Τοπικά

Οι Ζαγοριανοί του Βόλου έχουν τον Σύλλογό τους

Στον Βόλο, κατά το έτος 1978, ένας μικρός αριθμός Ζαγοριανών, που ζούσαν κι εργάζονταν στην πόλη, αισθανόμενοι την ανάγκη να μην αποκοπούν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Ζαγορά, πήραν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν ένα νέο αστικό σωματείο, τον Σύλλογο Ζαγοριανών Βόλου. Φέτος ο Σύλλογος συμπληρώνει 40 χρόνια συνεχούς δημιουργικής παρουσίας στα δρώμενα της πόλης του Βόλου.

Σκοπός του Συλλόγου δεν είναι άλλος από τη σύσφιξη και τη διατήρηση των δεσμών και των σχέσεων των Ζαγοριανών του Βόλου, αλλά και τη συνεχή επαφή με την ιδιαίτερη πατρίδα, τη Ζαγορά, ενώνοντας παράλληλα τις δυνάμεις τους για την πρόοδο και το καλό των συμπατριωτών τους.
Ο Σύλλογος Ζαγοριανών Βόλου αριθμεί 220 ενεργά μέλη, μεγάλο ποσοστό των οποίων συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές, στις 14 Ιανουαρίου, κατά τις οποίες αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Κύρια ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου είναι η κοπή της βασιλόπιτας και ο ετήσιος χορός, με μεγάλη συμμετοχή των μελών και των φίλων του. Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου, στο Σουίπας Παλλάς.
Το τελευταίο διάστημα, πλήθος μελών και φίλων του Συλλόγου παρευρέθησαν στις παρακάτω εκδηλώσεις, που οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία:
–Ομιλία του ψυχολόγου Μάνου Ζαχαριουδάκη με θέμα «Οικονομική κρίση και τρόποι αντιμετώπισης από την ελληνική οικογένεια».
–Έκθεση ζωγραφικής με έργα του Ζαγοριανού καλλιτέχνη Κων/νου Κομνηνού, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, σε συνδιοργάνωση με τον Συνεταιρισμό και τον πολιτιστικό φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός».
–Παρουσίαση αστρονομικού ενδιαφέροντος από τον κ. Κώστα Μουτσιάρα, συνταξιούχο εκπαιδευτικό, μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, ο οποίος «ξενάγησε» στους αστερισμούς.
–Ενημέρωση περί καταναλωτικών θεμάτων, σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Βόλου, με ομιλητή τον πρόεδρό της κ. Αλέκο Κουτσελίνη.
–Ομιλία του κ. Αγγ. Αγραφιώτη, συμβούλου ασφαλείας, με θέμα την ασφάλεια και την αντιμετώπιση κινδύνων από κάθε είδους απειλή.

Ο Σύλλογος, παρά τα λιγοστά οικονομικά μέσα που διαθέτει, υποστήριξε αρκετούς Ζαγοριανούς, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση κατά τα χρόνια της κρίσης.
Επίσης, στις δράσεις του Συλλόγου συμπεριλαμβάνονται και οι οργανώσεις εκδρομών, εντός και εκτός συνόρων, με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
Στην τελευταία εξόρμηση στο εξωτερικό μέλη του Συλλόγου επισκέφτηκαν το Βουκουρέστι και τα Καρπάθια, περιοχές όπου άκμασαν και δραστηριοποιήθηκαν ενεργά οι ελληνικές παροικίες.
Επίσης, κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια οργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες, με μεγάλη συμμετοχή και προορισμούς τις Σποράδες, τον Παγασητικό και τη Β. Εύβοια.
Στον Σύλλογο λειτουργεί χορευτικό τμήμα, όπου διδάσκονται παραδοσιακοί και λαϊκοί χοροί του τόπου.

Ιδρυτικά μέλη και σημερινό ΔΣ
Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου ήταν οι Μώρος Κων/νος, Γκαγκάκης Γεώργιος, Δασκαλόπουλος Απόστολος, Κουτσελίνης Απόστολος, Δουλάς Δημήτρης, Δασκαλόπουλος Γιάννης, καθώς και πολλοί άλλοι.
Το σημερινό ΔΣ αποτελείται από τους: Κουτσελίνη Παππά Λίτσα ως πρόεδρο, Σαμαρά Απόστολο ως αντιπρόεδρο, Σιάγκου Ελένη ως ταμία, Ψαρολόγου Ελένη ως γραμματέα, Μπαρούτα Μουτσιάρα Βιργινία ως κοσμήτορα, Κανελλή Γεώργιο και Δημοπούλου Κουτσελίνη Βάσω ως μέλη.
«Ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στον Βόλο, αλλά η καρδιά και η ψυχή μας είναι στραμμένη στο χωριό μας, τη Ζαγορά. Ένα χωριό με μεγάλη ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Άλλωστε, ένας από τους βασικούς σκοπούς του Συλλόγου μας είναι η διαφύλαξη και η μετάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς κι εργαζόμαστε συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο μεταξύ Αγ. Θεοδώρων και Σούρπης

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα, στην Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη…

28 Μαΐου 2024

Το «υπόγειο του τρόμου» – Κρατούσε την ανήλικη θετή του κόρη ως σκλάβα του σεξ από το 2019

Συνελήφθη ένας άνδρας στη Μαγιόρκα που κρατούσε- από το 2019- την ανήλικη θετή του κόρη…

28 Μαΐου 2024

Φωτιές σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο

  Δύο φωτιές σε αθέριστα σιτάρια ξέσπασαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο…

28 Μαΐου 2024

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Πώς θα υπολογιστεί το ποσό που δικαιούστε

Την ερχόμενη Παρασκευή (31/) ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα Παιδιού, σύμφωνα με…

28 Μαΐου 2024

Το E-Thessalia.gr και τα Φροντιστήρια “Εν Τάξη” παρουσιάζουν τις λύσεις των θεμάτων των πανελλαδικών

Το E-Thessalia.gr και τα Φροντιστήρια “Εν Τάξη” παρουσιάζουν τις λύσεις των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.…

28 Μαΐου 2024

Gigabit voucher για φθηνό και γρήγορο ίντερνετ – Πότε έρχεται και ποιοι οι δικαιούχοι

Κουπόνια επιδότησης για γρήγορες συνδέσεις οπτικών ινών (gigabit voucher) θα διαθέσει το επόμενο διάστημα το…

28 Μαΐου 2024