Ελλάδα

Υψηλές προσδοκίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ

ψηλές προσδοκίες καλλιεργούνται εκ των πραγμάτων για το ταξίδι του πρωθυπουργού – από την ερχόμενη Κυριακή και καθ όλη την διάρκεια της προσεχούς εβδομάδος – στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Έχοντας στις αποσκευές του τα πρώτα νομοσχέδια της νέας διακυβέρνησης, που, όπως λέγεται στο Μέγαρο Μαξίμου, σηματοδοτούν τη στροφή σε μία αμιγώς φιλομεταρρυθμιστική και φιλοεπενδυτική ατζέντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει κατά πληροφορίες να ενδυναμώσει τους δεσμούς της χώρας με τους κορυφαίους παίκτες παγκοσμίως.

Υπό αυτό το πρίσμα κλείδωσε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, αποχρώσα ένδειξη της σημασίας, που αποδίδουν οι ΗΠΑ στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Σε μία περίοδο, μάλιστα, που η τουρκική παραβατικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ υπονομεύει την διεθνή νομιμότητα και η ρητορική Ερντογάν οδηγεί εκ των πραγμάτων την Άγκυρα σε ένα καθεστώς ιδιότυπους διεθνούς απομόνωσης, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει ενώπιον του κ. Τραμπ τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας θέτοντας στο συνομιλητή του τους κινδύνους, που εγκυμονεί η επιθετική τακτική της γείτονος. Ακόμη ένας μείζων στόχος της επικείμενης συνάντησης είναι και η εμπέδωση της εντύπωσης πως η Ελλάδα καθίσταται πλέον ένας από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως, έτοιμος να υποδεχθεί τα αμερικανικά κεφάλαια.

Όπως επιβεβαιώνουν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές, την επομένη, στις 25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τη συγκεκριμένη συνάντηση επιμένοντας ότι μόνον μέσα από τον διάλογο είναι πιθανόν να εξευρεθούν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις. Όπως, εξάλλου,είχε υπογραμμίσει από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα. Προσερχόμαστε στην διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα, που μας δίνει το διεθνές δίκαιο, που είναι με το μέρος μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το