Τοπικά

Ύστατη έκκληση φορέων του Βόλου να μην απομακρυνθεί η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών από το στρατόπεδο Γεωργούλα

Δραματική έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να ανακληθεί η απόφαση για τη μετεγκατάσταση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών απηύθυναν σύσσωμοι οι φορείς της πόλης σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου στο Μεταξουργείο με θέμα τις  επιπτώσεις της μετεγκατάστασης στην τοπική οικονομία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Απόστολος Οντόπουλος ανέφερε ότι η μετεγκατάσταση της Ταξιαρχίας αποτελεί μείζον θέμα που θα αποτελέσει πλήγμα για την οικονομία.  Επισήμανε πως η μετεγκατάσταση αποκρύφτηκε με μεθοδικότητα και χαρακτήρισε ολέθριες τις συνέπειες χωρίς να υπάρχει οικονομικό ισοδύναμο.  “.Στείλαμε με το Επιμελητήριο, το ΤΕΕ Μαγνησίας, το Εργατικό Κέντρο και την ΟΕΒΕΜ επιστολή σε όλους τους συναρμόδιους για να μην διαταραχθεί η οικονομία. Η επιστολή αυτή στάλθηκε στους υπουργούς και στον Αλέξη Τσίπρα. Μας καθησυχάζανε . Εμείς ζητήσαμε να παραμείνει η ταξιαρχία στην πόλη μας  αλλά δεν απάντησαν”.

Ο κ. Οντόπουλος τόνισε ότι οι φορείς της πόλης ζητούν οικονομική μελέτη καθώς οι οικονομικές απώλειες για την πόλη ξεπερνούν τα 13 εκ. ευρώ.  “Στην Ταξιαρχία υπηρετούν 500 μόνιμοι αξιωματικοί . Οι μισθοί είναι 8,4 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συζύγους που εργάζονται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα στη Μαγνησία και μαζί με συζύγους του, οι μισθοί ξεπερνούν συνολικά τα έντεκα εκατομμύρια ευρώ. Δεν υπολογίζουμε και τα χρήματα που δαπανούν στην αγορά οι φαντάροι που ανέρχονται περίπου σε 2,2 εκατομμύρια ευρώ . Ούτε υπολογίζουμε τους κληρωτούς τους με 2,1 εκατομμύρια ευρώ δαπάνες” είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου δήλωσε πως η παρέμβαση των τοπικών φορέων δεν θα σταματήσει στη σημερινή εκδήλωση.  “Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους”.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών Μαγνησίας Κωνσταντίνος Καραδήμας δήλωσε πως η ένωση είναι αντίθετη στη μετακίνηση της Ταξιαρχίας γιατί προσφέρει σιγουριά και περηφάνια και στηρίζει την οικονομία.

“Δεν κατανοούμε αναγκαιότητα της μετεγκατάστασης για σοβαρούς επιχειρησιακούς λόγους. Πρέπει όλοι μαζί να διατρανώσουμε  τις φωνές μας για να μην φύγει η Ταξιαρχία. Να μην παραδώσουμε απλά τα όπλα. Να αποτρέψουμε δυναμικά, όπως έγινε και στα Τρίκαλα, το ενδεχόμενο να φύγει. Ο Βόλος είναι η καλύτερη λύση για την ταξιαρχία και υπάρχουν λύσεις. Στην επιχειρησιακή σχεδίαση δεν υπάρχουν μονόδρομοι”  δήλωσε.

Το γεγονός ότι ο Βόλο θα υποστεί οικονομικό πλήγμα από τη μετεγκατάσταση της ταξιαρχίας επισήμανε και ο πρόεδρος της Ένωσης στρατιωτικών περιφερειακής ενότητας Βόλου Βασίλης Δερβίσης. “Εμείς δεν μπορούμε να πούμε αν πρέπει να φύγει η Ταξιαρχία αλλά πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους συναδέλφους ειδικών κατηγοριών προκειμένου να βοηθηθούν” πρόσθεσε.
Την αντίθεσή του στη μετεγκατάσταση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ένωσης αποστράτων Γιώργος Τοσιλιάνης, που σημείωσε πως πρέπει να μεταφερθεί μονάδα Ναυτικού στο Βόλο. “Να παγώσουν τα σχέδια και να το ξαναδούν” σημείωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης κάλεσε τους φορείς να αντιδράσουν σύσσωμοι και η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και υποψήφια δήμαρχος Νάνσυ Καπούλα δήλωσε πως όποιος θέλει να μεταφέρει στρατόπεδο να συνυπολογιστεί το πλήγμα και το κόστος μέσα στην πόλη.

“Είναι παραμύθια όσα είπαν για να καθησυχάσουν την τοπική κοινωνία” . Χαρακτήρισε παρελθόν τις αποφάσεις που είχε λάβει το πρώην Δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας για την αξιοποίηση του χώρου του στρατοπέδου και σημείωση πως η περιοχή θα μείνει κουφάρι αν φύγει το στρατόπεδο.

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος ζήτησε να μην συμβεί αυτό που σχεδιάστηκε εις βάρος του Βόλου ενώ πρόσθεσε πως είναι ο μόνος από τους έξι βουλευτές της Μαγνησίας που παραβρέθηκε στη σημερινή εκδήλωση . “Πληροφορήθηκα πως θέλει να μεταφέρει στην ταξιαρχία το επιτελικό Γραφείο του ΝΑΤΟ 49 επιτελικά στελέχη. Θέλει να φέρει την αερομεταφερόμενη ταξιαρχία από το Κιλκίς με λίγα άτομα. Ισοδύναμο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και καλώ τους Βολιώτες σε ξεσηκωμό”.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε ότι έχει γίνει κοινή παραδοχή πως όλοι συμφωνούμε στα αυτονόητα και αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης. Παράλληλα δήλωσε πως υπουργός Άμυνας συμφώνησε σε σύσκεψη πως θα έρθει ισοδύναμη μονάδα στην περιοχή. “Εφόσον δεν προτίθενται να το κάνουν θα φανούν για μια ακόμη φορά ανακόλουθοι…”

Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος αναφέρθηκε στους τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. “Αν λέγανε πως θα ανεξαρτητοποιηθούν αν φύγει η Ταξιαρχία, δεν θα έφευγε . Την άλλη φορά να πρόσεχε τι ψηφίζετε γιατί αυτοί ψηφίζουν τα συμφέροντα της τσέπης τους και όχι της πόλης τους. Ας ευχηθούμε να μην γίνει το στρατόπεδο κέντρο προσφύγων γιατί θα γίνει μεγάλη μάχη”.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το