Τοπικά

Υψηλό το ενδιαφέρον αποφοίτων στη Μαγνησία για τις πανελλαδικές εξετάσεις – Λήγει σήμερα η προθεσμία 

Υψηλό είναι φέτος το ενδιαφέρον των αποφοίτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Μαγνησίας για να υποβάλλουν αίτηση και να συμμετάσχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει σήμερα και η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά. Με τη δήλωση οι απόφοιτοι δηλώνουν ότι θέλουν να διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Όπως αναφέρουν διευθυντές από τα Λύκεια, οι απόφοιτοι εδώ και μερικές ημέρες επικοινωνούν με τα σχολεία για να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται.

«Φέτος έχουμε 25 αιτήσεις από απόφοιτους οι οποίοι θέλουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις και είναι αρκετά περισσότεροι από πέρυσι» δήλωσε η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κ. Βάσια Παρασκευά και συμπλήρωσε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από απόφοιτους διαφόρων ηλικιών».
Πώς εξηγείται όμως το υψηλό ενδιαφέρον από τους απόφοιτους; Οι διευθυντές επισημαίνουν πως οι περσινές χαμηλές βάσεις εισαγωγής ώθησε αρκετούς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές ελπίζοντας ότι μπορούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ακόμη η μείωση της εξεταστέας ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα παίζει ρόλο.

Κάποιοι απόφοιτοι είναι ήδη πτυχιούχοι και επειδή δεν μπορούν να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για να εισαχθούν σε σχολές που θέλουν, αποφάσισαν να ακολουθήσουν την οδό των πανελλαδικών εξετάσεων.
«Ορισμένοι απόφοιτοι έρχονται από το σχολείο για να πάρουν και τα βιβλία που θα εξεταστούν, ελπίζοντας ότι έχουν τον χρόνο για να καλύψουν το χαμένο έδαφος» τόνισε η διευθύντρια Λυκείου και πρόσθεσε πως «άλλος απόφοιτος μας είπε ότι θέλει να συμμετάσχει στις εξετάσεις για την εμπειρία ώστε να προετοιμαστεί πιο κατάλληλα για του χρόνου».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βόλου κ. Βούλα Λοντρίδου ανέφερε πως «στο σχολείο υποβλήθηκαν συνολικά 15 αιτήσεις. Σχεδόν όλες οι αιτήσεις προέρχονται από απόφοιτους των τελευταίων δύο – τριών ετών που θέλουν να πετύχουν στη σχολή που επιθυμούν».
Γενικώς υπάρχουν και οι 20άρηδες που θέλουν να δώσουν ξανά πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά ακόμη και οι 40άρηδες και ελάχιστοι είναι άνω των 50 ετών.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο παιδείας, η αίτηση – δήλωση (Α-Δ) για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις υποβάλλεται από τους απόφοιτους στα Λύκεια. Αρχικά ο υποψήφιος βρίσκει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr στον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, το υπόδειγμα της Α-Δ (Α-Δ απόφοιτος), το κατεβάζει και αν μπορεί το εκτυπώνει. Αν δεν μπορεί να το εκτυπώσει, μπορεί να το προμηθευτεί από το Λύκειό του. Στη συνέχεια το συμπληρώνει χειρόγραφα (μόνο τα γκρι στοιχεία) και το υποβάλλει συμπληρωμένο, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία στο Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ή στο πλησιέστερο στην κατοικία του Λύκειο. Σε όποιο Λύκειο υποβληθεί η Α-Δ του απόφοιτου, σε αυτό το Λύκειο ή στο αντίστοιχο εξεταστικό κέντρο θα εξεταστεί ο απόφοιτος.

Οι απόφοιτοι που θέλουν να ανήκουν στην κατηγορία του 10% να μην δώσουν δηλαδή πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν αίτηση και θα συμπληρώσουν μόνο το μηχανογραφικό δελτίο στην προθεσμία που θα οριστεί από το υπουργείο παιδείας.
Μέχρι σήμερα μπορούν οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που έχουν ήδη υποβάλει Αίτηση Δήλωση συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021 να συμπληρώσουν τις αιτήσεις-δηλώσεις τους, δηλαδή να προσθέσουν ειδικά μαθήματα ή προτίμηση για ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές/Αστυνομικές σχολές.
Το πιθανότερο είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, όπως και πέρυσι που διεξήχθησαν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του συγκεκριμένου μήνα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το