Τοπικά

Υψηλό ενδιαφέρον Βολιωτών για το επίδομα θέρμανσης – Άνοιξε η πλατφόρμα

Στα φοροτεχνικά και λογιστικά γραφεία προκειμένου να βοηθηθούν, απευθύνονται πολλοί καταναλωτές από χθες, προκειμένου να ενημερωθούν για το επίδομα θέρμανσης του οποίου η πλατφόρμα είναι σε λειτουργία από προχθές αργά το βράδυ.
Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι πως φέτος θα επιδοτηθούν εκτός από το πετρέλαιο, και το φυσικό αέριο, το υγραέριο το πέλετ και τα καυσόξυλα. Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα, ασφαλώς ευχάριστα για τους πολίτες, αλλά και διαδικασίες που χρειάζονται μάλλον την εμπειρία του ειδικού για να διεκπεραιωθούν από τους ενδιαφερόμενους.
Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου φοροτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών κ. Νίκος Πουμάνας δήλωσε πως «ήδη δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες που θέλουν να μάθουν, αν είναι δικαιούχοι, καθώς υπάρχουν διάφορες προϋποθέσεις. Και είναι προφανές ότι πολλοί καταναλωτές θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα λήψης του επιδόματος απευθυνόμενοι στους φοροτεχνικούς.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι πως μέχρι 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά. Το σύστημα είτε θα εγκρίνει είτε θα απορρίψει την αίτησή τους. Το τι ποσό θα λάβουν θα εξαρτηθεί από την κάθε περίπτωση».

Το πετρέλαιο θέρμανσης
Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων κ. Βάσω Κοντοχρήστου δήλωσε πως όσοι καταναλωτές προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για τη φετινή χρονιά μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου θα λάβουν το επίδομα στις 31 Ιανουαρίου, ενώ όσοι προμηθευτούν από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι 28 Φεβρουαρίου, θα λάβουν το επίδομα στις 31 Μαρτίου. Σε σχέση με πέρυσι δηλαδή το ποσό δεν δίνεται φέτος προκαταβολικά ούτε θα δοθεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, αλλά από το νέο έτος.
Η κ. Κοντοχρήστου πρόσθεσε πως κατά μέσο όρο το ποσό που θα λάβει ένας δικαιούχος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται στη Μαγνησία που βρίσκεται στη Β’ Ζώνη, στα 200 ευρώ. Το ποσό βέβαια ποικίλλει ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια και τον αριθμό παιδιών.
«Η τιμή στο λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυτή στη στιγμή στα 85-66 λεπτά. Επομένως, αν κάποιος αγοράσει για όλο τον χρόνο ένα τόνο και δώσει 850 ευρώ, τα 200 ευρώ από αυτά θα είναι καλυμμένα από το Κράτος μέσω του επιδόματος» ανέφερε η πρόεδρος.
Και συμπλήρωσε πως «η κίνηση για κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης άρχισε για φέτος μόλις πριν μια εβδομάδα, αφού πολλοί είχαν εφοδιαστεί την περασμένη Άνοιξη, ενώ δεν κάνει και πολύ κρύο».

Προκειμένου να πιστωθεί το ποσό στους δικαιούχους θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:
1. Oι δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxis.
2. Eπιλέγουν τον οικισμό τους ανάμεσα σε περίπου 13.000 για τους οποίους έχει γίνει καταγραφή θερμοκρασιών, οι οποίες αποτελούν το «κλειδί» για τον υπολογισμό του επιδόματος. Στην περίπτωση που δεν βρίσκουν τον οικισμό τους θα επιλέγουν την ένδειξη «άλλος» και το επίδομά τους θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο του δήμου τους.
3. Θα υποβάλουν αίτηση για το επίδομα και θα συνυποβάλουν όλα τα διαθέσιμα τιμολόγια έως τη στιγμή της υποβολής της αίτησης.
4. H πλατφόρμα θα κλείσει στις 11 Ιανουαρίου και εν συνεχεία το σύστημα θα υπολογίσει αλγοριθμικά το επίδομα του αιτουμένου.
Πανελλαδικά το επίδομα θα κυμανθεί από 80 έως και 650 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το