Τοπικά

Υψηλές τιμές σε νιτρικά σε Φυτόκο- Μελισσάτικα – Τι απαντά η ΔΕΥΑΜΒ – Τι δείχνουν οι μετρήσεις της (πίνακας)

Υψηλές τιμές σε νιτρικά καταγράφονται σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ σε Φυτόκο και Μελισσάτικα. Με όριο τα 50 mlg οι τιμές αγγίζουν τα 48,40 mlg, στο 6ο της Νέας Ιωνίας.

Στα υπόλοιπα έξι σημεία μέτρησης οι τιμές κυμαίνονται σύμφωνα με τις μετρήσεις του Φεβρουαρίου από 18,04 εως 36,96 mlg. Τα χλωριόντα ξεπερνούν τα όρια στα Μελισσάτικα και κυμαίνονται από 252 εως 310 mlg με όριο τα 250.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα νιτρικά περνούν στο πόσιμο νερό με μεγάλους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Όταν μπουν στον ανθρώπινο στομάχι, τα νιτρικά μετατρέπονται σε νιτρώδη και στη συνέχεια κάτω από ειδικές συνθήκες σε νιτροζαμίνες. Οι χημικές αυτές ενώσεις έχουν αναγνωριστεί ως ηπατοτοξικές και έχουν χαρακτηριστεί σαν μια καρκινογενής ομάδα ενώσεων σε πολλά ζωικά είδη.
Τα νιτρικά είναι στην ουσία το νιτρικό άλας (NO3). Εισχωρούν και διαλύονται στο νερό, κυρίως μέσω του βιολογικού κύκλου του αζώτου (ζωικά ή ανθρώπινα απόβλητα). Εξαιτίας μολύνσεων του υδροφόρου ορίζοντα από οργανικά λιπάσματα και πολύ σπανιότερα μέσω των διαλυμένων μεταλλευμάτων.
Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από την ιστοσελίδα της ίδιας της ΔΕΥΑΜΒ, η διοίκηση της οποίας ωστόσο σε σημερινή ανακοίνωσή της κάνει λόγο για προσπάθεια λανθασμένων εντυπώσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Με αφορμή το από 07.03.2017 δημοσίευμα της εφημερίδας Θεσσαλίας, σημειώνουμε τα παρακάτω για την ενημέρωση του κοινού και αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων:
Με το από 22.02.2017 δελτίο τύπου ενημερώσαμε το κοινό ότι «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων σε δείγματα πόσιμου νερού του δικτύου ύδρευσης της περιοχής Φυτόκου, τα οποία λήφθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 10/2 έως και 20/02 και μετά τις διορθωτικές ενέργειες στις οποίες προβήκαμε και κοινοποιήθηκαν στην Δ/νση Υγείας στις 22.02.2017, οι τιμές των Νιτρικών βρέθηκαν κάτω της παραμετρικής τιμής των 50mg/l και συγκεκριμένα κυμαίνονται μεταξύ 19mg/l και 25mg/l.» Είναι λοιπόν πολύ κάτω από το ανώτατο όριο που θέτει η νομοθεσία και πολύ κάτω από ότι απαιτεί η διασφάλιση της υγείας των πολιτών.
Μετά τα παραπάνω επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας και για την ορθότητα της ενημέρωσης, ανακοινώνουμε για μια ακόμη φορά στο κοινό ότι: το νερό του δικτύου στην περιοχή Φυτόκο, πληροί τις προϋποθέσεις για ανθρώπινη κατανάλωση και ειδικότερα για πόση, μαγείρεμα και προπαρασκευή τροφής (πλύσιμο λαχανικών, φρούτων κλπ).

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα στοιχεία όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΜΒ και στα οποία στηρίχθηκε το δημοσίευμα της «Θ»:

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το