Τοπικά

Υψηλό κόστος παραγωγής παρά τη μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές

Μπορεί η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα να εμφανίζει ανοδική πορεία το τελευταίο χρονικό διάστημα και να κλείνονται συμφωνίες πάνω από το ένα ευρώ το κιλό, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται προβληματισμένοι λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. «Η μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προκαλεί δυσαρέσκεια, καθώς εμείς ζητούμε δραστική παρέμβαση και ουσιαστική μείωση στις τιμές» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας κ. Χαρούλα Διβάνη.

Οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι φέτος θα είναι υψηλότερη η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς έχουν ήδη υπογραφεί τα πρώτα συμβόλαια που έκλεισαν με γαλακτοκομικές εταιρείες σε πανελλαδικό επίπεδο.
«Αυτή τη στιγμή τα μηνύματα είναι θετικά αφού φαίνεται πως πάμε για τιμή πάνω από το 1 ευρώ το κιλό, που μπορεί να φτάσει και το 1,15 ευρώ το κιλό» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Διβάνη, για να προσθέσει: «Αυτή η τιμή δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις ανατιμήσεις σε όλα τα εφόδια και τις ζωοτροφές, που από την αρχή του 2021 έχουν πάρει «φωτιά». Η ανησυχία στις τάξεις των κτηνοτρόφων ενόψει χειμώνα είναι διάχυτη, αφού με την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, θα εκτοξευτούν οι τιμές τόσο στις ζωοτροφές όσο και στα άλλα εφόδια που χρειαζόμαστε».
Να αναφερθεί ότι προ τριετίας οι τιμές κυμαίνονταν μόλις στα 0,80-0,90 ευρώ/κιλό για το αιγοπρόβειο γάλα και το γίδινο έως και τα 0,75 ευρώ/κιλό.

Δυσαρέσκεια για την εξαγγελία μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές
Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, εξήγγειλε μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, από την 1η Οκτωβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους από μόνη της η μείωση του ΦΠΑ δεν αρκεί να δώσει μία ανάσα.
«Απαιτούνται άμεσα και άλλα μέτρα με κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να διατηρήσουν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και να παραμείνουν στο επάγγελμα. Εμείς ζητούμε να μειωθούν οι τιμές στις ζωοτροφές, καθώς η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει έστω μια μικρή υποχώρηση. Οι κτηνοτρόφοι είναι δυσαρεστημένοι από την εξαγγελία του πρωθυπουργού, καθώς δεν λύνει το πρόβλημα του υψηλού κόστους παραγωγής που τους «γονατίζει». Αυτή τη στιγμή σε κτηνοτροφικές μονάδες της Μαγνησίας υποσιτίζονται ζώα. Για να παραμείνουν οι κτηνοτρόφοι στο επάγγελμα χρειάζονται στήριξη. Χρειάζονται και άλλα μέτρα, χρειάζεται μια ρευστότητα, ίσως μία άμεση ενίσχυση τους χειμερινούς μήνες. Δεν αρκεί μόνο αυτή η μείωση του ΦΠΑ για να συντηρηθεί η κτηνοτροφία φέτος τον χειμώνα» επισήμανε η κ. Διβάνη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το