Τοπικά

Ζήτησαν να ιδρυθεί στον Βόλο τμήμα Τουρισμού οι καθηγητές του Πανεπιστημίου σε σύσκεψη

Η ίδρυση τμήματος Τουρισμού στον Βόλο προτάθηκε μεταξύ άλλων από τους συμμετέχοντες καθηγητές του Πανεπιστημίου στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα Τσαλαπάτα υπό τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

 

Ο πρώην κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Παντελής Σκάγιαννης ανέφερε πως «Το Τμήμα Περιβάλλοντος θα μπορούσε να είναι πενταετές και να ενταχθεί στην πολυτεχνική σχολή. Η Λαμία μπορεί να γίνει πόλος ψηφιακών επιστημών. Η Λάρισα να γίνει πόλος επιστημών Υγείας και να πάρει τη Σχολή Φυσικοθεραπευτών και το Ινστιτούτο φυσικοθεραπείας. Ακόμη είναι αναγκαίο ένα τμήμα Τουρισμού στον Βόλο. Δεν νοείται η Ελλάδα να μην έχει συγκροτημένη πανεπιστημιακή τετραετή σχολή. Εμείς μπορούμε να το υποστηρίξουμε το Τμήμα και ο Βόλος είναι ιδανική πόλη σε αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής στη Λαμία κ. Διονύσης Βαβουγυιός τόνισε μεταξύ άλλων πως «θέλουμε να γίνει η Λαμία πόλος θετικών επιστημών και είναι σημαντικό να αυξηθεί το διδακτικό προσωπικό στα Τμήματα».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος κ. Νίκος Τσιρόπουλος τόνισε πως υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση για τη Γεωπονία και το Πολυτεχνείο. Προτείνεται από το υπουργείο το πενταετές τμήμα αγροτεχνολογίας στη Λάρισα που δεν καθορίζει το πρόγραμμα σπουδών. Υπάρχει έντονη διαφωνία από το Τμήμα μας. Θέλουμε σαφή διαφοροποίηση για το συγκεκριμένο τμήμα σπουδών και να είναι κάτι διαφορετικό από το νυν τμήμα Φυτικής Παραγωγής.

Από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών η καθηγήτρια κ. Μπέλλου τόνισε το ζήτημα της μεταφοράς της έδρας της Σχολής στη Λάρισα, ενώ για το τμήμα Τουρισμού ανέφερε πως το Οικονομικό δεν έχει ερωτηθεί.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Κανακούδης ανέφερε πως «είμαστε εδώ για να δούμε τη συνολική εικόνα. Υπάρχει ένας διάχυτος φόβος ότι οι εισακτέοι στα πανεπιστημιακά τμήματα θα αυξηθούν. Ακόμη επικρατεί μια ανησυχία των παλιών τμημάτων, μήπως θυσιαστούν για την ανάπτυξη των νεότερων τμημάτων. Στο τμήμα μας πήραμε δύο καθηγητές, αλλά χάσαμε έξι. Επίσης πρέπει να υπάρξει σαφής διαδικασία των καθηγητών των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να μην διαταραχθεί το καλό κλίμα που υπάρχει στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα. Για τη δημιουργία του κάθε τμήματος χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον προσδιορισμό της αναγκαιότητας ίδρυσής του. Επίσης έχουμε ζητήσει τη μετονομασία του Τμήματος Τεχνολογίας σε Τμήμα Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας».

Ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Τάκης Πολίτης επισήμανε πως «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα από το εγχείρημα και είναι θετικό ότι δημιουργούνται στη σχολή ανθρωπιστικών επιστημών δύο νέα τμήματα που όμως χρειάζονται κτιριακές εγκαταστάσεις. Ακόμη ζητάμε τη δημιουργία πειραματικών σχολείων. Επίσης έθεσε το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφύγων και της ένταξής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω νομοθετικής ρύθμισης, καθώς αρκετοί πρόσφυγες έχουν διακόψει τις σπουδές λόγω έκτακτων καταστάσεων.

Η εκπρόσωπος των ΕΔΙΠ κ. Άννα Ζερβάκη έθεσε το ζήτημα της μετεξέλιξης των καθηγητών των ΤΕΙ σε σχέση με τα ΕΔΙΠ εκφράζοντας επιφυλάξεις και προβληματισμούς.

Το ζήτημα της δημιουργίας πόλων στη Λάρισα για θέματα υγείας, προκάλεσε διαφορετικές προσεγγίσεις. Μάλιστα καθηγητές επισήμαναν πως το τμήμα Δημόσιας Υγείας το οποίο προτείνεται πρέπει να βρίσκεται στη Λάρισα.

Από το ΤΕΦΑΑ ο καθηγητής κ. Κουτεντάκης σημείωσε πως στη συζήτηση λείπει το στοιχείο της αξιολόγησης και της αριστείας.

Ο νέος κοσμήτορας της Πολυτεχνικής κ. Γιώργος Σταμούλης επισήμανε πως «ως πολυτεχνική βλέπουμε θετικά το όλο εγχείρημα και έχουμε μια ομάδα ανθρώπων για να στελεχωθούν ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τα τμήματα. Κοιτάμε κάποιες υποδομές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σουλικιάς τόνισε την ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων εργαζομένων του Πανεπιστημίου.

Ο βουλευτής κ. Μεικόπουλος τόνισε πως «γίνεται μια ιστορική προσπάθεια και ο υπουργός εξασφαλίζει πόρους, διδακτικό προσωπικό και υποδομές. Είναι λάθος να γυρίσουμε το ρολόι της ιστορίας πίσω. Οι κατανομές των τμημάτων και σχολών πρέπει να αναγνώσουν το παραγωγικό προφίλ του κάθε Νομού γι’ αυτό και ένα τμήμα τουριστικών ή ναυτιλιακών σπουδών θα κούμπωνε στη φυσιογνωμία του Βόλου».

Ο καθηγητής και περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Σταμπουλής αναφέρθηκε και στα διετή προγράμματα σπουδών για την επαγγελματική κατάρτιση των αποφοίτων σχολείων. Πρότεινε ακόμη την προώθηση των διατμηματικών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το