Κατηγορίες: Οικονομία

Ζημιές ύψους 9,7 δισ. ευρώ από την πτώση του Χρηματιστηρίου

Η μεγάλη πτώση της αξίας των τραπεζικών μετοχών έφερε ζημιές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συγκεκριμένα το ΤΧΣ το 2014 εμφάνισε ζημιές ύψους 9,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαιά του να συρρικνωθούν στα 24,5 δισ. ευρώ, από 34,42 δισ. ευρώ το 2013.

«Το Ταμείο θα συνεχίσει να στηρίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Αναστασία Σακελλαρίου.

Με δεδομένο ότι από τις αρχές του έτους ως σήμερα οι αποτιμήσεις των τεσσάρων τραπεζών στις οποίες συμμετέχει το ΤΧΣ έχουν καταβαραθρωθεί, οι υποαξίες που εγγράφει το Ταμείο είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΤΧΣ, πρόκειται για ζημιές που μπορούν να ανακτηθούν εφόσον αρθεί το περιβάλλον αβεβαιότητας και οι τράπεζες δεν χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου και μάλιστα για σημαντικού ύψους ποσά. Πέρυσι τα έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 76,7 εκατ. ευρώ, από 167,6 εκατ. ευρώ το 2013, κάτι που αποδίδεται στη μείωση των ομολόγων Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αύξηση κατέγραψαν τα διοικητικά και λοιπά έξοδα, στα 17,4 εκατ. ευρώ (από 11 εκατ. ευρώ). Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε έξοδα συμβούλων για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και λοιπών συναλλαγών των 4 συστημικών τραπεζών και στην πώληση των μεταβατικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Τους πρώτους μήνες του 2015, τα σημαντικά γεγονότα για το ΤΧΣ ήταν πρώτον: η επιστροφή των αχρησιμοποίητων ομολόγων του EFSF, ονομαστικής αξίας 10,933 δισ. ευρώ και η μείωση του καταβεβλημένου κεφαλαίου του κατά το ίδιο ποσό. Και δεύτερον, η μεταφορά ποσού 555,9 εκατ. ευρώ που αποτελούσε προμήθεια που πλήρωσαν οι τράπεζες στο ΤΧΣ το 2012, στο ελληνικό δημόσιο.

πηγή www.ethnos.gr

Share
Ετικέτες: ζημιέςπτώσηΤΧΣ

Πρόσφατα άρθρα

Απόπειρα διάρρηξης σε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στο κέντρο του Βόλου

Απόπειρα διάρρηξης τα ξημερώματα σε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στο κέντρο του Βόλου. Η απόπειρα σημειώθηκε γύρω…

28 Μαρτίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Πέμπτης 28/3

Το σημερινό πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων έχει ως εξής: NOVASPORTS PRIME 21.30 Παρτιζάν-Ολυμπιακός -Ζ- (Ευρωλίγκα)…

28 Μαρτίου 2024

Η αφρικανική σκόνη “σκέπασε” το Πήλιο – photos

Εκρηκτικό κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης για τις επόμενες λίγες ημέρες έχει καλύψει τον ελληνικό ουρανό. Σύμφωνα…

28 Μαρτίου 2024

Ενημέρωση για αντιμετώπιση ατυχημάτων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού

  Στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από τη…

28 Μαρτίου 2024

Εγκαινιάζεται ο Σταθμός Ασφαλούς Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό

  Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου προσκαλεί στην τελετή εγκαινίων των Σταθμών Ασφαλούς Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό…

28 Μαρτίου 2024

Μαγνησία:Συγκροτήθηκαν ομάδες κατά του σχολικού εκφοβισμού

  Οι τετραμελείς «Ομάδες Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του…

28 Μαρτίου 2024