έχει εξασφαλίσει την πρώτη θεσμική «πράξη» συνεννόησης με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Πρόκειται για σκέψεις που δεν απέχουν πολύ λένε οι γνωρίζοντες από το Μαξίμου και περιγράφουν τα θετικά της κίνησης του Αλέξη Τσίπρα να κατατεθεί εντός του Ιουλίου στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο. Η πρόταση αυτή θα είναι στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, αλλά θα «υπακούει» στην ανάγκη συγκρότησης ισχυρών κυβερνήσεων, και δη συνεργασίας. «Η χώρα δεν μπορεί να οδηγείται σε ακυβερνησία από ατυχείς προβλέψεις στον εκλογικό νόμο» είναι η φράση που επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός  το διεμήνυσε και στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου καταγράφηκαν συμφωνίες αλλά και έντονες αντιδράσεις από στελέχη που επέμεναν στην απλή και χωρίς… μπόνους αναλογική.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλίες να γίνει αναλυτική συζήτηση, ζητώντας να ξεκινήσει και στο εσωκομματικό πεδίο (όπως και για την αναθεώρηση του Συντάγματος). Ταυτόχρονα όμως ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον αρμόδιο υπουργό, Π. Κουρουμπλή, να ολοκληρώσει αμέσως τα εναλλακτικά σενάρια, ώστε στη συνέχεια χωρίς αιφνιδιασμούς να ενημερωθούν τα κόμματα.
Ετοιμάζει απάντηση η αντιπολίτευση
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη «μυρωδιά» για τη «φιλοσοφία» του νόμου και τα επιτελεία τους ετοιμάζουν γοργά την απάντησή τους. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν πρόκειται να ενημερώσει ο ίδιος μόνο το υπουργικό συμβούλιο και το κόμμα του αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς, καλώντας τους διαδοχικά στο Μαξίμου. Θυμάται, εξάλλου, ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είχε γίνει με αφορμή το Ασφαλιστικό, το ΠΑΣΟΚ (η Δημοκρατική Συμπαράταξη) και το Ποτάμι έβαλαν θέμα να συζητηθεί ο εκλογικός νόμος. «Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξουμε τη συζήτηση του εκλογικού νόμου» είχε απαντήσει τότε ο κ. Τσίπρας.
Εμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει μέσω της ηγεσίας αλλά και των στελεχών της καταθέσει προτάσεις για τον εκλογικό νόμο, αναμένει την κυβερνητική πρόταση με κατ’ αρχάς θετική διάθεση.
Η Φώφη Γεννηματά, που ξεκινά περιοδείες ανά την Ελλάδα, συγκαλεί Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις 24 Ιουνίου και ο Θ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ στις 25 του μηνός, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση και για το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων.
Από τις μέχρι τώρα προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (16 βουλευτές) και του Ποταμιού (10) φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για τη διατήρηση του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, ενώ τάσσονται υπέρ της μείωσης (τουλάχιστον) του μπόνους για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων. Είναι βέβαια αναμενόμενη η διερεύνηση των απόψεων και στο επίπεδο των κοινοβουλευτικών ομάδων τους.
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί θετικό το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, αλλά διαφωνεί η Ενωση Κεντρώων (9 βουλευτές), και το ΚΚΕ παραμένει πιστό στην άδολη απλή αναλογική ? που σημαίνει ότι θα καταψηφίσει έναν νόμο σε κατεύθυνση απλής αναλογικής. Ερωτηματικό παραμένει για τη στάση των τεσσάρων ανεξάρτητων, των Λ. Γρηγοράκου, Χ. Θεοχάρη, Ν. Νικολόπουλου και Στ. Παναγούλη.
Στη Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζουν ότι είναι κατά της απλής αναλογικής και ότι το εκάστοτε σύστημα πρέπει να διασφαλίζει όρους για ισχυρές κυβερνήσεις. Ωστόσο, αναλυτές δεν αποκλείουν και την «έκπληξη», εφόσον η κυβερνητική πρόταση δεν απέχει… χιλιόμετρα από τη δική τους «φιλοσοφία». Για παράδειγμα, η εντολή που έχει το υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί γενικότερα και το «κλειδί» που αφορά στο μπόνους για ποσοστά π.χ. 35%-38% ? η διατήρηση ή μη του μπόνους για το πρώτο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων και το ύψος του μπόνους δηλαδή. Από εκεί θα φανεί αν δίνεται η δυνατότητα προεκλογικών συνασπισμών κομμάτων και κινήσεων που θα «αποκαλύπτουν» εκ των προτέρων τα χαρτιά τους για τις μετεκλογικές κινήσεις τους – όπως και το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών, από τον αριθμό των οποίων και τον «λογάριθμο» εκλογής των βουλευτών εντός των περιφερειών θα εξαρτηθεί η μεγάλη εικόνα για τον ίδιο τον νόμο και την αναλογικότητά του. Στην αρχική εισήγηση του Π. Κουρουμπλή παραμένει η πρόβλεψη για… πρώτη φορά ψήφο στα 17, που θεωρείται ότι μαζί με άλλες τολμηρές αλλαγές θα προσελκύσει και ψηφοφόρους που συνήθως απέχουν από τις κάλπες…
ΟΙ ΛΕΠΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
Με δεδομένο ότι απαιτείται συνήθως απόλυτη πλειοψηφία για το νομοθετικό έργο, ο νομοθέτης θα πρέπει να έχει κατά νου ότι ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο δυσκολεύεται να παίρνει αποφάσεις. Η νοοτροπία ενός λαού και η κουλτούρα του (η τάση μας να συγκλίνουμε ή να αποκλίνουμε) θα πρέπει να αποτυπώνονται στον νόμο και όχι να εκβιάζονται ή να επιβάλλονται από αυτόν», σημειώνει η κ. Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια της εταιρείας RASS.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το