Τοπικά

Ζητά την παραχώρηση έκτασης στον Αγ. Στέφανο για να κατασκευαστεί Αστεροσκοπείο και Πλανητάριο

Την παραχώρηση έκτασης στον Άγιο Στέφανο από τον Δήμο Βόλου προκειμένου να κατασκευαστεί Αστεροσκοπείο και Πλανητάριο ζητά ο κ. Χρήστος Μαυρομάτης
«Ένα τέτοιο έργο θα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, όχι μόνο των κατοίκων της Μαγνησίας και ιδιαίτερα των μαθητών των σχολείων, αλλά και των επισκεπτών που καταφθάνουν να επισκεφθούν τα μουσεία , τα αξιοθέατα και τις παραλίες τις Μαγνησίας και ιδίως τα νησιά μας Αλόννησο, Σκόπελο και Σκιάθο» αναφέρει ο κ. Μαυρομάτης χαρακτηριστικά.
Επισημαίνει πως η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου επιμένει τόσο πολύ, να αποκτήσει η πόλη του Βόλου, Αστεροσκοπείο και Πλανητάριο, γιατί με τα ισχυρά τηλεσκόπια ο άνθρωπος κατόρθωσε να γνωρίσει αυτόν τον κόσμο , που μας περιβάλλει. «Βλέπουμε ότι αλλάζουν οι κλιματικές συνθήκες διαβίωσης. Λιώνουν οι πάγοι στους πόλους της γης. Έχουμε ακραία κλιματικά φαινόμενα. Πλημμύρες, καύσωνες, καταστροφές. Οι επιστήμονες με τα τηλεσκόπια και την παρακολούθηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας γη, διαπιστώνουν ότι καταστρέφουμε τη γη μας και πρέπει να λάβουμε μέτρα άμεσα , που μας προτείνουν, για να μην είναι αργά. Έχουν, λοιπόν, αξία τα τηλεσκόπια και τα Αστεροσκοπεία ανά τον κόσμο και για αυτό τα πλούσια κράτη ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ, για την εγκατάστασή τους στις υψηλότερες κορφές»

Ο κ. Μαυρομάτης σημειώνει επίσης πως τα εμπόδια για τον αποχαρακτηρισμό της Δασικής έκτασης για κατασκευή Αστεροσκοπείου, με το Νόμο 4467/2017 άρθρ. 3 παρ. 5 τον περασμένο χρόνο ξεπεράστηκαν.
«Ο ειδικός και εκλαϊκευτής της Αστρονομικής επιστήμης στην Ελλάδα κ. Σιμόπουλος, τεως Διευθυντής του Πλανηταρίου Αθηνών, με ειδική αποστολή παλαιότερα , παρουσίασε τις ωφέλειες του Πλανηταρίου με προσομοίωση, στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα στο πέτρινο κτίριο του Δήμου , με την προβολή μιας ταινίας Πλανηταρίου. Τόσο ενθουσίασε όλους τους παράγοντες του Βόλου, οι οποίοι ενίσχυσαν την απόφαση του Δήμου, να αναλάβει, αν δεν μπορέσει να το εντάξει σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με δικά του έξοδα και να δημιουργήσει Πλανητάριο στο Βόλο. Αλλά τίποτε δεν έγινε τότε»
Όπως αναφέρει αργότερα έγινε πρόσκληση ειδικών καθηγητών της Αστρονομίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι υπέδειξαν για Αστεροσκοπείο τη θέση «Σταυρός» της συνοικίας Αγίου Στεφάνου.
«Τα σχέδια από όσα ξέρουμε υπάρχουν. Μπορεί να αποχαρακτηρισθεί άμεσα από τη δασική υπηρεσία Βόλου. Συνεπώς μένει να αποφασισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου, να αποχαρακτηρισθεί από τη Δασική υπηρεσία Μαγνησίας και να εγκριθεί από την υπηρεσία Δασών της Περιφέρειας Λάρισας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το