Τοπικά

Ζέττα Μακρή: Τήρηση της νομιμότητας στα εκπαιδευτήρια Ράπτου

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τα εκπαιδευτήρια Ράπτου, στη Λάρισα παραχώρησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, αναφέροντας ότι οι άδειες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Ράπτου παρατάθηκαν μέχρι 30/6/2016, με υποχρέωση να καταθέσουν δικαιολογητικά μέχρι 31/7/2016, ενώ κατήγγειλε ότι με πολιτικές παρεμβάσεις συνέχισαν να λειτουργούν.
Η κ. Μακρή, επεσήμανε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού ΕΟΠΠΕΠ – αρμόδιος φορέας ελέγχου – είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά τρεις φορές στις 17/1/2017, στις 20/9/2019 και στις 12/7/2022, ζητήθηκαν από τον ΕΟΠΠΕΠ συμπληρωματικά στοιχεία και αποφασίστηκε να γίνει και επιτόπιος έλεγχος στον χώρο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε 12/1/2022, όπου και διαπιστώθηκαν πολλές ελλείψεις.
Διευκρίνισε ότι η άδεια λειτουργίας των εκπαιδευτηρίων ανακλήθηκε με δική της απόφαση τον Ιούλιο και μετά από προσφυγή στη δικαιοσύνη, τα εκπαιδευτήρια λειτουργούν με προσωρινή δικαστική απόφαση κι όχι με άδεια του υπουργείου μέχρι να υπάρξει η οριστική απόφαση του δικαστηρίου. Η κ. Μακρή αναφέρθηκε στις ελλείψεις πιστοποιητικών που δεν κατατέθηκαν από πλευράς των εκπαιδευτηρίων, όπως η έλλειψη πιστοποιητικού στατικότητας πιστοποιητικό πυρασφάλειας κι όπως πρόσθεσε «Ο ΕΟΠΠΕΠ θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα – το πρώτο τρίμηνο – προκειμένου να έχει τον επαρκή χρόνο για να εξετάσει. Απαγορεύεται να εξετάσει εκπρόθεσμα δικαιολογητικά. Παρόλα αυτά, στην προκειμένη περίπτωση, εξέτασε τα εκπρόθεσμα δικαιολογητικά που κατέθεσαν τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου γιατί του έδωσε σχετική εντολή το δικαστήριο».
Μάλιστα κατήγγειλε ότι «Από το 2016 υπήρχε πολιτική απόφαση, να μην κλείσουν τα Εκπαιδευτήρια Ράπτου, επιδεικνύοντας οι τότε υπεύθυνοι μια επιείκεια προβληματική και παράνομη. Γιατί κανείς δεν σκέφτεται ποιος είναι ο πραγματικός φταίχτης;».

Υπεράριθμοι
Μάλιστα η υφυπουργός ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του my school, στο Δημοτικό φοιτούν 471 μαθητές και στο Λύκειο 257, 728 συνολικά μαθητές, ενώ όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, απασχολούνται 88.
Όπως δήλωσε «Το σχολείο λειτουργεί με άδεια του 2013 με υπεύθυνες δηλώσεις του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με αυτή, θα έπρεπε να φοιτούν 300 μαθητές στο Δημοτικό, άρα έχουμε 171 υπεράριθμους. Στο Λύκειο θα έπρεπε να φοιτούν 75 μαθητές, αλλά φοιτούν 257. Το σύνολο των υπεράριθμων μαθητών είναι 353, δηλαδή, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές που φοιτούν, είναι υπεράριθμοι» ενώ η άδεια που έλαβαν το Δημοτικό και το Λύκειο, το 2013, περιλάμβανε 12 αίθουσες δημοτικού και 3 λυκείου και σήμερα, το δημοτικό έχει 22 αίθουσες και το λύκειο 11 αίθουσες.
Σχετικά με την αναστάτωση που έχει προκληθεί, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αγωνία των γονιών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «προέχει η ασφάλεια των μαθητών. Η τήρηση της νομιμότητας είναι μονόδρομος για εμάς». Μάλιστα διευκρίνισε ότι έχουν ανακληθεί οι άδειες και σε άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όπως το εκπαιδευτήριο «Κοσμάς ο Αιτωλός» στα Βριλήσσια που προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα και επαναλειτουργεί και το Παπαχαραλάμπειο στην Αγία Βαρβάρα και πρόσθεσε ότι ο δημοτικός παιδικός σταθμός που λειτουργούσε στο κτήριο των εκπαιδευτηρίων σφραγίστηκε με απόφαση του Δήμου Λαρισαίων.
Συμπλήρωσε ότι αν το σχολείο προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται, θα λειτουργήσει κανονικά του χρόνου και μάλιστα όπως είπε «δεσμεύομαι να πάω και στον αγιασμό ανεξάρτητα πού θα είμαι».
Η ίδια σχολίασε και τα όσα έχουν αναφερθεί για επιχειρηματικά συμφέροντα, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αίτηση από Λάρισα να γίνουν νέα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ούτε για αύξηση δυναμικότητας των υφισταμένων μονάδων» και τόνισε «Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα αναφερθώ στο θέμα αυτό, όσο κι αν προκληθώ. Θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω, για το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα, αλλά δεν θα μιλήσω ξανά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το