Τοπικά

Ζημιές σε 500 τόνους μήλων από την ανεμοθύελλα στη Ζαγορά “Θ”

FB_IMG_1444810104342

Στους 500 τόνους ανέρχονται οι ποσότητες μήλων που επλήγησαν στη Ζαγορά από την ανεμοθύελλα του περασμένου Σαββάτου και αποτέλεσε ακόμη ένα δυνατό κτύπημα για τους παραγωγούς που λόγω των καιρικών συνθηκών έχουν πληγεί φέτος.

Στα δέντρα παραμένει ακόμη ένα 30% της μηλοπαραγωγής, καθώς φέτος η συγκομιδή άργησε να ξεκινήσει, ενώ στο μεσοδιάστημα σημειώθηκαν και πολλές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η όλη διαδικασία.

Το περασμένο Σάββατο στην περιοχή της Ζαγοράς επικράτησαν πολύ δυνατοί άνεμοι, με αποτέλεσμα πολλά μήλα που ήταν αμάζευτα και βρίσκονταν στα κλαδιά των δέντρων να πέσουν στο έδαφος και να υποστούν ζημιές.

Ήταν το δεύτερο πλήγμα για τους παραγωγούς μήλων μετά το χαλάζι που είχε πέσει το καλοκαίρι και είχε καταστρέψει ένα εκατομμύριο μήλα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς κ. Βάιος Κομνηνός τόνισε πως «λόγω της ανεμοθύελλας που επικράτησε το περασμένο Σάββατο στην περιοχή πολλά μήλα έπεσαν στο έδαφος και υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Υπολογίζεται πως 500 τόνοι από μήλα έχουν πληγεί και οι παραγωγοί ζητούν να έρθει ο ΕΛΓΑ στην περιοχή για να κάνει εκτιμήσεις και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση. Ήταν πολύ άσχημο αυτό που συνέβη, καθώς βρισκόμασταν προς το τέλος της συγκομιδής και ελπίζαμε να μαζέψουμε και τις εναπομείνασες ποσότητες, ώστε οι κόποι μας να μην πάνε χαμένοι. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών η συγκομιδή άργησε να ξεκινήσει φέτος και υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα».

Τα φημισμένα μήλα «Ζαγορίν» ήδη προωθούνται στις λαϊκές αγορές και στους ενδιάμεσους εμπορικούς κόμβους ανά την Ελλάδα, ενώ οι τιμές πώλησης κρίνονται σε γενικές γραμμές ικανοποιητικές.

FB_IMG_1444810131656

1000 αλλοδαποί για τα μήλα

Την ίδια στιγμή στους 1000 έχουν ανέλθει οι αλλοδαποί οι οποίοι εργάζονται αυτή την περίοδο στη Ζαγορά και τις άλλες περιοχές για τη συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων μήλων που αγγίζουν ακόμη και τα 13.000.000 κιλά.

Σχεδόν όλοι τους προέρχονται από την Αλβανία, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εξ΄ αυτών ήρθε απευθείας από τη γείτονα για να εργαστεί για ένα μήνα και να επιστρέψει.

Το μεροκάματο κυμαίνεται μεταξύ 35-40 ευρώ και συνήθως μένουν όλοι μαζί σε καλύβες, καθώς δεν σκέπτονται την πολυτέλεια να ξοδέψουν χρήματα για τη στέγασή τους. Συνήθως το κολατσιό το έχουν εξασφαλισμένο από τους εργοδότες παραγωγούς τους.

Ο κ. Κομνηνός τόνισε πως «κάθε παραγωγός χρειάζεται τουλάχιστον δύο-τρεις εργάτες για να μαζέψουν τα μήλα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε υπολογίζουμε τουλάχιστον σε 1000 τους αλλοδαπούς που εργάζονται στην περιοχή μας αυτή την περίοδο. Μάλιστα ζητήσαμε και εργατικό προσωπικό για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε».

FB_IMG_1444810137030

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το