Τοπικά

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας: Ζητεί φθηνότερη στέγη για δασκάλους στα νησιά “Θ”

δημοτικό τάξη

Παρεμβάσεις από τους Δήμους στα θέματα των εισιτηρίων και της στέγασης ζήτησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου να μειωθεί το υψηλό κόστος διαβίωσης εκεί και οι εκπαιδευτικοί να μην αρνούνται να διδάσκουν στα νησιά.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Πολύζος μαζί με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Αναστασοπούλου, δύο σχολικούς συμβούλους και την υπεύθυνη παιδαγωγικής καθοδήγησης κ. Αγαπητού επισκέφθηκαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, όπου συναντήθηκαν με συλλόγους διδασκόντων και από τα τρία νησιά, με συλλόγους γονέων, αλλά και τις Δημοτικές Αρχές εξετάζοντας κτιριακά, διοικητικά, παιδαγωγικά και άλλα θέματα.
Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως στα νησιά των Β. Σποράδων το μαθητικό δυναμικό στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν έχει μειωθεί λόγω και της παρουσίας των αλλοδαπών μαθητών. Στη Σκιάθο και στα δύο Δημοτικά φοιτούν 440 μαθητές, στη Σκόπελο 277 μαθητές και στην Αλόννησο 95 μαθητές, δηλαδή συνολικά πάνω από 800 μαθητές. Μάλιστα μικρή αύξηση παρουσιάζεται στους μαθητές της Γλώσσας και του Κλήματος Σκοπέλου.
Ο κ. Πολύζος έθεσε στους δημάρχους θέματα που αφορούν στη μείωση του κόστους διαβίωσης των εκπαιδευτικών που διαμένουν στα νησιά των Βορείων Σποράδων, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο να αρνούνται οι εκπαιδευτικοί να μεταβούν στα νησιά για διδασκαλία. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της κάλυψης του κενού στην αγγλική γλώσσα στο Δημοτικό Σκοπέλου, όπου δύο αναπληρωτές αρνήθηκαν και τελικά ο τρίτος αναπληρωτής που διορίστηκε, δέχτηκε να μεταβεί στο νησί.
Ειδικότερα ο κ. Πολύζος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ώστε να είναι πιο συχνή η μετακίνηση των εκπαιδευτικών και δεύτερον να υπάρξει μέριμνα για την φθηνότερη στέγαση των εκπαιδευτικών. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε με τη διάθεση κάποιων πανσιόν από ιδιοκτήτες που δεν τις χρειάζονται το χειμώνα σε κάποιες ελκυστικές τιμές είτε με τη μετατροπή κάποιου δημοτικού κτιρίου σε χώρο στέγασης των εκπαιδευτικών.
«Οι Δήμοι θα πρέπει να λάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες, προκειμένου τα νησιά να είναι τόποι ελκυστικοί για την προσέλευση εκπαιδευτικών και να μην υπάρχουν αρνήσεις αναπληρωτών να τοποθετηθούν εκεί ή να γίνονται συνεχείς αποσπάσεις και τα σχολεία να αντιμετωπίζουν ζήτημα με την επάνδρωσή τους σε διδακτικό προσωπικό» τόνισε ο ίδιος.
Όσον αφορά στα κτιριακά προβλήματα ο κ. Πολύζος ανέφερε πως τα κυριότερα εστιάζονται στο 1ο Δημοτικό Σκιάθου που είναι παλιό διδακτήριο και χρειάζεται παρέμβαση, αλλά και σε ένα από τα δύο Νηπιαγωγεία της Σκοπέλου, που αν και καινούριο κτίριο, δεν έχει πολλά παράθυρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα για τον εξαερισμό του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το