Τοπικά

Ζέττα Μακρή: Στην Βουλή τα αιτήματα του συνδέσμου εταιρειών εμφιαλώσεως ελληνικού φυσικού μεταλλικού νερού

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή έσπευσε να φέρει στην Βουλή, εν όψει της συζήτησης και ψήφισης, στην ολομέλεια, του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον», διά κοινοβουλευτικής της αναφοράς, τα αιτήματα του Συνδέσμου Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικών Φυσικών Μεταλλικών Νερών (ΣΕΦΥΜΕΝ), την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020.

Ειδικότερα, ο ΣΕΦΥΜΕΝ – κλαδικός σύνδεσμος του 85%-90% των παραγωγών Φυσικών Μεταλλικών Νερών και του 70% του συνόλου των επιχειρήσεων εμφιαλωμένων νερών (Φυσικά Μεταλλικά και Επιτραπέζια Νερά), με μέλη – παραγωγούς προϊόντων (Αύρα, Βίκος, Διός, Ζαγόρι, Ιόλη, Κορπή, Μιτσικέλι, Σέλι, Σουρωτή κ.λπ.), – ο οποίος, πρωτίστως, είναι σύμμαχος στην προσπάθεια επίτευξης των αναπτυξιακών, οικονομικών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας, αλλά και σταθερός συνομιλητής του αρμόδιου υπουργείου, ζητεί τον σχεδιασμό και την παροχή περισσότερων μέτρων, από την πλευρά της πολιτείας, για την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των πολιτών, την κινητοποίηση όλων των φορέων – κρατικών και ιδιωτικών -, την στενή συνεργασία των παραγωγών με την πολιτεία και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι o Ε.Ο.ΑΝ. (ελληνικός οργανισμός ανακύκλωσης), καθώς και την χάραξη και υιοθέτηση ενός συστήματος εγγυοδοσίας και χωριστής συλλογής.

Έτσι, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση του συγκεκριμένου κλάδου στην κυκλική οικονομία και να αντιμετωπισθούν, αποτελεσματικά και δραστικά, όλες οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στην νέα οδηγία της ΕΕ, ο ΣΕΦΥΜΕΝ ζητεί, μεταξύ άλλων, την ένταξή του στην προτεραιότητα της Πράσινης Οικονομίας του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης με την θέσπιση ισχυρών χρηματοδοτικών ενισχύσεων καθώς, επίσης, και την συμμετοχή μελών του στο ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και στην Ομάδα ή Επιτροπή του Ε.Ο.ΑΝ., που θα γνωμοδοτήσει, έως τον Ιούλιο 2021, τους όρους και τις προϋποθέσεις, το πλαίσιο εισαγωγής και υλοποίησης του συστήματος εγγυοδοσίας, τον έλεγχο τήρησης των κανόνων του συστήματος αλλά και την αυστηροποίηση των ποινών, στους συμμετέχοντες, για την αποφυγή ενεργειών εισφοροδιαφυγής και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα, απολύτως, αιτιολογημένα και εύλογα αυτά αιτήματα του Συνδέσμου Φυσικών Μεταλλικών Νερών (ΣΕΦΥΜΕΝ), για την έγκαιρη και ορθή εφαρμογή, στην ελληνική νομοθεσία, των διατάξεων της οδηγίας της Ε.Ε., για την μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, υποστηρίζει, θερμά, η κ. Μακρή με αυτή την κοινοβουλευτική της παρέμβαση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το