Τοπικά

Ζέττα Μακρή στην Ολομέλεια: Απαιτείται ενεργή συμμετοχή όλων μας στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος

Εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες, που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και τη λύπη της για τις καταστροφές, που προξενήθηκαν από την κακοκαιρία στην περιοχή της Θεσσαλίας, ξεκίνησε την τοποθέτησή της, στην ολομέλεια της Βουλής, η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής των περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, σήμερα, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, για την νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το σχέδιο νόμου, που τέθηκε υπό την κρίση των βουλευτών, είχε ως αντικείμενο την συμπλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους με την ολοκληρωμένη συγκέντρωση νομοθετικών ρυθμίσεων προκειμένου να αναβαθμισθούν οι ψηφιακές δυνατότητες όλων των πολιτών, να ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες, να αξιοποιηθούν τα ανοικτά δεδομένα του δημοσίου, να στηριχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις και να προσελκυσθούν νέοι επενδυτές.

Η κ. Μακρή, αφού απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόμενη την ορθότητα της τροπολογίας του Υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, που την χαρακτήρισε επιβεβλημένη και αποτελεσματική, τόνισε ότι «τους προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια της έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, έγιναν τα πρώτα, εξαιρετικά σημαντικά, ψηφιακά βήματα στον δημόσιο τομέα, με την λειτουργία εφαρμογών όπως ο αριθμός 13033, η άϋλη συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική έκδοση υπευθύνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων, η δήλωση της γέννησης μόνο στα μαιευτήρια με αυτόματη πίστωση του επιδόματος κ.α., τα οποία άργησαν πάνω από τριάντα χρόνια. Και αυτό, χάρη στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε δεσμευθεί, από το 2018, για θαρραλέες παρεμβάσεις ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, καθώς, πολύ ορθά, είχε διακρίνει ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί, ίσως, και την τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη της ψηφιακής διακυβέρνησης. Αλλά και χάρη στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος είχε την γνώση και το θάρρος, ζυγίζοντας όλες τις μεταβλητές και εξαφανίζοντας ατέλειες και παραλείψεις, κατά την υλοποίησή τους, να εφαρμόσει βήματα που προσφέρουν στους Έλληνες πολίτες και ειδικότερα στους νέους την νέα ψηφιακή εποχή που τους αξίζει».

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι «με, τουλάχιστον, οκτώ καινοτόμα έργα προτεραιότητας, όπως είναι: οι ψηφιακές υπογραφές και σφραγίδες, ο πρωτότυπος προσωπικός αριθμός για κάθε πολίτη, το ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα για την έναρξη επιχειρήσεων, ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, το ολοκληρωμένο σύστημα για τη δικαιοσύνη, το ενιαίο εισιτήριο τουριστικών χώρων, ο Ερμής και το κεντρικό οργανόγραμμα για την ψηφιακή διοίκηση, με προτάσεις όπως είναι: η ευέλικτη μορφή ανάθεσης έργων, η συνολική υποστήριξη ενός οικοσυστήματος με ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων, αλλά και η πραγματική επένδυση στην οικονομία των δεδομένων (ανοιχτά δεδομένα) και, τέλος, με άλλα σύγχρονα έργα, έργα της επόμενης γενιάς (Νext Generation Projects), που θα εντάσσονται στο περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης και θα περιλαμβάνονται στην βίβλο του ψηφιακού μετασχηματισμού, περνάμε από τις ιδέες και τις θεωρητικές μελέτες στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων δημιουργώντας έναν καινούριο πρωτόγνωρο κόσμο για τους Έλληνες πολίτες».

Ακόμη, η κ. Μακρή επεσήμανε διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, που χαρακτηρίζονται από εθνική καινοτομία όπως: το πλαίσιο για την ανάπτυξη στην χώρα μας, τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5ης γενιάς (5G), με ταχύτητες πολύ υψηλότερες από το 4G και με, κυριολεκτικά, απεριόριστες δυνατότητες ταυτόχρονων χρήσεων υπηρεσιών και συσκευών, που θα μας φέρουν πιο κοντά σε προηγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα και δεν θα αποτελούν επιστημονική φαντασία, καθώς και την ίδρυση του ειδικού ταμείου «ΦΑΙΣΤΟΣ», του πρώτου, τέτοιου τύπου, στην Ευρώπη, το οποίο θα λάβει το 25% των εσόδων του Δημοσίου από τον διαγωνισμό για τη χορήγηση χρήσης ραδιοσυχνοτήτων 5G και θα στοχεύει στην επένδυση των χρημάτων αυτού του fund σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε υποδομές 5G.
Η βουλευτής, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, δήλωσε ότι: «σε έναν κόσμο, που, τεχνολογικά, εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς αλλά και που δέχεται έντονα τις προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο, μόνον ένας τρόπος υπάρχει για να βελτιώσουμε, σημαντικά, την ποιότητα της ζωής μας και να αμβλύνουμε τις ανισότητες. Να συμμετέχουμε, ενεργά, όλοι μας, στη διαμόρφωση του ψηφιακού μας μέλλοντος»!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το