Τοπικά

Ζήτησαν διακοπή των εργασιών σε χώρους δουλειάς όταν το θερμόμετρο υπερβαίνει τους 38°C

Να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όπου υπάρχει μεγάλη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων εξαιτίας του καύσωνα, ζήτησαν σήμερα με παρέμβασή τους στην Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας εκπρόσωποι σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.
Όπως είπαν, έχουν καταγγελίες από συγκεκριμένους χώρους δουλειάς ότι καταπατούνται οι προβλέψεις της νομοθεσίας, αλλά υπάρχουν και εργασιακοί χώροι που σε μεγάλο βαθμό τηρούνται οι κανόνες.

Συγκεκριμένα, για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να διακόπτονται άμεσα όλες οι εργασίες και να καταβάλλεται κανονικά το ημερομίσθιο στους εργαζόμενους. Σε κλειστούς χώρους δουλειάς, όπως χυτήρια, μεταλλικές βιομηχανίες κ.λ.π., όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει και πάλι τους 38 βαθμούς, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να διακόπτονται επίσης οι εργασίες και να πληρώνεται κανονικά το ημερομίσθιο. Στους κλειστούς χώρους των εργοστασίων, να υπάρχει καλός εξαερισμός και κλιματιζόμενες αίθουσες, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να κάνουν τακτά διαλείμματα για να ανακουφίζεται ο οργανισμός από τη θερμική καταπόνηση. Επίσης, να δίνεται νερό στους εργαζόμενους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να μη διακοπεί το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό.

«Όλα αυτά αποτελούν μέσο πίεσης για την εργοδοσία που θεωρούμε ότι δεν ιδρώνει το αυτί της ιδιαίτερα», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» κ. Κ. Στεργίου και πρόσθεσε ότι το ΣΕΠΕ, μαζί με μικτά κλιμάκια συνδικάτων και συνδικαλιστών, θα πρέπει να παρεμβαίνουν στους χώρους δουλειάς «για να τηρηθεί έστω και αυτή η κουτσουρεμένη εργατική νομοθεσία για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».
Ο κ. Στεργίου επικαλέστηκε τη συλλογική σύμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας που προβλέπει ρητά ότι όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες σε εξωτερικούς χώρους. Κάτι αντίστοιχο, όπως είπε, θα πρέπει να συμβεί και με τους εργαζόμενους στους Δήμους, είτε στον οδοκαθαρισμό, είτε στα πάρκα.

«Η παρέμβασή μας αυτή πρέπει να ανησυχήσει τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και τους εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει με τη σειρά τους να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, δηλαδή η θερμική καταπόνηση να μην επιβαρύνει την υγεία του κάθε εργαζόμενου και να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον εργοδότη», κατέληξε.
Τα σωματεία που συμμετείχαν στη σημερινή παρέμβαση: Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου, Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών, Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Συνδικάτο εργαζομένων στους ΟΤΑ, Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το