Τοπικά

Ζέττα Μακρή: Άδικη η, εδώ και ένα χρόνο, μισθολογική ανισότητα των εθελοντών μακράς διάρκειας

Από το γραφείο της κ. Ζέττας Μακρή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, μέσα σε λίγη ώρα, από τη στιγμή που της γνωστοποιήθηκε η επιστολή της ένωσης στρατιωτικών περιφερειακής ενότητας Βόλου – Μαγνησίας, έσπευσε, σήμερα, να υποβάλει, διά της κοινοβουλευτικής οδού, προς τους αρμόδιους υπουργούς εθνικής άμυνας και οικονομικών, αναφορά για την ανισότητα μισθολογικών κλιμακίων εθελοντών μακράς θητείας (ΕΜΘ), μετά την ψήφιση του Ν.4609/2019. Στην ενέργεια αυτή, η κ. Μακρή προέβη καθώς θεωρεί ότι η στήριξη προς το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων είναι πάντοτε επιβεβλημένη, ιδίως, την παρούσα χρονική συγκυρία, που το στρατιωτικό προσωπικό βρίσκεται, νυχθημερόν, στις επάλξεις για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, με τον ν.4472/17 καθορίσθηκε το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών και, μεταξύ αυτών, η κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού των εθελοντών μακράς θητείας (ΕΜΘ), η οποία και εντάχθηκε στην κατηγορία Γ’ της μισθολογικής κατάταξης. Με την νομοθετική ρύθμιση του ν.4609/2019, δόθηκε, στους ΕΜΘ, η δυνατότητα προαγωγής στον βαθμό του αξιωματικού. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την θέσπιση αντίστοιχου μισθολογικού κλιμακίου αναλόγου του βαθμού προαγωγής τους, με αποτέλεσμα, τον τελευταίο χρόνο, σημαντικός αριθμός αυτών να αμείβεται βάσει μισθολογικού κλιμακίου, που αντιστοιχεί σε κατώτερο βαθμό. Σημειώνεται ότι, στο, αμέσως, επόμενο χρονικό διάστημα, εθελοντές μακράς θητείας, οι οποίοι κατατάχθηκαν με τον Ν.1513/1985, θα αποστρατευτούν, λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας ή 35ετίας στην υπηρεσία, χωρίς, όμως, να λάβουν τις αποδοχές, που αντιστοιχούν στον βαθμό που φέρουν, με δυσμενή, για αυτούς, συνέπεια στον υπολογισμό των μερισμάτων, της σύνταξης και του εφάπαξ.

Η κ. Μακρή, αντιλαμβανόμενη την αδικία που υφίσταται η συγκεκριμένη κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού, η οποία δεν έχει ενταχθεί, ακόμη, στην Β’ μισθολογική κατάταξη, όπως οι συνάδελφοί τους μονιμοποιηθέντες εθελοντές του ν.δ.445/74 και μονιμοποιηθείσες εθελόντριες του ν.705/77, που, επίσης, απέκτησαν το δικαίωμα προαγωγής σε βαθμό αξιωματικού, με αυτή της την ενέργεια, αποσκοπεί τόσο στην ανάδειξη του θέματος, αλλά και ευελπιστεί για την άμεση επίλυση και αποκατάσταση της ως άνω ανισότητας από την αρμόδια πολιτική ηγεσία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το