Τοπικά

Υψηλή ζήτηση για τα αντιγριπικά εμβόλια

 

Υψηλή είναι η ζήτηση φέτος για τα αντιγριπικά εμβόλια με τους πολίτες να θέλουν να θωρακιστούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές οι οποίες μπορεί να προκληθούν.
Οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει στα φαρμακεία εδώ και περίπου δεκαπέντε μέρες και, όπως σημειώνουν οι φαρμακοποιοί, η ζήτηση φέτος δεν έχει καμία σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, αντιθέτως θυμίζει την κατάσταση που υπήρχε προ πανδημίας.
Μάλιστα η τάση για φέτος είχε φανεί από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο κόσμος άρχισε να ρωτάει στα φαρμακεία για το αντιγριπικό εμβόλιο.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί άρχισαν στα φαρμακεία της Μαγνησίας και μπορούμε να πούμε πως η ζήτηση είναι υψηλή».
Τα προηγούμενα δύο χρόνια το ενδιαφέρον δεν ήταν τόσο υψηλό, καθώς οι πολίτες επιδίωκαν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Τώρα που η πανδημία έχει εισέλθει σε μια νέα φάση υποχώρησης, το ενδιαφέρον του κόσμου στρέφεται ξανά στο αντιγριπικό εμβόλιο.
Οι πολίτες κάνουν το εμβόλιο στα φαρμακεία δωρεάν, ενώ πρέπει να το έχουν πρώτα συνταγογραφήσει από τους γιατρούς.
Στα φαρμακεία της Μαγνησίας υπάρχει επάρκεια ως προς τα αντιγριπικά εμβόλια.
Πριν την πανδημία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί στη Μαγνησία πλησίαζαν μέχρι και τους 60.000.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενηλίκους και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικοι με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
-Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
-Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή -Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη) .
-Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών · Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
-Χρόνια νεφροπάθεια.
-Χρόνιες παθήσεις ήπατος, -Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα.
Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα έως το τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.
Υπενθυμίζεται δε, ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως. Στα βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (FDA, ΕΜΑ κ.ά.).

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Σε ό,τι δε αφορά στους χρονικούς περιορισμούς χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19, υπογραμμίζονται στην ίδια εγκύκλιο τα εξής:
-Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
-Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
-Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το