Τοπικά

Ζέττα Μακρή: Απαντήσεις του Κ. Αραβώση στα ερωτήματα ων εταιρειών εμφιαλώσεως φυσικού μεταλλικού νερού

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, είχε προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης με τον γενικό γραμματέα φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Αραβώση, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, για τα, απολύτως, αιτιολογημένα και εύλογα αιτήματα του Συνδέσμου Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού (ΣΕΦΥΜΕΝ).

Τόσο η κ. Μακρή, όσο και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Μεντεκίδης αλλά και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας «Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.», που ήταν παρόντες, έθεσαν ζητήματα, που απασχολούν, έντονα, τον συγκεκριμένο κλάδο, ενόψει της εφαρμογής του, πρόσφατα, ψηφισθέντος νόμου του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την “Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με την μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον” αλλά και για την γενικότερη αναπτυξιακή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων απαιτήσεων της κυκλικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο ΣΕΦΥΜΕΝ – κλαδικός σύνδεσμος του 85%-90% των παραγωγών Φυσικών Μεταλλικών Νερών και του 70% του συνόλου των επιχειρήσεων εμφιαλωμένων νερών (Φυσικά Μεταλλικά και Επιτραπέζια Νερά), με μέλη – παραγωγούς προϊόντων (Αύρα, Βίκος, Διός, Ζαγόρι, Ιόλη, Κορπή, Μιτσικέλι, Σέλι, Σουρωτή κ.λπ.), ζητεί:
 την ένταξη των μελών του συνδέσμου σε προγράμματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων για την ομαλή μετάβαση στην κυκλική οικονομία,
 την συμμετοχή μελών του στο ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) και στην Ομάδα ή Επιτροπή του Ε.Ο.ΑΝ., που θα γνωμοδοτήσει, έως τον Ιούλιο 2021, για τους όρους και τις προϋποθέσεις, για το πλαίσιο εισαγωγής και υλοποίησης του συστήματος εγγυοδοσίας, για τον έλεγχο τήρησης των κανόνων του συστήματος αλλά και την αυστηροποίηση των ποινών, στους συμμετέχοντες, ώστε να αποφεύγεται η εισφοροδιαφυγή και ο αθέμιτος ανταγωνισμός καθώς και
 τον σχεδιασμό και την παροχή περισσότερων κινήτρων, από την πολιτεία, για την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των πολιτών.

Για τα ως άνω θέματα, τα οποία, άλλωστε, είχαν, ήδη, υποβληθεί από την κ. Μακρή, σε σχετική κοινοβουλευτική της αναφορά, στις 14 Οκτωβρίου 2020, ο κ. Αραβώσης τόνισε ότι το υπουργείο επιθυμεί, πρωτίστως, να έχει άριστη επικοινωνία και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους, προκειμένου η υλοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας να γίνει ορθά και αποτελεσματικά. Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες του εργάζονται, εντατικά, προκειμένου να διανεμηθεί, σύντομα, στους ενδιαφερόμενους, ένα ειδικό σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένες και εξειδικευμένες οδηγίες αλλά και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του νόμου.

Για τα επιμέρους θέματα, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι η ενίσχυση του επαγγελματικού αυτού κλάδου, την παρούσα χρονική στιγμή, αποτελεί σημαντική πολιτική προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτό διεξάγονται διευρυμένες συνέργειες και εκτεταμένες συζητήσεις και με τις γενικές γραμματείες βιομηχανίας και έρευνας και τεχνολογίας του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες για την δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Ο γενικός γραμματέας, για την συμμετοχή του συνδέσμου στις συζητήσεις, που έχουν, ήδη, αρχίσει, να διεξάγονται από τον Ε.Ο.ΑΝ., για την κατάστρωση του επιχειρησιακού σχεδίου (business plan), της χωριστής συλλογής των πλαστικών φιαλών, με την καθιέρωσης συστημάτων επιστρεφόμενων συσκευασιών (DRS) ή με τα ΣΕΔ (Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης), ανέφερε ότι η συνεργασία των δύο φορέων είναι επιθυμητή αφού διευκολύνει αμφότερες τις πλευρές για την αρτιότερη εκπόνηση του σχεδίου. Δεσμεύθηκε, δε, να μεταφέρει το εύλογο αυτό αίτημα στην ηγεσία του Ε.Ο.ΑΝ. για να προβλεφθεί η συμμετοχή και να ανευρεθεί αποτελεσματικός και τακτικός τρόπος συνεργασίας.

Ακόμη, ο κ. Αραβώσης συμφώνησε ότι απαιτούνται περισσότερες ενέργειες για την ενημέρωση των πολιτών και την ανάπτυξη της οικολογικής τους συνείδησης και θα ζητήσει συνεργασία από το υπουργείο υγείας, κυρίως για τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Τέλος, ο κ. Αραβώσης ενημέρωσε τον κ. Μεντεκίδη για τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν στην φορολογία των μη ανακυκλούμενων πλαστικών συσκευασιών (plastic tax), η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα κράτη – μέλη (το Υπουργείο Οικονομικών ήταν βασικός συνομιλητής), την ως άνω φορολογία θα επωμισθεί, προς το παρόν, το κράτος και θα υπολογίζεται με βάση το βάρος των μη ανακυκλούμενων πλαστικών συσκευασιών, που ανέρχεται σε 800€/τόννο, σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό «για την αποφυγή υπερβολικά οπισθοδρομικών επιπτώσεων στις εθνικές συνεισφορές, που θα θέτει όρια στο ποσό που θα πληρώσουν οι λιγότερο πλούσιες χώρες».

Η κ. Μακρή ευχαρίστησε, θερμά, τον κ. Αραβώση για την άμεση διαθεσιμότητά του αλλά και για την προθυμία και βούλησή του να ενημερώσει αναλυτικά, όπως, επίσης, και τον κ. Μεντεκίδη για την συγκροτημένη παρουσία και συμβολή του στην επιτυχία της συνάντησης. Τόσο ο γενικός γραμματέας όσο και η βουλευτής διαπίστωσαν την ειλικρινή διάθεση των εκπροσώπων του Συνδέσμου Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού όχι μόνο να υπάρξει ομαλή μετάβαση των επιχειρήσεών τους στην κυκλική οικονομία και να καταστούν αυτές αναπτυξιακές, και ανταγωνιστικές αλλά και να είναι, πρωτίστως, φιλικές, περιβαλλοντικά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το