Ελλάδα

Ζυγίζει τη στάση της ΝΔ σε συμφωνία ο Σαμαράς

SAMARAS

Τη στάση του κόμματός του έναντι μιας συμφωνίας που ενδεχομένως επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών σταθμίζει αυτή την ώρα ο τέως πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έχει διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη για το θέμα αυτό, με δεδομένο ότι στο εσωτερικό της ΝΔ δεν υπάρχει ακόμη ενιαία άποψη για την αντίδρασή της.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονταν χθες επισήμως, αυτή ακριβώς τη στάση της ΝΔ θέλησε να διαπιστώσει η καγκελάριος Μέρκελ με την επικοινωνία που είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά. Οι δυο ηγέτες, σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας έκαναν μια ανασκόπηση των μέχρι τώρα εξελίξεων στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια η κυρία Α. Μερκελ ρώτησε τον τέως πρωθυπουργό εάν θα στήριζε τις μεταρρυθμίσεις στο Κοινοβούλιο.

Σταθερή άποψη του κ. Σαμαρά, την οποία εκφράζει άλλωστε σε όλες τις συνομιλίες που είχε με ξένους ηγέτες, εστιάζεται στην ανάγκη παραμονής της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του κόμματός του ουδέποτε αμφισβητήθηκε, αλλά διευκρινίζει στους πάντες ότι δεν μπορεί να πάρει θέση εάν δεν δει πρώτα τη συμφωνία.

Επί της αρχής είναι σαφές ότι και ο ίδιος επιθυμεί να τελειώσει το ταχύτερο η αβεβαιότητα που κυριαρχεί και θυμίζει ότι τόσο εντός του ΕΛΚ όσο και σε όλες τις παρεμβάσεις του στην Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της επίτευξης συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό. Τακτικοί συνομιλητές του τέως πρωθυπουργού προσέθεταν χθες ότι και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σε εκείνο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας η ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να προωθηθούν τα ζητήματα. Ως προς τους φόρους (βλ. ΦΠΑ) στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει πρόβλημα, διότι -όπως τονίζουν βουλευτές του- η ΝΔ ως κυβέρνηση είχε προχωρησει σε μειώσεις και τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα θα κάνει αυξήσεις προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της αδράνειάς της.

«Κόκκινη γραμμή»
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Μ. Βορίδης (ρ/ς Alpha), ο οποίος έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» για τη ΝΔ το email Χαρδούβελη. «Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης» -είπε χαρακτηριστικά- «και του προϊόντος της είναι εξ ολοκλήρου δική τους. Ο,τι επιβαρύνει τον ελληνικό λαό πέρα από εκεί που το είχαμε αφήσει εμείς, είναι κενό δικό τους. Ακούω κάτι νούμερα εξωπραγματικά. Εμείς μιλάγαμε για μια αύξηση ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες νησιών, εδώ βλέπω γενικευμένη αύξηση». «Είναι δικιά τους πολιτική, δικιά τους διαπραγμάτευση, ό,τι πάει πίσω απ’ αυτά που εμείς διαπραγματευόμασταν είναι βάρη δικά τους», κατέληξε.

Ωστόσο, λίγα 24ωρα νωρίτερα η κυρία Ντ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε πιο διαλλακτική, δηλώνοντας ότι η ΝΔ θα στηρίξει τη συμφωνία που «κρατά» την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Στην ίδια «γραμμή» βρίσκονται και άλλα μετριοπαθή στελέχη, όπως είναι οι Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας κ.ά.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, πέραν των όσων είπε στην καγκελάριο Μέρκελ την Πέμπτη, δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις και έχει συγκαλέσει για την Τρίτη το πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ, οπότε και αναμένεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το θέμα. Δεν αποκλείεται, εάν υπάρξει οριστικοποίηση της συμφωνίας, ο τέως πρωθυπουργός να συγκαλέσει και την κοινοβουλευτική ομάδα για μια επί της ουσίας, πλέον, συζήτηση της στάσης του κόμματος στη Βουλή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το