Τοπικά

Ζεστάθηκαν τα ταμεία των καταστημάτων του Βόλου 

Μέρες Χριστουγέννων ή και «Λευκής Νύχτας» έζησαν τα ταμεία των εμπόρων της πόλης στις πρώτες μέρες λειτουργίας της αγοράς, καθώς οι καταναλωτές μετά την σχεδόν δίμηνη καραντίνα κατέβηκαν στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και προχώρησαν σε αγορές για να καλύψουν ανάγκες της καθημερινότητας.
Σε πρώτο πλάνο στις επιλογές των καταναλωτών βρέθηκαν τα παιδικά ρούχα και υποδήματα, τα καλλυντικά αλλά και άλλα κλάδοι όπως η ένδυση και η υπόδηση για τους ενήλικες.
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που προφανώς ήταν επηρεασμένες και από το κλίμα της καραντίνας, σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν στην πόλη. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι τα ζητήματα έχουν λυθεί. Αντιθέτως οι έμποροι έχουν να διανύσουν έναν πολύ δύσκολο δρόμο και δεν αποκλείεται κάποιοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

«Στην εμπορική αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατανάλωση» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος και συμπλήρωσε πως «ειδικά στις δύο πρώτες μέρες μετά την επαναλειτουργία της αγοράς, η αγοραστική κίνηση ήταν πολύ έντονη και χωρίς υπερβολή θα λέγαμε πως θύμισε μέρες Χριστουγέννων ή ακόμη και «Λευκής Νύχτας». Βέβαια στη συνέχεια υπήρξε μια επάνοδος στην κατάσταση προ της πανδημίας που και πάλι για τα δεδομένα είναι ικανοποιητική, καθώς φοβόμασταν για πολύ χειρότερα».
Εξηγώντας αυτή την ένταση στην αγοραστική κίνηση, είπε πως «οι καταναλωτές θέλησαν να καλύψουν ανάγκες της καθημερινότητας, να αγοράσουν είδη μετά από δύο μήνες, καθώς στο μεσοδιάστημα άλλαξε και η εποχή και από το χειμώνα περάσαμε σταδιακά στο καλοκαίρι. Πολλοί ήταν οι γονείς που αγόρασαν ρούχα και υποδήματα για τα παιδιά τους, ενώ και οι νονοί και νονές κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους για τα βαφτιστήρια τους. Παράλληλα κινητικότητα υπήρξε στις αγορές καλλυντικών αλλά και άλλων ειδών από τον ευρύτερο κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης».

Παράλληλα και οι πολύ καλές προσφορές που άγγιξαν ακόμη και το 50% έπαιξαν το ρόλο της στην αγοραστική τόνωση.
Οι έμποροι γνωρίζουν πως τα δύσκολα είναι μπροστά τους και ότι μετά την πρώτη καταναλωτική έκρηξη που ήταν και αναμενόμενη για κάποιους, αυτή η κατάσταση θα υποχωρήσει, ενώ παράλληλα θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις υποχρεώσεις σε φόρους και εισφορές.
«Υπήρξαν αυτή την περίοδο δύο χρηματοδοτικά εργαλεία, το ένα η επιστρεπτέα προκαταβολή και το άλλο από τις Τράπεζες με συμβολή του κράτους, από τα οποία ωφελήθηκαν ελάχιστοι έμποροι. Εμείς περιμένουμε ευρύτερη οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία, καθώς πέρα από την καταβολή των 800 ευρώ και τις αναστολές πληρωμών σε φόρους και εισφορές, στις ίδιες τις εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ» τόνισε ο κ. Οντόπουλος.

Κινητικότητα για ενοίκια
Η πληρωμή του ενοικίου έστω και του 60% είναι ένα πονοκέφαλος για τους εμπόρους που για περίπου δύο μήνες είχαν μηδενικούς τζίρους. Ο κ. Οντόπουλος επισήμανε πως «ήδη υπάρχουν έμποροι που θέλουν να διαπραγματευτούν ξανά το ποσό του ενοικίου που καταβάλλουν στον ιδιοκτήτη, καθώς στην περίοδο της πανδημίας, πολλά έχουν ανατραπεί και νέες οικονομικές δυσκολίες έχουν εκδηλωθεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το