Τοπικά

Ζέττα Μακρή: Τι επιτυγχάνεται με το νέο σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Για τη δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αφορά στον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μετά την αναβάθμιση της δημόσιας, τοποθετήθηκε η πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, στην αρμόδια διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, της οποίας είναι μέλος.

Η κ. Μακρή τόνισε ότι: «το κράτος δεν επιβάλλεται παντού, με το στανιό! Μόνον ο Νόμος! Η τραγική διάθεση κομματικών υπουργών να ελέγξουν την εκπαίδευση, που θα έχει παντού την υπογραφή τους, δηλαδή ο κρατικός παρεμβατισμός, με την πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Κεραμέως, περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο κρατικό έλεγχο, στην επιβεβλημένη κρατική εποπτεία. Η αυτονομία ενισχύεται, η ευελιξία επιτρέπεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν εγκλωβίζεται! Το υπουργείο παρεμβαίνει στον ευαίσθητο χώρο, που υπέστη αναρίθμητα δεινά από τις ψευδαισθήσεις και τις ιδεοληψίες των εξουσιών. Υπήρξαν αρμόδιοι, πού, άλλοι με περισσότερο και άλλοι με λιγότερο μένος, μυωπικά και αναχρονιστικά, δεν ενίσχυσαν την εκπαίδευση, αλλά τον έλεγχό της, δεν ενθάρρυναν καινοτόμες πρωτοβουλίες, αλλά πρόσθεσαν γραφειοκρατία. Διοικητικές παρεμβάσεις και διαδικαστικοί περιορισμοί εγκλώβιζαν τον ευαίσθητο αυτό χώρο, που έχει άλλους ρυθμούς και άλλα σχέδια, από εκείνους που θέλουν ολοκληρωτική επικράτηση του κράτους».

Η βουλευτής, επίσης, υπογράμμισε ότι, με το παρόν σχέδιο νόμου, επιτυγχάνεται η καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στην ιδιωτική εκπαίδευση και η κατάργηση της παραλυτικής ακαμψίας, που, πολλές φορές, δεν εξυπηρετούσε παιδαγωγικούς αλλά συνδικαλιστικούς στόχους. Παράλληλα, εισάγεται και καθιερώνεται η αξιολόγηση προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και του τελικού αποδέκτη, του εκπαιδευόμενου, ενώ η ασφαλιστική δικλείδα του δικαστικού ελέγχου τυχόν καταχρηστικής συμπεριφοράς σε βάρος εκπαιδευτικών εξορθολογίζει το σύστημα, μειώνει τις στρεβλώσεις και καλύπτει τυχόν θιγόμενους.
Τέλος, η κ. Μακρή συνεχάρη την υπουργό παιδείας καθώς η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της θωρακίζει και ενισχύει την, νομίμως και αξιοπρεπώς, λειτουργούσα ιδιωτική εκπαίδευση, που έχει ως στόχο την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, ενώ, παράλληλα, προστατεύει τους εκπαιδευτικούς, ως επιστήμονες και πνευματικούς ανθρώπους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το