Παραπολιτικά

Ζητείται υπευθυνότητα

Μεγάλη σημασία έχει η συντήρηση των υποδομών και οι συνεχείς παρεμβάσεις, ώστε να μην ρημάζουν από τον χρόνο και την αναμενόμενη πολυχρησία.
Υποδομές αξίας δισεκατομμυρίων, που χρησιμοποιούνται ως μεταφορικά δίκτυα, προϋποθέτουν συνεχείς επενδύσεις για να είναι ασφαλείς και λειτουργικές.
Προκειμένου να είναι, όμως, πετυχημένες οι παρεμβάσεις, απαιτούνται σχέδιο και στόχευση. Τα τελευταία 25 χρόνια η Ελλάδα έχει ξοδέψει 25 δισεκατομμύρια ευρώ για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά σύστημα ασφαλείας δεν διέθετε σε όλο τα δίκτυο και αυτό το πληρώσαμε ακριβά. Να σημειώσουμε εδώ πως έξι δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν για την κατασκευή του υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας.
Το ζήτημα συνεπώς δεν είναι η διάθεση των οικονομικών πόρων, αλλά η αποτελεσματική αξιοποίησή τους.
Οι μεταφορικές υποδομές απαιτούν όχι μόνο συντήρηση, αλλά και αναβάθμιση, καθώς άμεση προτεραιότητα της πολιτείας πρέπει να αποτελεί η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς. Στην εποχή μας οι άνθρωποι μετακινούνται πολύ περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι φοιτητές είναι περισσότεροι, όπως και οι ταξιδιώτες που θέλουν να γνωρίσουν μέρη. Επίσης είναι πολλοί και οι εργαζόμενοι που καθημερινά βρίσκονται στους δρόμους.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η πολιτεία οφείλει να έχει εντάξει στις υποδομές λειτουργικά συστήματα που να εξαλείφουν τους κινδύνους.
Επίσης είναι αναγκαία η αξιοποίηση της τεχνολογίας, που μπορεί να μηδενίσει τα ανθρώπινα λάθη.
Και βέβαια είναι απαραίτητος ο επαγγελματισμός και η ατομική ευθύνη των εργαζόμενων και των στελεχών διοίκησης ενός φορέα ή οργανισμού.
Οι υποδομές θα παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες, όταν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας, από την κατασκευή μέχρι και τη συντήρηση, τη διεύθυνση και την οργάνωση, λειτουργούν αρμονικά και αποτελεσματικά.
Μόνο έτσι θα αποφύγουμε εθνικές τραγωδίες, όπως στην κοιλάδα των Τεμπών.

Φ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το