Κόσμος

Ζάεφ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε το Σύνταγμα

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι τα Σκόπια επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά όχι με κάθε τίμημα.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, αλλά όχι με κάθε κόστος», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Telegrafi, ενώ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για το ποιον γεωγραφικό προσδιορισμό θεωρεί αποδεκτό η κυβέρνησή του, προκειμένου να μην πληγούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Ζάεφ υπογράμμισε ακόμη ότι η πιθανή επίλυση του ζητήματος θα σεβαστεί την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αλλάξει το Σύνταγμα.
«Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας. Η “Μακεδονία” άλλαξε το σύνταγμα της το 1993, ενσωματώνοντας, το άρθρο 2 στην παράγραφο 49. Έχουμε κάνει νέο μεγάλο βήμα για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού. Ότι κάνουμε τώρα είναι να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” δεν έχει κανενός είδους φιλοδοξίες είτε εδαφικές είτε άλλες, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις», ανέφερε σχετικά.

«Πιστεύω ότι γνωρίζουμε απόλυτα τι είναι πιθανό, τι επιτρέπεται και πού πρέπει να πάμε. Θα κάνουμε τα πάντα για να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα 25ετίας, αλλά όχι με κάθε κόστος», επανέλαβε.
Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχουν ακραίες δομές και στις δύο χώρες, αλλά- πρόσθεσε- πρέπει να γίνουν τα πάντα για να βρεθεί η λύση και να οικοδομηθεί διμερής φιλία στο μέλλον.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το