Τοπικά

Υστερεί η πόλη σε εξωτερικούς απινιδωτές – Δράση ΛΕΔ για Επανεκκίνησης Καρδιάς

Ρεπορτάζ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ

Με μόλις δύο απινιδωτές σε εξωτερικούς χώρους και ελάχιστους ακόμη σε εσωτερικούς, η πόλη του Βόλου προσπαθεί να αντιμετωπίσει πιθανές περιπτώσεις ανακοπής καρδιάς. Σε συνδυασμό δε, ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σπάνια γνωρίζουν πώς να κάνουν ΚΑΡΠΑ, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς χθες, 16 Οκτωβρίου, και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας με εθελοντές και εθελόντριες διασώστες εκπαίδευσε δεκάδες πολίτες στη βασική υποστήριξη της ζωής ΚΑΡΠΑ και χρήση εξωτερικού απινιδωτή.
Η εκδήλωση έγινε στον πεζόδρομο του Αγ Νικολάου και οι περαστικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να κάνουν πρακτική εξάσκηση αποκτώντας γνώσεις που αν κάποια στιγμή χρειαστεί να επέμβουν και να τις εφαρμόσουν, θα μπορέσουν να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή.
Την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΛΕΔ, Βασίλης Ηλιόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως η εκμάθηση ΚΑΡΠΑ, όπως και οι ασκήσεις σεισμού γίνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα σε σχολεία όλων των βαθμίδων.
Η χθεσινή εκδήλωση πήγε πολύ καλά, καθώς δεκάδες άνθρωποι στέκονταν στον χώρο όπου γίνονταν η επίδειξη ΚΑΡΠΑ, έκαναν ερωτήσεις, εξέφραζαν τις απορίες τους, αλλά και συμμετείχαν στην εκμάθηση της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.
«Το 1/10 όσων συμμετείχαν, αν θυμάται τι πρέπει να κάνει, ίσως να καταφέρει όταν χρειαστεί, να σώσει μία ανθρώπινη ζωή», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα το παράπονό του ότι η πόλη του Βόλου υστερεί σε εξωτερικούς και εσωτερικούς απινιδωτές. Σε εξωτερικούς χώρους, προς το παρόν, υπάρχουν μόνο δύο εξωτερικοί, ενώ μόλις τις προηγούμενες ημέρες ο δήμος Βόλου προμηθεύτηκε άλλους τέσσερις, τους οποίους θα τοποθετήσει σε στρατηγικά σημεία, όπως το Δημαρχείο και το κτήριο Σπίρερ. Στη Λάρισα, πάντως, υπάρχουν τουλάχιστον 80 εξωτερικοί απινιδωτές, σε υπηρεσίες, επιχειρήσεις και δομές.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι σε χώρους όπου διέρχονται τουλάχιστον 150 άτομα την ώρα, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει ένας απινιδωτής, δυστυχώς, όμως, στον Βόλο τουλάχιστον, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται. Όπως σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, στην Ελλάδα μόνο το 7% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής επανέρχεται, όταν σε χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα τις Σκανδιναβικές, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 70%. «Δυστυχώς, η χώρα μας έχει τεράστια έλλειψη σε γνώσεις και μηχανήματα», είπε.
Σημειώνεται ότι κάθε πρώτη και τρίτη Τετάρτη κάθε μήνα, στους χώρους της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, οι εθελοντές παραδίδουν δωρεάν μαθήματα ΚΑΡΠΑ για όποιον ενδιαφέρεται.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διαμαρτυρία φοιτητών με αίτημα την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης

  Σήμερα στις 11 το πρωί οι εκλεγμένοι της Πανσπουδαστική ΚΣ στους φοιτητικούς συλλόγους του…

17 Οκτωβρίου 2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλία:Στεγαστικό επίδομα για 4.570 φοιτητές

Στους 4.570 ανέρχονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι οποίοι είναι δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος.…

17 Οκτωβρίου 2024

Παραμένουν οι ζημιές από τις πλημμύρες στη Νέα Καλλιθέα

Μία ταλαιπωρία χωρίς τέλος, βιώνουν εδώ και έναν χρόνο οι κάτοικοι της Νέας Καλλιθέας. Πρόκειται…

17 Οκτωβρίου 2024

Η Lidl Ελλάς διακρίνεται Retailer of the Year στα Supermarket Awards 2024 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κατακτώντας την κορυφή του λιανεμπορίου στην Ελλάδα

Με 26 βραβεία η εταιρεία συνεχίζει την αδιαμφισβήτητη ηγετική της πορεία συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία…

17 Οκτωβρίου 2024

Πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση κυλικείου στο Γυμνάσιο Αγριάς

  Ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, με…

17 Οκτωβρίου 2024

Ανάδοχος για το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείο “Γαλλία”

Πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Βόλου ο δημόσιος ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός για την μίσθωση…

17 Οκτωβρίου 2024